27.03.2024
Телеканал NTD

Найбільше дерево планети «Генерал Шерман» проходить медогляд

Найбільше дерево планети «Генерал Шерман» проходить медогляд

Це «Генерал Шерман» — найбільший живий організм на Землі. Зараз настав час для медичного огляду цієї..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Це «Генерал Шерман» — найбільший живий організм на Землі. Зараз настав час для медичного огляду цієї гігантської секвої. Вона росте в національному парку Секвоя в Каліфорнії.

Заведено вважати, що дереву понад 2000 років. Його висота — 85 метрів. Окружність стовбура біля землі — понад 31 метр, а максимальний діаметр біля основи — понад 11 метрів. Маса перевищує 1900 тонн.

Головне завдання фахівців — перевірити, чи не точать дерево жучки.

[Ентоні Емброуз, директор організації «Товариство стародавніх лісів»]:

«Піднімаючись нагору, ми не знали, скільки жуків буде на “Генералові Шермані”. Ми виявили небагато, але загалом це дерево здається дуже здоровим та здатним захищатися від навали жуків».

Дослідників дедалі більше турбують жуки-короїди. Раніше секвої добре протистояли цим комахам. Але останніми роками короїди вже знищили 40 таких дерев у національних парках США.

Короїди атакують дерево з крони й поступово спускаються вниз. Ці крихітні жуки можуть занапастити секвою за пів року. Тому й вирішили оглянути «Генерала Шермана». Фахівці кажуть, що зараз багато дерев ослаблені посухами.

[Ентоні Емброуз, директор організації «Товариство стародавніх лісів»]:

«Це викликає занепокоєння щодо деяких гігантських секвой, але в “Генерала Шермана” все гаразд».

Фахівці оглядають гілки та стовбур старого дерева. Але такий метод не підходить, щоб обстежити всі секвої. Знадобилося б надто багато часу. Тож дослідники експериментують.

[Ентоні Емброуз, директор організації «Товариство стародавніх лісів»]:

«Ми перевіряли, чи можна використовувати дрони та супутникові знімки, щоб відстежити те, що ми бачимо, оглядаючи дерево особисто. У разі успіху фахівці зможуть контролювати набагато більше території».

Якби дослідники знайшли короїдів, дерево довелося б рятувати. Можливо, на ньому спиляли б уражені гілки, а можливо, обробили б хімікатами.

«Генерал Шерман» не найвища секвоя у світі. Але це найбільше та найважче дерево на планеті.
Коротке посилання на цю сторінку:

Найбільше дерево планети «Генерал Шерман» проходить медоглядОдин пістолет — 34 смерті: чорний ринок зброї в Еквадорі процвітаєПрацівники Samsung у Південній Кореї оголосили триденний страйкУ столиці Ємену мінікурорти створюють просто на території приватних осельДедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграціїЄвропа потерпає від виснажливої спекиПосуха у В’єтнамі може позначитися на світових цінах на кавуМертва риба заповнила береги лагуни в МексиціВенесуелка започаткувала фонд, щоб рятувати дітей від голодуЛіванських школярів в ігровій формі навчають громадянської активності

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: