Ці харчові відходи, безумовно, потраплять у контейнер для сміття, але не опиняться на звалищі. Їх доставлять на переробне підприємство в Дубаї. Уже кілька років місцевий стартап збирає харчові відходи в ресторанах міста. Із залишків їжі роблять добрива.
[Юсеф Чехад, співзасновник переробної компанії]:
«Ми живемо серед пісків, але можемо перетворити їх на родючий ґрунт. Так ми допоможемо сільськогосподарському сектору, а також захистимо та зміцнимо продовольчу безпеку країни».
Зібравши харчові відходи, їх сортують. Потім компостують. Процес триває від 8 до 12 тижнів.
[Юсеф Чехад, співзасновник переробної компанії]:
«Під час компостування відходи треба постійно перевертати. Також потрібне природне сонячне світло й тепло. Це гарантує, що процес пройде як слід».
До компостування також залучають бактерії, гриби та дощових черв’яків. Готове добриво пакують у мішки. Потім воно надходить на ферми в усіх Арабських Еміратах.
[Хамад Халфан аль-Мутава, фермер]:
«У вирощуванні сільськогосподарських культур дуже важливі натуральні органічні добрива. Я помітив, що ці добрива не пахнуть. І це додатковий плюс сучасної продукції».
У переробній компанії називають добриво «коричневим золотом». Але їхня діяльність корисна не тільки фермерам.
[Юсеф Чехад, співзасновник переробної компанії]:
«Ми позбавили звалища тисячі тонн харчових відходів. Так вдалося запобігти попаданню в атмосферу 1,2 тонни вуглекислого газу».
Стартап робить добрива з 2021 року. Харчові відходи йому постачає понад сто ресторанів.
Коротке посилання на цю сторінку: