27.03.2024
Телеканал NTD

У Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпеку

У Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпеку

Влада Гонконгу в п'ятницю опублікувала проєкт нового закону про національну безпеку. На думку деяких юристів, документ..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Влада Гонконгу в п’ятницю опублікувала проєкт нового закону про національну безпеку. На думку деяких юристів, документ розширює перелік того, що можна вважати підбурюванням до заколоту та розголошенням державної таємниці, і збільшує покарання за ці та деякі інші дії.

Законопроєкт, який доповнили новими пунктами про державну зраду, шпигунство та зовнішнє втручання, дуже занепокоїв іноземних дипломатів і бізнесменів. Вони побоюються, що це може ще більше підірвати свободу у фінансовому центрі, де під керівництвом компартії вже посилили боротьбу з інакодумством.

Через раніше ухвалений закон про нацбезпеку багатьох продемократичних політиків та активістів надовго запроторили до тюрми. Деякі втекли за кордон.

Законопроєкт передбачає тривалі терміни, аж до довічного ув’язнення, за державну зраду, повстання та диверсію. Також 20 років за шпигунство та 10 років за злочини, пов’язані з розголошенням державних таємниць і підбурюванням до заколоту.

Водночас, як кажуть експерти, визначення порушень дуже розмиті. Це дає змогу звинуватити практично будь-кого.

Як очікують, закон ухвалять до середини квітня.

І хоч у Гонконгу формально діє демократична система управління, законодавчий орган міста контролюють пропекінські депутати.

Раніше острів був британською колонією, але з 1997 року, коли його передали під управління Пекіна, тут постійно обмежують права та свободи жителів.

Раніше гонконжці масово виходили на протести, якщо не погоджувалися з рішеннями влади. До того ж у парламенті більшість становило продемократичне крило.

Однак після ухвалення жорсткого закону про нацбезпеку, який Пекін запровадив односторонньо 2020 року, ситуація з правами людини різко погіршилася. Так, за участь у протесті можна надовго потрапити до в’язниці.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»Ізраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуПротест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водометиОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро Україні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: