20.05.2024
Телеканал NTD

Астрономи побачили пробудження чорної діри в глибинах Усесвіту

Астрономи побачили пробудження чорної діри в глибинах Усесвіту

Упродовж десятиліть галактика під назвою SDSS1335+0728 була нічим не примітною. Але наприкінці 2019 року ситуація змінилася,..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Упродовж десятиліть галактика під назвою SDSS1335+0728 була нічим не примітною.

Але наприкінці 2019 року ситуація змінилася, коли вона почала сяяти яскравіше, ніж будь-коли.

Астрономи почали відстежувати зміну її яскравості.

Вони виявили, що та стала вдвічі яскравішою в середньому інфрачервоному діапазоні, учетверо — в ультрафіолетовому й щонайменше в десять разів яскравішою в рентгенівському діапазоні.

Але що ж до цього привело?

Астрономи вважають, що найімовірніше пояснення — пробудження масивної чорної діри в центрі галактики.

[Паула Санчес Саєс, керівниця Європейської південної обсерваторії]:

«У цьому випадку ми можемо спостерігати всю еволюцію. Тобто можемо дізнатися про фізичні механізми активації чорних дір. Раніше такого не було».

Директор Європейської південної обсерваторії і автор дослідження каже, що чорні діри можуть раптово активуватися, якщо мають джерело газу, що їх живить.

[Паула Санчес Саєс, керівниця Європейської південної обсерваторії]:

«Зазвичай, коли бачиш чорну діру без будь-якого газу навколо неї, то, по суті, нічого не бачиш, це просто чорна діра. Чорні діри не випромінюють жодного світла. Тому їх і називають чорними дірами. Якщо діра оточена газом, можна сказати, що вона активна, активно поглинає матеріал. Коли газ падає в чорну діру, він випромінює багато світла».

Утім, є й інші пояснення такого сяйва. Астрономи кажуть, що це також може бути подія припливного руйнування, коли зірка наближається досить близько до надмасивної чорної діри, і її розривають на частини припливні сили. Якщо це саме таке явище, то його визнають найтривалішим і найслабшим із тих, які вже спостерігати.
Коротке посилання на цю сторінку:

Астрономи побачили пробудження чорної діри в глибинах УсесвітуСіан Проктор — астронавт-аматор і перша афроамериканка, яка пілотувала космічний корабельВчені з’ясували, які дахи ефективніше захищають місто від спекиКомпанія Samsung показала свої новітні гаджети, зокрема годинник та перстеньСкам’янілість доісторичної гігантської саламандри знайшли в НамібіїЦілющі клітини організму зможуть лікувати аутоімунні захворюванняНАСА повідомило, як поверне астронавтів, що застрягли на орбітіДівчинка з ПАР знайшла метеорит одразу після його падінняБіонічну «м’яку» стопу розробили в ІталіїДослідниця на каяку допомагає контролювати здоров’я канадських річок

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: