08.04.2024
Телеканал NTD

Несподіваний скарб: мармурову статую знайшли в давньоримській каналізації в Болгарії

Несподіваний скарб: мармурову статую знайшли в давньоримській каналізації в Болгарії

Археологи, розкопуючи давньоримську каналізацію, натрапили на несподіваний скарб — мармурову статую грецького бога Гермеса, яка добре..

Дата завантаження: 2024-09-08

video

Археологи, розкопуючи давньоримську каналізацію, натрапили на несподіваний скарб — мармурову статую грецького бога Гермеса, яка добре збереглася.

Статуя заввишки два метри. Її знайшли на південному заході Болгарії на місці давнього міста Гераклея Сінтіка, що на кордоні з Грецією.

[Людміл Вагалінський, археолог]:

«Це Гермес і це римська копія давньогрецького оригіналу. Такий образ був дуже популярний приблизно у II столітті нашої ери».

Археологи кажуть, що місто дуже постраждало внаслідок землетрусу в 388 році нашої ери.

Водночас місцеві жителі, ймовірно, намагалися зберегти статую навіть попри те, що в Римській імперії християнство прийняли як офіційну релігію.

[Людміл Вагалінський, археолог]:

«Його голова збереглася в дуже гарному стані. На руках є кілька надломів, бо їх було пошкоджено під час землетрусу IV століття. Люди, які жили в цьому районі, були язичниками. Вони з великою повагою сховали його у великому покинутому каналі міста й засипали землею».

Гераклея Сінтіка була великим давньогрецьким містом на правому березі річки Стримон. Його заснував цар Філіпп II Македонський між 356 і 339 роком до нашої ери. Відтоді воно було культурним та політичним центром стародавньої області Сінтіка, яку населяли переважно фракійці.

Після землетрусу Гераклея Сінтіка занепала. Місто спорожніло приблизно в 500 році нашої ери.
Коротке посилання на цю сторінку:

Несподіваний скарб: мармурову статую знайшли в давньоримській каналізації в БолгаріїМелодії «Морського органа» допомагають заспокоїтися мешканцям та гостям хорватського містаВерхова стрільба з лука відроджується в УгорщиніОнігірі — душа японської кухніМалюнок для обкладинки першої книги про Гаррі Поттера продали за рекордний $1,9 млнБоснійська печера Ветрениця набула статусу ЮНЕСКОСтепи, верблюди та ночівля в юрті: чим західних туристів приваблюють до МонголіїДизайнер переробляє політичні банери на сумки-шопериБразилець зібрав колекцію з 6101 футболки футболістівСекрет розкрито: як туристи роблять фото в Ріо, на якому вони неначе висять над урвищем

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: