08.02.2024
Телеканал NTD

Рожевий шум, можливо, допомагає міцніше спати

Рожевий шум, можливо, допомагає міцніше спати

Можливо, ви чули про білий шум, який використовують для маскування фонових звуків. Тепер у нього з'явилися..

Дата завантаження: 2024-09-07

video

Можливо, ви чули про білий шум, який використовують для маскування фонових звуків. Тепер у нього з’явилися різноколірні конкуренти.

Дедалі більший інтерес викликає рожевий, коричневий та зелений шум. Уважають, що вони добре впливають на сон, концентрацію та розслабляння.

Поки що науково це не підтверджено. І все ж тисячі людей годинами слухають такі шуми в інтернеті та в додатках для медитації.

Чим кольорові шуми відрізняються від білого?

Білий шум схожий на статику. Коричневий — нижчий, тому це швидше заспокійливий гуркіт. Зелений шум — це щось середнє між білим та коричневим.

Доктор Ронейл Малкані, що з Північно-Західного університету США, вивчає рожевий шум.

[Ронейл Малкані, дослідник]:

«У цьому дослідженні ми намагаємося стимулювати або посилити повільний сон — одну з форм глибокого сну. І рожевий шум відображає типи частот, які виникають на цій стадії сну».

Повільні мозкові хвилі, які вивчає Малкані, мають вирішальне значення для повноцінного відпочинку.

[Ронейл Малкані, дослідник]:

«Звуки, які ми використовуємо, спеціально призначені для посилення хвиль повільного сну. Для цього ми створюємо короткі імпульси рожевого шуму в певний час під час повільних хвиль».

Дослідження поки що тільки на початковій стадії. Але учасники вже повідомили, що після сну під рожевий шум у них покращилася пам’ять.

Як очікують, результати дослідження будуть корисними й в інших галузях, а не лише для доброго сну.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рожевий шум, можливо, допомагає міцніше спатиНешкідливе пальне з повітря та води випробовують на болідах «Формули-1»Науковці: вівтарну плиту в центрі Стоунхенджу вагою 6 тонн везли з Шотландії 750 кмСобака-робот із лапами-пилососами чистить італійський пляжПерший у світі центр розведення качконосів відкрився в АвстраліїАстрономи побачили пробудження чорної діри в глибинах УсесвітуСкам’янілість доісторичної гігантської саламандри знайшли в НамібіїУ Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську фермуЗграя рідкісних птахів із ватажком-людиною мігрує над ЄвропоюЯк гігантські павуки з Азії захоплюють території США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: