27.06.2024
Телеканал NTD

Як вітаються слони

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку або..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку або зробити жест рукою чи головою.

У слонів вітання виявились настільки ж різноманітними. У результаті спостережень за слонами в Зімбабве дійшли висновку, що ці тварини, щоб привітатися одне з одним, використовують жести та звуки. Водночас вони різняться залежно від статі та інших факторів.

[Веста Елеутері, когнітивний та поведінковий біолог]:

«Слони використовують багато рухів. Ляскають вухами, розсовують їх, тягнуться хоботом. Ми хотіли знати, які з рухів були цілеспрямованими, чи використовують вони більше жестів, якщо інша тварина на них дивиться, і які жести та звуки вони відтворюють, коли на них не дивляться».

Слони — найбільші наземні тварини на планеті. Вони дуже розумні, мають гарну пам’ять, навички розв’язування проблем і складну комунікацію.

Самки слонів з різних сімейних груп можуть мати сильні соціальні зв’язки одна з одною. Попередні дослідження в дикій природі показали, що вони беруть участь у ретельно продуманих церемоніях вітання, щоб зміцнювати свої соціальні зв’язки.

У слонів-самців слабші соціальні зв’язки, і їхні вітання можуть переважно допомагати знизити ризик ворожої взаємодії. Вони вітаються здебільшого, нюхаючи один одного, простягаючи хоботи.

У дослідженні докладно описано близько 20 типів вітальних жестів слонів, які вони поєднують зі звуками. Також важливу роль має запах.

[Веста Елеутері, когнітивний та поведінковий біолог]:

«Ми виявили, що вони спрямовують свої вітання до інших слонів, використовуючи візуальні жести, якщо ті дивляться на них, і звукові й тактильні жести, якщо вони цього не роблять».

Водночас привітання самок у заповіднику дуже нагадувало поведінку диких слоних. А в самців були деякі відмінності від їхніх диких побратимів, бо в природі вони зазвичай ведуть самотній спосіб життя.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як вітаються слониНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 роціЧи допоможе синтетична шкіра знайти шляхи лікування екземиЯк зразки криги з Антарктиди допомагають дізнатися про майбутню зміну кліматуЦілющі клітини організму зможуть лікувати аутоімунні захворюванняЗнайдено живий організм із найбільшим геномомУ США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватівНовий вид динозавра: предок трицератопсаУ Лондоні п’ять бобрів будують греблі та захищають місто від повенейНешкідливе пальне з повітря та води випробовують на болідах «Формули-1»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: