27.06.2024
Телеканал NTD

Унікальне погруддя «батька Відродження» знайшли у Флоренції

Унікальне погруддя «батька Відродження» знайшли у Флоренції

У Соборі Санта-Марія-дель-Фйоре — одній із численних перлин Флоренції — виявили новий скарб. Колекцію музею собору..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

У Соборі Санта-Марія-дель-Фйоре — одній із численних перлин Флоренції — виявили новий скарб.

Колекцію музею собору поповнило теракотове погруддя віком майже 700 років. Воно зображує Філіппо Брунеллескі — архітектора раннього Відродження, який спроєктував купол собору.

Експерти називають відкриття «винятковим», наголошуючи на художній цінності твору, а також на тому, що архітектора дуже рідко зображували після того, як він помер 1446 року.

[Джанкарло Джентіліні, професор сучасного мистецтва]:

«Бюст виконав нерідний син Брунеллескі скульптор Андреа ді Лаццаро Кавальканті, відомий як Буджано. Це була заготованка для мармурового зображення, яке помістили всередині собору праворуч від входу».

Кавальканті зробив погруддя майже з цільного шматка глини на початку 1447 року. Пізніше того ж року завершив пам’ятник.

Експерти кажуть, що теракотова модель, імовірно, якийсь час зберігалася в майстерні скульптора. Однак пізніше про неї забули.

[Джанкарло Джентіліні, професор сучасного мистецтва]:

«Цей твір має величезне значення для всього розвитку історії західного мистецтва, оскільки як сучасники Філіппо Брунеллескі, так і нинішні історики вважають його “батьком Відродження”».

Нині погруддя почали реставрувати, щоб видалити залишки крейди та сліди фарби. Пізніше його виставлять у музеї поруч із собором.

Собор Санта-Марія-дель-Фйоре — найзнаменитіша з архітектурних споруд флорентійського мистецтва XV століття. Він вражає своїми розмірами. Загальна висота бані з хрестом — 114,5 метра.
Коротке посилання на цю сторінку:

Унікальне погруддя «батька Відродження» знайшли у ФлоренціїУ чому секрет ідеальної неаполітанської піциМалюнок для обкладинки першої книги про Гаррі Поттера продали за рекордний $1,9 млнДо Гани повернулися реліквії, вивезені за часів британської колонізаціїСорочка гуаябера — кубинська класикаБразилець зібрав колекцію з 6101 футболки футболістівФранцузи змінюють свої сирні вподобанняХудожник, який першим став зображати усміхнених людейВідпустка вдома: на березі Тибру в Римі відкрили безплатний пляжПоринути в життя XIII століття можна на ярмарку в Алжирі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: