06.09.2024
Телеканал NTD

У Гонконгу неонові вивіски відходять у минуле, але їх намагаються врятувати

У Гонконгу неонові вивіски відходять у минуле, але їх намагаються врятувати

Неонові вивіски десятиліттями наповнювали Гонконг яскравим світлом. Колись їх було понад 120 тисяч. Вони рекламували ресторани,..

Дата завантаження: 2024-07-06

video

Неонові вивіски десятиліттями наповнювали Гонконг яскравим світлом. Колись їх було понад 120 тисяч. Вони рекламували ресторани, нічні клуби, караоке-бари, пекарні, магазини чаю та інші заклади.

Неонові вогні стали візитівкою Гонконгу, але згодом почали згасати. Уже в 90-х власники магазинів почали замінювати їх на світлодіоди. Потім почалася кампанія демонтування нелегально встановлених конструкцій.

А наступний закон зобов’язав зняти старі неонові вивіски. Влада побоюється, що їх може зривати вітер, і вони падатимуть на людей. Установити ж нову конструкцію дорого. До того ж неминуча бюрократична тяганина. Багатьом простіше відмовитися від зовнішньої реклами.

Кардін Чань останні три роки збирає непотрібні неонові вивіски. Зберігає на складі просто неба. Тут уже 70 екземплярів. Деякі просто гігантські.

[Кардін Чань, голова організації Tetra Neon Exchange]:

«Неон — це не просто вивіска. Це ще й мистецтво та ремесло. І водночас неон надає Гонконгу індивідуальності й формує його візуальний вигляд».

Жінка влаштовує виставки, на яких ознайомлює з історією неонових вивісок Гонконгу. Надіється, що ця культура колись повернеться.

В окрузі Ваньчай досі видно неонові вогні. Місцеві архітектори Кен Фун і Кевін Мак допомагають закладам переробити вивіски з урахуванням правил безпеки. Вони також проводять екскурсії, на яких розповідають історію неонових вивісок.

[Кен Фун, співзасновник організації Streetsignhk]:

«Щоби привабити клієнтів, робили вивіски, які розташовувалися перпендикулярно до фасаду будівлі. Це притягувало погляди людей, коли ті йшли вулицею. <…> І ось один магазин вішає вивіску, потім інший хоче зробити щось трохи більше, а потім ще один вирішує повісити ще більшу вивіску, щоби привернути більше уваги. Так, завдяки багатошаровості та конкуренції виходить щось дуже різноманітне».

А ця вивіска десятиліттями прикрашає будівлю чайної компанії.

[Кевін Мак, співзасновник організації Streetsignhk]:

«Особливість ​​у формі. Вивіска унікальна й відрізняється від багатьох інших конструкцій у вигляді чайного листа більш правильною геометрією».

Багато неонових вивісок є і в районі Монг-Кок. Загалом їх у Гонконгу лишилося 500.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Гонконгу неонові вивіски відходять у минуле, але їх намагаються врятуватиМалюнок для обкладинки першої книги про Гаррі Поттера продали за рекордний $1,9 млнЯкі подарунки підготували для учасників G7 в ІталіїГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіНезвичайна інсталяція: відеопортал зв’язав Нью-Йорк із ДубліномВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніУнікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продатиПоринути в життя XIII століття можна на ярмарку в АлжиріМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАChristian Dior присвятив колекцію от-кутюр спорту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: