27.02.2024
Телеканал NTD

Рибки даніо реріо допомагають науковцям шукати ліки проти раку

Рибки даніо реріо допомагають науковцям шукати ліки проти раку

Чи можуть акваріумні рибки даніо реріо стати ключем до розгадки таємниць людських хвороб? Шведські науковці впевнені,..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Чи можуть акваріумні рибки даніо реріо стати ключем до розгадки таємниць людських хвороб? Шведські науковці впевнені, що так.

У Каролінському інституті, що в Стокгольмі, живе 20 тисяч даніо реріо. Їх розводять тут уже 20 років. Цих рибок уважають модельними організмами. Це означає, що про них зібрано багато наукових даних.

[Ларс Бройтігам, працівник Каролінського інституту]:

«Рибок даніо реріо можна використовувати для різних досліджень, починаючи з раку. Можна їм пересадити ракові клітини та протестувати нові ліки. Можна вивчати рідкісні захворювання, причина виникнення яких поки що невідома».

Даніо реріо мають кілька переваг. Ембріони цих риб розвиваються швидко: від стадії яйця до личинки проходить лише три дні.

[Ларс Бройтігам, працівник Каролінського інституту]:

«Короткий життєвий цикл дає змогу проводити експерименти за дуже короткий час, оскільки організм розвивається дуже швидко. Це дає змогу вивчати розвиток органів, розвиток мозку або різноманітні види ракових захворювань за короткий час».

Хоча між рибами та людьми мало спільного, але багато систем організмів взаємодіють із низькомолекулярними сполуками аналогічним чином.

Наразі шведські науковці тестують на рибках ліки проти раку.

[Ларс Бройтігам, працівник Каролінського інституту]:

«Ми пересаджуємо ракові клітини ембріонам рибок даніо, а потім тестуємо нові ліки, які, як ми сподіваємося, використовуватимуть у лікарнях. Ми також перевіряємо, чи ці нові препарати ефективніші, ніж ті, що вже існують».

Ембріони рибок даніо реріо великі витривалі та прозорі. Вони розвиваються поза тілом матері, тому вченим легше їх досліджувати. До того ж утримувати й розводити риб дешевше, ніж лабораторних мишей.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рибки даніо реріо допомагають науковцям шукати ліки проти ракуУ Дубаї корали вирощують по-новомуЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуНові протези дають змогу відчувати температуру предметів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: