16.10.2024
Телеканал NTD

Масаї в Кенії почали розводити бджіл замість худоби

Масаї в Кенії почали розводити бджіл замість худоби

Громада народності масаїв, яка живе в кенійському окрузі Каджіадо, опанувала новий для себе напрямок у сільському..

Дата завантаження: 2024-09-16

video

Громада народності масаїв, яка живе в кенійському окрузі Каджіадо, опанувала новий для себе напрямок у сільському господарстві. Тепер тут бджолярують. Це стало порятунком.

Кілька років тому громада постала перед загрозою голоду через сильну посуху, від якої вже не перший рік потерпає Східна Африка.

Раніше місцеві жінки тримали корів та кіз. Продавали телят і молоко.

[Естер Леян, жителька Каджіадо]:

«У 2017 році через посуху загинула наша худоба, тому ми почали бджолярувати».

Масаї кажуть, що нове ремесло вигідніше. Прибуток можна отримувати швидше, ніж під час розведення худоби. Тож і перейшли з молока на мед.

Звісно, річ не лише в легшому заробітку. Людям доводиться перелаштовуватися через погодні катаклізми. Тривала посуха не дає скотарювати. Тваринам нічого їсти. Воду добути теж важко. Вирощувати овочі та зернові в посуху також майже неможливо.

Зараз у громаді масаїв бджолярує понад 20 жінок. Їм допомагає майже сто дітей. Щодня разом перевіряють вулики. Перед збиранням меду бджіл викурюють димом.

Від розведення худоби в громаді теж не відмовилися, просто тварин тепер менше.

В Африці бджолярують давно. Переважно на сході континенту.
Коротке посилання на цю сторінку:

Масаї в Кенії почали розводити бджіл замість худобиЗ Парижа перед Олімпіадою вивозять нелегальних іммігрантів та безпритульнихВООЗ: штам віспи мавп мутує швидше, ніж очікувалиНавала морських їжаків у Японії: відгодовують капустою для продажуПрем’єр Гаїті відвідав найбільшу лікарню Порт-о-Пренса, яку відбили в бандитівУ Китаї дедалі частіше влаштовують дорогі собачі весілляНавала крокодилів: в Австралії намагаються зменшити чисельність небезпечних хижаківВ’язні грецької тюрми знаходять розраду в театріГрецькі фермери після повеней зіткнулися з новим лихом — козячою чумоюЯк шанувальники Олімпіади економлять на проживанні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: