27.07.2024
Телеканал NTD

Волосся з перукарень допомагає очищати річки

Волосся з перукарень допомагає очищати річки

Зістрижене волосся й собача шерсть допомагають очистити чилійські озера, струмки та річки. Екологічна організація Matter of..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Зістрижене волосся й собача шерсть допомагають очистити чилійські озера, струмки та річки.

Екологічна організація Matter of Trust створює з них спеціальні трубки, які вона називає бонами.

Це сітки, наповнені волоссям. Завдяки своїм природним поглинальним властивостям вони очищають місцеві водоймища від мастила, важких металів, бактерій та інших забруднювачів.

Генеральний менеджер організації використовує акваріум, щоб продемонструвати, як працюють бони.

Їх поміщають у воду на термін до 50 днів. На них налипають усі забруднювальні речовини.

Проєкт працює із салонами в усьому Чилі. Так, стриження волосся однієї людини допомагає очистити до 20 000 літрів води.

[Маттіа Кареніні, генеральний менеджер організації]:

«Якщо використовувати його для очищування, то один кілограм волосся може захопити в середньому до п’яти літрів вуглеводнів. Іноді співвідношення може становити один до дев’яти».

[Луїзіана Гіл, собачий перукар]:

«Ми щодня викидаємо шерсть відрами, тож це дуже корисна справа. Чудово, що можна якось використовувати те, що йде на звалища, і допомагати довкіллю».

У Лагуні-Верде, що коло чилійського портового міста Вальпараїсо, організація встановила кілька бонів у струмку, що несе сіру воду із заводу в океан. Приблизно за місяць вдалося зібрати 15 кілограмів забруднювальних речовин.

[Маттіа Кареніні, генеральний менеджер організації]:

«Ми збираємо волосся із салонів, набиваємо ним сітки, і ці сітки перебувають у водоймах 30, 40 або 50 днів. Там вони постійно захоплюють (вуглеводні)».

Схожий проєкт розпочала й інша організація. Вона з волосся виготовляє килимки, якими покривають землю. Це дає змогу зберегти вологу шляхом зменшення прямого випаровування й економії води.
Коротке посилання на цю сторінку:

Волосся з перукарень допомагає очищати річкиЧи допоможуть комахи розв’язати проблему голоду в ДР Конго3D-друковані будинки допомагають упоратися з житловою кризою в КеніїЯк дим і вогонь допомагають виправляти американських в’язнівЯк щорічна міграція птахів допомагає поширити пташиний грипЄгипетський таксист перетворив машину на книгарнюВодій — доставник їжі сповна відчув хвилю спеки в ГреціїНа польсько-білоруському кордоні загострюється ситуація через наплив мігрантівБез їжі та постачання: жителі столиці Гаїті голодуютьУ Сеулі тисячі лікарів знову вийшли на протест

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: