27.06.2024
Телеканал NTD

Прем’єр-міністр Словаччини вперше після замаху опублікував відеозвернення

Прем'єр-міністр Словаччини вперше після замаху опублікував відеозвернення

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що, можливо, уже за три тижні повернеться до роботи. Це його..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що, можливо, уже за три тижні повернеться до роботи. Це його перший виступ після замаху. Він виклав відео в інтернеті.

Фіцо сказав, що прощає людину, яка три тижні тому намагалася його вбити.

[Роберт Фіцо, прем’єр-міністр Словаччини]:

«Я не маю ненависті до незнайомця, який у мене стріляв. Я не порушуватиму проти нього жодних судових позовів і не вимагатиму компенсації. Я прощаю його й даю змогу самому розібратися в тому, що він зробив».

Водночас через замах прем’єр розкритикував опозицію. Він заявив, що не вірить, що в нього стріляв «божевільний-одинак». На думку політика, за нападником стояв ще хтось. Фіцо назвав стрільця «посланником зла й політичної ненависті».

Напад на прем’єр-міністра стався 15 травня в місті Гандлова. Коли Фіцо підійшов на вулиці до своїх прихильників, у нього п’ять разів вистрілив чоловік. Того одразу затримали. Нападником виявився письменник і політичний активіст Юрай Цинтула. Представники влади заявили, що замах скоєно з політичних мотивів.

Важко пораненого прем’єра доправили до лікарні та зробили операцію. Вона тривала п’ять годин. За два дні була ще одна двогодинна операція.

[Роберт Фіцо, прем’єр-міністр Словаччини]:

«Я завжди охороняв своє приватне життя, тому навіть зараз обмежусь кількома словами про те, що напад завдав серйозної шкоди моєму здоров’ю, призвів до необхідності робити операції та спричинив біль і страждання. Буде маленьким дивом, якщо я повернуся до роботи за кілька тижнів».

Інцидент підтверджує глибоку поляризацію політичних поглядів у центральноєвропейській країні, де живе близько п’яти з половиною мільйонів осіб. Уряд Фіцо намагається змінити політику Словаччини, що спричиняє масові протести.

Зокрема прем’єр хоче скасувати спеціальну прокуратуру, яка бореться з корупцією. Він також планує реформувати громадське телебачення та радіо. Опозиціонери вважають, що все це завдасть шкоди верховенству закону та обмежить свободу слова.
Коротке посилання на цю сторінку:

Прем’єр-міністр Словаччини вперше після замаху опублікував відеозверненняЗапеклі протести в Кенії: поліція стріляє по протестувальникахВсесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходамиНетаньягу: «Інтенсивні бої проти ХАМАСу добігають кінця»Жителі півдня США відгороджують будинки мішками з піском, рятуючись від повеніУ ЄС набули чинності мита на електромобілі з КитаюІзраїль заявив, що не закінчив із «Хезболлою» і що «літо буде спекотним»Німеччина: «Нам потрібне політичне рішення, а не символічне визнання Палестини»Низка вибухів у Нігерії — щонайменше 18 загиблихБайден відмовився від боротьби за посаду президента США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: