27.04.2024
Телеканал NTD

Науковці створили перший функціональний напівпровідник із графену

Науковці створили перший функціональний напівпровідник із графену

Учені зі США та Китаю створили перший функціональний напівпровідник із графену. Це може стати початком нової..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Учені зі США та Китаю створили перший функціональний напівпровідник із графену. Це може стати початком нової епохи електроніки.

Зараз переважно використовують напівпровідники з кремнію. Але його фізичні властивості вже досягають своєї межі, бо електроніка дедалі більше ускладнюється.

Графен — це двовимірна модифікація вуглецю, яка є матеріалом завтовшки з атом. Графен має велику механічну жорсткість і рекордну теплопровідність. Однак він не має так званої забороненої зони, яка дає змогу напівпровідникам вмикатися та вимикатися.

Дослідники з Атланти й Тяньцзіня знайшли рішення. Вони неначе виростили шар графену на кристалах карбіду кремнію й отримали епітаксійний графен.

[Волтер де Гір, керівник дослідження]:

«Перевага графену в тому, що можна створювати дрібніші пристрої, які працюють швидше, але з меншим виділенням тепла. Тобто вдається використовувати властивості електронів, недоступні в кремнії. Тож це зміна парадигми — інший спосіб створення електроніки».

Епітаксійний графен удесятеро рухливіший, ніж кремній. Ця властивість допоможе збільшити швидкість обчислень в електронних пристроях.

На думку вчених, напівпровідники з графену можуть замінити кремній і на наступні 50 років стати провідною технологією в цій галузі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці створили перший функціональний напівпровідник із графенуБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянРобот-кур’єр почав доставляти їжу в Токіо«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиНовинки мобільних технологій показали на Mobile World Congress

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: