28.06.2024
Телеканал NTD

Зберегти майстерність карбування в Марокко допомагає статус Світової спадщини

Зберегти майстерність карбування в Марокко допомагає статус Світової спадщини

У самому серці міста Фес марокканські майстри створюють вироби, що зачаровують красою. Цей метод називається карбування...

Дата завантаження: 2024-04-28

video

У самому серці міста Фес марокканські майстри створюють вироби, що зачаровують красою. Цей метод називається карбування. Недавно старовинне мистецтво внесли до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

[Мохаммед Арнані, власник майстерні]:

«Карбування — давнє ремесло. Його роблять на листах міді, срібла та золота. У Марокко це мистецтво виникло наприкінці XII – на початку XIII століття. Усе починалось у Фесі, а з роками поширилося на інші міста».

Для карбування переважно беруть високоякісну мідь. Його роблять і на тонких листах латуні, алюмінію та сталі. Срібло та золото використовують рідше.

[Монсеф Адьєл, власник майстерні]:

«Перший крок — це створення малюнка. Майстер покладається на творчу фантазію і точність вимірювань. Далі йде процес карбування, а потім складання деталей».

Малюнок може складатися з геометричних фігур, квітів чи листя. Для гравіювання майстри використовують спеціальні інструменти — матуари, а також молотки. Техніки карбування різні: за однією малюнок виходить опуклим, а за другою — ніби втиснутим.

Майстри роблять блюда, вази, панно та світильники.

[Монсеф Адьєл, власник майстерні]:

«Ми постійно додаємо щось нове в ремесло, тому розробляємо різну техніку. Наприклад, робимо картини й столи в сучаснішому стилі, який відрізняється від традиційного».

Карбування в Марокко поступово зникає. Але влада намагається це змінити.

[Мустафа Джеллок, директор управління культурної спадщини в Рабаті]:

«Те, що ремесло внесли до списку Світової спадщини, стало додатковим внеском у збереження цього мистецтва. Зросла його цінність, чого й заслуговує майстерність карбування».

Раніше марокканське карбування переважно експортували до країн Перської затоки та до Європи. Останніми роками попит на такі вироби зростає і в самому Марокко.
Коротке посилання на цю сторінку:

Зберегти майстерність карбування в Марокко допомагає статус Світової спадщиниВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміКарнавал у Венеції може стати «платним»Освіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: