Прибережний курорт Пула, що на заході Хорватії, відомий своїм римським амфітеатром, що добре зберігся, а також він приваблює туристів продовольчим ринком, на якому великий асортимент свіжих овочів, морепродуктів та делікатесів.
А в історичній будівлі ринку Пули є ще одне визначне місце.
Це місцеве гурме-бістро. Цього літа воно несподівано стало популярним. У ньому пропонують лише традиційні балканські чевапи. Це смажені на грилі котлетки з подрібненого м’яса, але в сучасній інтерпретації.
Заклад відкрили Мерсім та Сніжана Халіловичі. До цього вони 20 років працювали у галузі туризму. Однак через пандемію та інші проблеми втратили дохід. Тож взялися за незвичний для себе бізнес — відкрили ресторан.
[Мерсім Халілович, власник ресторану]:
«У перший день мій син скуштував шматок м’яса. Він поклав його в рот і сказав: “Тату, це воно!” Тож відтоді ми дотримувалися того ж самого способу приготування чевап, з погляду нарізування м’яса, приправ і такого іншого. Ми нічого не змінювали. Згодом трохи його вдосконалили, бо він може стати лише кращим».
Чевапи тут готують із подрібненої телятини та яловичини, які приправляють солодкою паприкою. Подають з пітою та нарізаною цибулею.
Хоча рецепт чевап загалом скрізь однаковий, але навіть невеликі зміни в типах м’яса, приправах або обробленні можуть дати різні результати.
Менш як за два роки ресторан підкорив місцевих жителів і туристів. А справжньою зіркою став у липні цього року, коли відомий німецький шеф-кухар Ян Гартвіг відвідав Істрію під час знімання художнього серіалу. Гартвіг керує рестораном з трьома зірками Мішлен у Мюнхені. Він зупинявся в Пулі та, як повідомляють, був уражений місцевими чевапами, і назвав їх «однією з трьох найкращих» страв вуличної їжі у світі.
Похвала шеф-кухаря не залишилася непоміченою в місцевих медіа.
[відвідувач ресторану]:
«Я би сказав, що нічого подібного немає навколо. Це місце унікальне своєю їжею».
[відвідувачка ресторану]:
«Це смачно. Хочеться привезти сюди свою сім’ю, щоб вони теж це покуштували. Я знаю, що моєму вітчиму це сподобалося б. Так, дуже апетитно».
Водночас власники ресторану поки не знають, що їм робити з раптовою славою. Кажуть, що, можливо, розширюватимуться.
Коротке посилання на цю сторінку: