06.09.2024
Телеканал NTD

Боснійська майстриня створює картини з повсті та рятує старовинне ремесло

Боснійська майстриня створює картини з повсті та рятує старовинне ремесло

Боснійка Аїда Пашалич за фахом інженер-механік, але все серце віддає давньому ремеслу. У своїй квартирі в..

Дата завантаження: 2024-07-06

video

Боснійка Аїда Пашалич за фахом інженер-механік, але все серце віддає давньому ремеслу. У своїй квартирі в місті Зениця створює картини з вовни методом валяння. Здебільшого це барвисті пейзажі.

З давніх-давен у Боснії з вовни робили одяг, килими та панно. Уміння виготовляти повсть передавалося з покоління до покоління й було важливим джерелом доходу боснійських жінок. Нині ж традиція майже пішла в минуле.

[Аїда Пашалич, майстриня]:

«Помітивши, що з часом зникають наші ремесла, я зрозуміла, наскільки важливо їх відродити. Мене тягне до мистецтва, і, гадаю, усі його види, зокрема традиційні ремесла, здатні вибудовувати мости між людьми. Один із таких мостів — це зв’язки між старшим і молодим поколіннями».

Міський музей Зениці обрав майстриню для участі в проєкті Made In. Він об’єднує 1000 ремісників, дизайнерів, а також фахівців у галузі культури та науки із шести країн. Програму підтримує Європейський Союз.

[Лейла Агіч, працівниця Міського музею Зениці]:

«Мета проєкту — знайти нові історії та ремесла, які поєднують традиції зі створенням виробів, привабливих для сучасних споживачів. Також ми шукаємо цікаву та корисну продукцію, створену за допомогою традиційних методів».

Водночас Аїда не лише сама створює мальовничі картини, а й передає вміння іншим. Вона проводить удома майстер-класи для всіх охочих. Так жінка надіється врятувати старовинне ремесло від забуття.
Коротке посилання на цю сторінку:

Боснійська майстриня створює картини з повсті та рятує старовинне ремеслоРекорд Книги Гіннеса: інсталяцію з 3000 лампочок із сонячними батареями зробили в ОАЕКартину Тіціана, яку викрадали двічі, виставляють на торги в ЛондоніВпливовій жінці-вікінгу присвятили виставку в Данії15 000 шоколадок із талісманом Олімпіади-2024 зроблять у ПарижіКоролівський замок Балморал, що в Шотландії, уперше відкрили для всіх охочихМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАChristian Dior присвятив колекцію от-кутюр спортуMet Gala — 2024: квіти, блиск і химерні формиІракський перукар створює картини з волосся клієнтів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: