28.03.2024
Телеканал NTD

Прем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країні

Прем'єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країні

Прем'єр-міністр Гаїті Аріель Анрі подав у відставку. Її визнала Карибська співдружність (КАРІКОМ). Представники цього торговельно-економічного союзу,..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Прем’єр-міністр Гаїті Аріель Анрі подав у відставку. Її визнала Карибська співдружність (КАРІКОМ). Представники цього торговельно-економічного союзу, а також офіційні особи США 11 березня зустрілися на Ямайці. У переговорах дистанційно брав участь й Анрі. Зараз він перебуває в Пуерто-Рико, бо через заворушення в столиці не може повернутися до країни.

Анрі залишить посаду голови уряду після формування перехідної президентської ради, яка призначить тимчасового прем’єр-міністра.

Відставки Анрі вимагали бандитські формування, які активізувалися 29 лютого. У цей час прем’єр полетів із візитом до Кенії, щоб домовитися про допомогу в боротьбі зі злочинними угрупованнями.

На фоні переговорів представників КАРИКОМ із погрозами виступив ватажок альянсу озброєних гаїтянських банд Джиммі Шерізьє, на прізвисько Барбекю. Він заявив, що банди влаштували «криваву революцію». Її мета — повалити уряд Аріеля Анрі та обрати новий. Він також пригрозив розправою власникам готелів, де переховуються політики уряду Анрі. Шерізьє обіцяв влаштувати хаос у країні й у тому разі, якщо міжнародна спільнота дотримуватиметься обраної тактики щодо ситуації в Гаїті.

Водночас голова МВС Кенії заявив, що його країна готова відправити до Гаїті 1000 поліціянтів. Вони очолюватимуть багатонаціональну місію, яка допоможе навести лад в острівній державі. Крім Кенії, у ній братимуть участь правоохоронці з Бангладеш, Барбадосу, Беніну, Чаду та з Багамських Островів.

ООН схвалила розгортання місії ще в жовтні. Але Верховний суд Кенії заборонив уряду країни відправляти до Гаїті поліціянтів. Тепер дав дозвіл.

[Кітур Кіндікі, голова МВС Кенії]:

«Була невелика судова суперечка. Це питання тепер вирішене. Суд пояснив, що нам треба укласти угоду з Гаїті. Ми її підписали приблизно тиждень тому. Тож зараз ми готуємося до розгортання сил поліції».

Своєю чергою держсекретар США Ентоні Блінкен пообіцяв, що Сполучені Штати Америки виділять для багатонаціональної місії додаткові 100 мільйонів доларів. Таким чином, загальна сума досягне 300 мільйонів. Ще 33 мільйони підуть на гуманітарну допомогу гаїтянським громадянам. На ці гроші куплять продукти та медикаменти.
Коротке посилання на цю сторінку:

Прем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиЗнов маски: у Мілані нічим дихатиПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаПівнічна Корея знову запустила крилаті ракети в мореПівденнокорейці стають у черги за дешевою цибулею на тлі зростання цінСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної Америки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: