06.10.2024
Телеканал NTD

Спека, урагани та відключення світла: кубинців чекає непросте літо

Спека, урагани та відключення світла: кубинців чекає непросте літо

Якщо дивитися на травень, каже житель Гавани Осмель Вальдес, то на Кубу чекає довге й спекотне..

Дата завантаження: 2024-07-06

video

Якщо дивитися на травень, каже житель Гавани Осмель Вальдес, то на Кубу чекає довге й спекотне літо. 52-річний кубинець возить пасажирів у візку вулицями столиці. У місті важко знайти тінь, тому він уриває коня шматком картону.

[Осміль Вальдес, житель Гавани]:

«Спека в травні була жахливою. Мені довелося брати картон і класти його на коня, бо дуже спекотно. Я постійно його напуваю».

Літо на острові настало майже на два місяці раніше ніж зазвичай. Усе це супроводжують багатогодинні відключення електроенергії на тлі нестачі палива та аварій на електростанціях. Місцеві жителі кажуть, що порятунку немає ні вдень, ні вночі, бо вночі температура повітря тримається на позначці 27 градусів Цельсія.

[Нельсон Матос, працівник ресторану]:

«Я мушу цілий день проводити на вулиці, щоби закликати клієнтів. Якщо відвідувачів не буде, то мені не заплатять. Травень цьогоріч дуже спекотний. Мушу постійно заходити до ресторану та пити воду».

Метеорологи кажуть, що цей травень на Кубі найспекотніший із 1951 року, коли почали вести облік.

Попереднє літо на Кубі стало найспекотнішим за всю історію спостережень. Нинішнє, як очікують, може побити цей рекорд.

Експерти кажуть, що природний феномен Ель-Ніньйо, хоч і почав у березні слабшати, але й далі сприятиме підвищенню температури суші та моря в усьому світі.

Куба лежить на перетині Атлантичного океану, Мексиканської затоки та Карибського моря. Вона дуже вразлива перед сезоном ураганів, який, за прогнозами, буде одним із найсильніших за всю історію.

Водночас кліматична криза відбувається на тлі економічної кризи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Спека, урагани та відключення світла: кубинців чекає непросте літоУ Кенії люди гинуть від повенейУряд Туреччини хоче прибрати з вулиць 4 млн бродячих собакКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Їжу класу люкс хочуть адаптувати для космосуНа польсько-білоруському кордоні загострюється ситуація через наплив мігрантівМедзаклади Південної Кореї гостро потребують лікарівЕксміністра Казахстану засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружиниМолодь у Саудівській Аравії стала охочіше навчатися кулінарного мистецтва

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: