27.11.2024
Телеканал NTD

Величезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в Римі

Величезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в Римі

Гігантська статуя Костянтина Великого повернулася до Вічного міста. Колись вона височіла в самому серці Стародавнього Рима...

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Гігантська статуя Костянтина Великого повернулася до Вічного міста. Колись вона височіла в самому серці Стародавнього Рима. Колос заввишки одинадцять метрів відтворили фахівці компанії, яка дбає про збереження творів мистецтва.

Спочатку експерти звернулися до історії, археології та літератури, щоб зрозуміти, якою могла бути статуя. Потім за фотографіями фрагментів скульптури фахівці визначили її розмір та форму. На це пішло три дні. Згодом створили цифрову 3D-модель колоса. Потім на 3D принтері надрукували всі деталі.

[Адам Лоу, директор фонду Factum]:

«Це справжній дослідницький проєкт. Щось середнє між документуванням, відтворенням та інтерпретацією. Я сподіваюся, що це створить новий спосіб того, як показувати (втрачені цінності)».

На відновлення Колоса Костянтина пішло більш як рік. Фахівці використовували смолу, поліуретан, мармурову пудру, сусальне золото та гіпс, щоб зробити імітацію мармурових та бронзових частин статуї. Вона, до речі, тримається на алюмінієвому каркасі.

[Клаудіо Парізі Пресічче, фахівець із культурної спадщини]:

«Усе почалося здалеку. Спочатку ми скрупульозно вивчили десять фрагментів скульптури. Вона одна з найбільших, а можливо, найбільша з тих, що збереглися з античних часів. <…> Ніхто й ніколи не намагався відтворити цю статую».

Костянтин Великий правив Римом із 306 по 337 рік. За нього імператорська влада стала необмеженою. Він значно зміцнив державу, а також зробив християнство панівною релігією.

[Клаудіо Парізі Пресічче, фахівець із культурної спадщини]:

«Костянтин Великий після битви біля Мульвійського мосту та перемоги над Максенцієм вітає християнську релігію в Римській імперії. Через кілька років заснує нову столицю — Константинополь. Але, по суті, він успадковує та просуває ранні моделі язичницької традиції. Зокрема, вирішує прославити себе в колосальній статуї».

Величезну статую було створено на початку IV століття. Її виконано в акролітовій техніці. Вона характерна тим, що оголені частини тіла роблять із мармуру, а одяг — із розписаного чи позолоченого дерева. Дослідники вважають, що Костянтин Великий постав в образі бога Юпітера. Сам імператор прийняв християнство лише перед смертю.

Статую розмістили в базиліці Максенція — найбільшій будівлі Римського форуму. Пізніше її зруйнували, можливо, під час навали вандалів. У XV столітті знайшли кілька фрагментів: голову, праву кисть, а ще частини рук та ніг. Вони зберігаються в Капітолійському музеї в Римі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Величезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруДва індійські ресторани судяться через куряче каріЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиМузичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в ЛондоніРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцями

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: