27.05.2024
Телеканал NTD

У Болгарії з розмахом проводять фестиваль троянд

У Болгарії з розмахом проводять фестиваль троянд

Пелюстки троянд стали натхненням для цього святкування в місті Казанлик, що стоїть просто в Долині троянд...

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Пелюстки троянд стали натхненням для цього святкування в місті Казанлик, що стоїть просто в Долині троянд. Тут проходить фестиваль, присвячений одному із символів Болгарії.

Захід починається рано вранці на трояндових плантаціях. Дівчата в традиційному одязі збирають пелюстки цих квітів. А поруч ознайомлюють із технологією виробництва трояндової олії та трояндової води.

[Теодор Василєв, екскурсовод Казанлицького історичного музею]:

«Ця інсталяція є так званим перегонним кубом, французькою –- аламбік. Сюди ми помістили 20 кілограмів квітів троянд та 80 літрів води. Це посудина для охолодження дистиляту. Пара доходить до посудини-головки, потім стікає цією трубою, остигає в охолоджувальній посудині й потрапляє у резервуар для трояндової води».

Після збирання пелюсток виступають фольклорні колективи. Святкування переміщається до міста. Вулицями проходить барвиста колона із 6000 учасників.

Вирощувати троянди в цих краях почали у XVIII столітті. Нині трояндові плантації охоплюють 5000 гектарів. Тут росте різновид дамаської троянди — казанлицька.

[Галина Стоянова, мер Казанлика]:

«Фестивалю троянд уже 121 рік. І кожне святкування показує результати роботи виробників трояндової олії та продавців троянд. Вони зберігають національний символ — болгарську казанлицьку троянду».

Цьогоріч для святкування є ще одна причина. Весна видалася теплою, тож троянди зацвіли раніше. Як наслідок, пелюсток зібрали вдвічі більше.

У Болгарії роблять одну з найліпших трояндових олій у світі. А Долина троянд та цей фестиваль приваблюють десятки тисяч туристів.

[Кайла Віттакер, туристка зі США]:

«Чудово бачити, наскільки важливим є виробництво трояндової олії і цей фестиваль. Він залучає людей до місцевої культури за допомогою музики, танців і страв національної кухні».

Ефірну олію троянд використовують у виробництві косметики та парфумерії. З пелюсток роблять чай та варення. Їх додають і в рахат-лукум.

Фестиваль троянд проходить по черзі у двох містах: у парні роки — у Казанлику, у непарні — у місті Карлово, де теж роблять трояндову олію.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Болгарії з розмахом проводять фестиваль трояндНезвичайна інсталяція: відеопортал зв’язав Нью-Йорк із ДубліномТаємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і ГерцеговиніУ Гонконгу неонові вивіски відходять у минуле, але їх намагаються врятуватиКубинський склодув-самоук перетворює відходи скла на твори мистецтваНайбільший і найповніший: рідкісний скелет стегозавра виставлять на торги в Нью-ЙоркуВсесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходамиChristian Dior присвятив колекцію от-кутюр спортуКартину Тіціана, яку викрадали двічі, виставляють на торги в ЛондоніДавньоримська Аппієва дорога претендує на внесення до списку ЮНЕСКО

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: