27.07.2024
Телеканал NTD

Унікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продати

Унікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продати

Це колекція монет, про яку чули в Данії, але до сьогодні ніхто її не бачив. Її..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Це колекція монет, про яку чули в Данії, але до сьогодні ніхто її не бачив.

Її збирав відомий магнат Ларс Еміль Бруун. Згідно з його заповітом, 20 тисяч монет після його смерті мали зберігатися під замком 100 років. Тільки потім їх можна було продати. Й ось цей час настав.

Бруун народився 1852 року. Монети почав колекціонувати ще за малих літ. А статки збив на пакуванні та гуртовому продажу масла.

Паралельно він відвідував аукціони й зібрав велику колекцію монет, медалей, жетонів та банкнот із Данії, Норвегії та Швеції.

Помер він у 1923 році у віці 71 року. Тепер же, через понад 100 років по його смерті, один нью-йоркський аукціонний будинок рідкісних монет почне виставляти колекцію на аукціони. Торги стартують восени. Їх заплановано кілька.

[Вікен Егпарян, представник аукціонного будинку]:

«Бруун належав до класу та покоління колекціонерів монет. Вони купували окремі монети. Могли піти на аукціон і купити монету чи кілька монет зі значної колекції. Але він також скуповував цілі колекції в колекціонерів».

Дуже вражений руйнуваннями після Першої світової війни, Бруун хотів, щоб колекція стала резервом для Данії в разі нової війни.

[Вікен Егпарян, представник аукціонного будинку]:

«Він сказав: “А що якщо данська національна колекція згорить, або її розграбують? Що буде? Тож я лишу свою колекцію як резерв. Моя колекція стане подарунком данській державі”».

На своєму сайті аукціонний будинок називає її «найціннішою колекцією монет, що коли-небудь надходили на ринок».

Як оцінюють експерти, деякі лоти можна буде продати лише за 50 доларів, а інші коштуватимуть понад мільйон.

Очікують, що за всі монети заплатять до 72 мільйонів доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Унікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продатиБалет із США привіз до лондонського Королівського оперного театру спадщину Фредеріка АштонаДавньоримська Аппієва дорога претендує на внесення до списку ЮНЕСКОУ Болгарії з розмахом проводять фестиваль трояндПрогулянки Сеною на невеликому човні дедалі частіше обирають туристи в ПарижіПоринути в життя XIII століття можна на ярмарку в АлжиріВідпустка вдома: на березі Тибру в Римі відкрили безплатний пляжМіжнародний день бджіл: як вивчають цих комах із часів ГалілеяСекрет розкрито: як туристи роблять фото в Ріо, на якому вони неначе висять над урвищемХудожник, який першим став зображати усміхнених людей

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: