20.05.2024
Телеканал NTD

Стрибки з висоти: у Мостарі святкують 20-річчя відновлення Старого мосту

Стрибки з висоти: у Мостарі святкують 20-річчя відновлення Старого мосту

Тут хтось захоплюється, а в когось перехоплює дух. Зі Старого мосту, що в боснійському місті Мостар,..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Тут хтось захоплюється, а в когось перехоплює дух. Зі Старого мосту, що в боснійському місті Мостар, стрибають хайдайвери. Висота — 24 метри, а внизу — крижана вода. Плавцям треба і майстерність, і загартованість. До холодної води звикають змалку.

Місцеві жителі кажуть, що традиція стрибати зі Старого мосту виникла понад чотири століття тому. А офіційні змагання проводять із кінця 60-х минулого століття. Хайдайвери приїжджають і з інших країн.

[Ведад Дедич, хайдайвер]:

«Повірте, це такий сплеск адреналіну, і ти аж так приголомшений, що навіть не помічаєш, наскільки холодна річка. Коли бачу глядачів та друзів, то емоції просто переповнюють».

[Емел Тіро, хайдайвер]:

«Просто супер! Чекаю цього щороку. Для мене це важливіше за день народження чи інше свято. Я був першим три роки тому, другим торік і третім роком раніше, а тепер я знову переміг».

Цього року свято особливе. Містяни відзначають 20-річчя відновлення мосту. Його зруйнували в 90-х роках під час Балканської війни. Відбудували заново 2004-го. Це стало символом примирення між боснійцями та хорватами.

Старий міст збудували в середині XVI століття за Османської імперії. Він був символом мирного співіснування багатонаціонального населення міста та всієї країни. До речі, назва міста походить від слова «мостарі», тобто охоронці мосту.

Цього року в змаганнях узяли участь 38 хайдайверів з Боснії та інших країн.
Коротке посилання на цю сторінку:

Стрибки з висоти: у Мостарі святкують 20-річчя відновлення Старого мостуКоролівські сукні та лист Рінго Старра: стартують аукціонні «Класичні тижні»Величезний бункер короля Югославії перетворили на музейХудожник, який першим став зображати усміхнених людейФольклорний марш: як у Сараєві проходив фестиваль народних танців та пісеньНесподіваний скарб: мармурову статую знайшли в давньоримській каналізації в БолгаріїВпливовій жінці-вікінгу присвятили виставку в ДаніїКоролівський замок Балморал, що в Шотландії, уперше відкрили для всіх охочихЗолотий призер конкурсу NTD з бойових мистецтв поділився своїми секретамиДавньоримська Аппієва дорога претендує на внесення до списку ЮНЕСКО

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: