08.03.2024
Телеканал NTD

Грецькому острову загрожує водна криза в розпал туристичного сезону

Грецькому острову загрожує водна криза в розпал туристичного сезону

Найбільша водойма грецького острова Наксос через спеку пересохла. Тепер місцевим загрожує водна криза, особливо на тлі..

Дата завантаження: 2024-09-08

video

Найбільша водойма грецького острова Наксос через спеку пересохла. Тепер місцевим загрожує водна криза, особливо на тлі рекордного напливу туристів.

На острові живе всього лише 20 тисяч осіб. Водночас його краса та клімат щороку приваблюють десятки тисяч відвідувачів.

Власники готелів кажуть, що нестача води їх дуже бентежить.

[Вангеліс Кафарас, власник готелю]:

«Останніми роками є проблема нестачі води. І цьогоріч вона стала особливо гострою».

На більшій частині Греції уже кілька місяців опадів майже не було. Це призвело до великих лісових пожеж та пересихання водойм.

Зараз у двох водосховищах острова лишилася всього третина торішнього обсягу. Це трохи більше як 20 олімпійських басейнів.

Через це тут встановили три опріснювальні станції.

Голова острова Дімітріс Ліанос каже, що це має покрити нестачу води для домогосподарств, готелів та басейнів.

[Дімітріс Ліанос, голова Наксосу]:

«Ми вважаємо, що будуть деякі проблеми. Не щодня, але вони будуть у деяких високогірніших регіонах. Проте серйозних проблем, таких як відключення води в селах, не має бути. Ми віримо, що справи підуть добре, і саме тому ми вжили всіх цих заходів».

Водночас фермерам воду з опріснювальних станцій не даватимуть. Вони муситимуть брати її з колодязів, куди проникає морська вода.

Це загрожує врожаю знаменитої картоплі з Наксосу. Фермери кажуть, що цього року його буде вдвічі менше.

[Стеліос Ватракокоіліс, фермер]:

«Ми дуже розчаровані. Нам не вдалося передбачити, що зміна клімату постукає в наші двері, а також у двері решти світу. Якщо так триватиме, то нехай Діва Марія нам допоможе».

Країни Середземномор’я намагаються поповнити запаси води шляхом опріснення. Але й цього не вистачає через наплив туристів.

Водночас екологи зазначають, що найгірше ще попереду, і реальні наслідки посухи виявляться пізніше.
Коротке посилання на цю сторінку:

Грецькому острову загрожує водна криза в розпал туристичного сезону17 тисяч паломників урятували в індійських ГімалаяхТони мертвої риби прибило на берег поряд із грецьким курортомІлон Маск переносить штаб-квартири X та SpaceX з Каліфорнії до Техасу2 мільйони осіб постраждали в Бангладеш через розлив БрахмапутриПожежа на заводі літієвих батарей у Південній Кореї — 22 загиблихІзраїль відповів авіаударами на загибель людей на футбольному поліІзраїль оголосив мертвими ще двох заручників, яких захопив ХАМАСНизка вибухів у Нігерії — щонайменше 18 загиблихРаптові повені в Ємені: десятки загиблих

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: