04.07.2024
Телеканал NTD

Гаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державі

Гаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державі

Гаїті потребує негайної допомоги міжнародної спільноти, бо ситуація в країні стає дедалі критичнішою. Про це на..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Гаїті потребує негайної допомоги міжнародної спільноти, бо ситуація в країні стає дедалі критичнішою. Про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявив постпред Гаїті Антоніо Родріг.

В острівній державі діють озброєні бандитські угруповання. Деякі об’єдналися в альянс, відомий як «Вів Ансанм», або «Жити разом». За оцінками правозахисних організацій, бандформування контролює 90 % Порт-о-Пренса — столиці Гаїті.

Злочинні угруповання раніше заявляли, що жадають відставки прем’єр-міністра Аріеля Анрі. На початку березня той пообіцяв залишити посаду, коли буде сформовано президентську раду. Але після цього напади бандитів лише почастішали.

[Антоніо Родріг, постпред Гаїті при ООН]:

«Ми не втомимося повторювати: необхідно діяти швидко, щоб уникнути геноциду в країні».

За даними ООН, у Гаїті в першому кварталі цього року внаслідок дій бандитів було вбито 2500 осіб. Це в півтора раза більше, ніж за той самий період торік.

Крім того, понад 360 тисяч гаїтян мусили залишити свій дім. Мільйони людей голодують.

Торік у жовтні Рада Безпеки ООН схвалила створення багатонаціональної збройної місії, яка мала б допомогти гаїтянській поліції боротися з бандитами.

Очолити місію обіцяла Кенія. Однак через внутрішні суперечності наразі не може цього зробити.

До того ж Аріель Анрі зараз перебуває за кордоном, а президентська рада так і не сформована. За таких умов кенійська влада не може направити до Гаїті своїх силовиків, бо там нема з ким співпрацювати.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїЛісові пожежі в Чилі дісталися морських курортів — загинуло 112 людейНа Канарських островах протестують проти масового туризмуШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівМистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життяВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівВ Україні новий головнокомандувач

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: