08.03.2024
Телеканал NTD

Прованська гра петанк, як і раніше, популярна у Франції

Прованська гра петанк, як і раніше, популярна у Франції

На цей майданчик у паризькому районі Монмартр щодня приходять шанувальники традиційної французької гри. Називається вона петанк...

Дата завантаження: 2024-09-08

video

На цей майданчик у паризькому районі Монмартр щодня приходять шанувальники традиційної французької гри. Називається вона петанк. Грають у неї всі — від бідняків до бізнесменів, причому тут усі рівні.

Гравці мають металеві кулі. Кулю треба кинути так, щоб вона опинилася якомога ближче до маленької дерев’яної кулі — кошонета. Грають двома командами по дві-три особи. Матч закінчується, коли одна з них набере 13 балів.

[Дам’єн, гравець у петанк]:

«Це у Франції національний вид спорту. Улітку на пляжах та в усій країні люди грають у петанк. Немає жодного села чи маленької площі, де б у нього не грали. Це веселий та приємний вид спорту. Можна відразу починати грати, і не треба десятирічного досвіду».

Петанк уважають грою літніх людей, бо особливої ​​фізичної підготованості не треба. Але насправді ним захоплюються люди різного віку. Для багатьох гра в петанк — це спосіб відпочити на свіжому повітрі та провести час із друзями.

[Крістель, гравець у петанк]:

«Коли я вийду на пенсію, напевно, ставитимуся до гри серйозніше. У будь-якому разі це хобі. І молоді стає дедалі більше. У Парижі петанком захоплюється все більше людей. Приємно бачити, як молоді грають із літніми».

Схожі ігри здавна існували в усьому світі. Франція — не виняток. У середні віки ця гра стала настільки популярною серед французів, що її навіть заборонили. Король хотів, щоб люди більше часу приділяли корисним справам — фехтуванню та стрільбі з лука. Попри заборону, гру не забули.

Сучасний вид петанку виник у Провансі на початку минулого століття.
Коротке посилання на цю сторінку:

Прованська гра петанк, як і раніше, популярна у ФранціїЖартівливу регату ванн улаштували в БельгіїАзербайджан приваблює новий клас преміумтуристівВпливовій жінці-вікінгу присвятили виставку в Данії10 000 рудоволосих повеселилися на фестивалі в НідерландахНайбільший і найповніший: рідкісний скелет стегозавра виставлять на торги в Нью-ЙоркуРідкісний діамант і годинник у корпусі із сапфіру виставлять на аукціон у Нью-ЙоркуМалюнок для обкладинки першої книги про Гаррі Поттера продали за рекордний $1,9 млнЯк ресторанчик у Хорватії несподівано прославився своїми чевапамиОманський регіон Дофар — рай для шанувальників руїн та історії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: