05.01.2024
Телеканал NTD

Запеклі протести в Кенії: поліція стріляє по протестувальниках

Запеклі протести в Кенії: поліція стріляє по протестувальниках

Протести проти підвищення податків у Кенії переросли в кровопролиття. Поліція відкрила вогонь по протестувальниках, які штурмували..

Дата завантаження: 2024-10-05

video

Протести проти підвищення податків у Кенії переросли в кровопролиття. Поліція відкрила вогонь по протестувальниках, які штурмували парламент. Унаслідок цього загинуло щонайменше п’ять осіб. Ще десятки дістали поранення.

На цих кадрах видно, як протестувальники в залі Національної асамблеї Кенії вимагають відставки президента Вільяма Руто.

У телезверненні до нації голова держави заявив, що безпека кенійців залишається його найвищим пріоритетом. Він також звинуватив у насильстві «небезпечних злочинців».

[Вільям Руто, президент Кенії]:

«Сьогодні було скоєно нечуваний напад на демократію Кенії, її верховенство закону та цілісність конституційних інституцій. Група злочинців підірвала законні права та свободи громадян, зокрема право на збори, демонстрації, пікетування та подання петицій до державних органів з боку законослухняних громадян Республіки Кенія».

Раніше кенійські законодавці схвалили підвищення податків, що спричинило невдоволення. Поліція відкрила вогонь після того, як сльозогінний газ та водомети не допомогли розігнати натовп.

Протестувальники підпалили будівлю парламенту. Законодавців евакуювали через підземний тунель.

Міністр оборони Кенії заявив, що на допомогу поліції відправили армію.

Протести та зіткнення також відбулись у низці інших міст та сіл країни. Це прибережне місто Момбаса.

[протестувальник]:

«Податки такі високі. Вони обкладають податками наші зарплати та всі речі, які ми купуємо. Те, що лишається, теж оподатковують».

Влада хоче зібрати додаткові 2,7 мільярда доларів у вигляді податків, щоб зменшити держборг.

Генсекретар ООН Антоніу Гутерреш закликав сили безпеки Кенії до стриманості. Також він закликав протестувальників поводитися мирно.

[Стефан Дюжаррік, представник ООН]:

«Дуже важливо, щоб дотримувалися прав людей на мирні демонстрації».

Водночас Білий дім заявив, що Сполучені Штати уважно стежать за ситуацією в Найробі й закликають до спокою.
Коротке посилання на цю сторінку:

Запеклі протести в Кенії: поліція стріляє по протестувальникахПрокуратура Венесуели видала ордер на арешт лідера опозиціїСпецпосланець ООН у Ємені: загроза судноплавству в Червоному морі зростаєДругий замах на Дональда Трампа: ФБР розкрило подробиці«Нас не попередили!»: китайці втрачають бізнес через повені25 років репресій у Китаї: у всьому світі закликають захистити ФалуньгунТемпература Адріатичного моря досягла історичного рекордуТони мертвої риби прибило на берег поряд із грецьким курортомІзраїль і ХАМАС локально припинять вогонь, щоб дітям зробили щепленняПожежі в Португалії: країна попросила допомоги в ЄС

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: