27.10.2024
Телеканал NTD

Єгиптяни незадоволені частковим скасуванням субсидій на хліб

Єгиптяни незадоволені частковим скасуванням субсидій на хліб

Ціни на хліб у Єгипті зросли вчетверо. Причиною стало скасування частини державних субсидій. Жителі Каїра скаржаться,..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Ціни на хліб у Єгипті зросли вчетверо. Причиною стало скасування частини державних субсидій. Жителі Каїра скаржаться, що виживати стало ще важче.

[Гамаль Ахмед, житель Єгипту]:

«Ми більше не можемо терпіти підвищення цін. Треба ще сплачувати рахунки за газ, електрику та воду. Ціни зростають».

Єгипет імпортує пшеницю. Останніми місяцями рахунки на зернові зростали. Як наслідок, з 1 червня ціни на невеликі коржики зросли вперше за кілька десятиліть.

[Гамаль Ахмед, житель Єгипту]:

«Якщо ви вважаєте, що п’ять коржів — це багато, зробіть доступною рибу та м’ясо, і тоді ми їстимемо менше хліба. Дехто лягає спати, не повечерявши, а в когось на обід тільки хліб».

Держава, як і раніше, виділяє субсидії на хліб. Однак коржі тепер коштують не 5, а 20 піастрів. Якщо перевести на долари, це мізерна ціна. Але для багатьох єгиптян вона відчутна.

У Єгипті живе 106 мільйонів осіб. І для більшості жителів країни хліб — основний харчовий продукт.

Коло двох третин населення отримує субсидії на хліб, розмір яких залежить від доходу й включає допомогу розміром п’ять коржів на день.

[Мохамед Абдельазіз, житель Єгипту]:

«З огляду на розмір коржів на ринку п’ятьох штук недосить навіть дитині. Одного вистачає на два бутерброди, на два укуси. Цього замало навіть дитині, а що вже казати про дорослих, яким треба працювати».

Експерти кажуть, що тепер середньостатистичній сім’ї доведеться за місяць витрачати не 60, а 120 фунтів на хліб. Це менш як три долари. Водночас мінімальна щомісячна зарплата становить 6000 фунтів. Це близько 125 доларів.

[Тімоті Кальдас, заст. директора Інституту Тахрір з близькосхідної політики]:

«120 фунтів — це не дрібниці для людей, які живуть у злиднях у Єгипті. Я не знаю, чи поліпшить це загальну картину з погляду базової інфляції, але для бідних сімей це буде суттєвим ударом».

Ціна на хліб була стабільною з 80-х років минулого століття, попри неодноразові хвилі жорсткої економії. Спроба змінити систему субсидій у 1977 році спричинила заворушення.
Коротке посилання на цю сторінку:

Єгиптяни незадоволені частковим скасуванням субсидій на хлібДубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломиВиснажлива спека заважає філіппінським школярам здобувати знанняЄгипетський таксист перетворив машину на книгарнюНайбільше дерево планети «Генерал Шерман» проходить медоглядМасаї в Кенії почали розводити бджіл замість худобиМайже третина людей у світі недостатньо рухаєтьсяГреція закриває пам’ятки через спекуХудожниця, яка малює ногами, знайшла рятунок у мистецтвіВенесуелка започаткувала фонд, щоб рятувати дітей від голоду

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: