09.02.2024
Телеканал NTD

Люпин може замінити сою як екологічно чистий рослинний білок

Люпин може замінити сою як екологічно чистий рослинний білок

Чи можуть люпини замінити сою як екологічніший рослинний білок? На думку австралійських учених це можливо. [Бен..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

Чи можуть люпини замінити сою як екологічніший рослинний білок?

На думку австралійських учених це можливо.

[Бен Коул, засновник Wide Open Agriculture]:

«Люпини — це такий собі неоспіваний і невизнаний герой, нове джерело рослинного білка, який може конкурувати із соєю, горохом та бобами — трьома основними гравцями».

Люпини — бобові рослини.

Зараз австралійська компанія розробляє методи вилучення білка та поліпшення смаку люпинових бобів, щоб зробити їх рослинною альтернативою м’ясу та молочним продуктам.

Рівень білка в люпинових бобах такий самий, як у сої. Але саме екологічні переваги цієї рослини виділяють її серед інших.

[Бен Коул, засновник Wide Open Agriculture]:

«Соя — це гігант. Це саме той інгредієнт, який споживачі виявлять у більшості продуктів рослинного походження. Але споживачі починають заглядати під цю етикетку й ставити запитання про те, як її було вирощено. Чи використовували хімікати та великі обсяги води».

Захисники природи ставлять під сумнів екологічність вирощування сої. Вони кажуть, що для цього вирубують ліси та засіюють поля монокультурою.

Люпини ж стійкіші до змін погоди й потребують меншого догляду. Їм також треба менше води.

Ба більше, люпини підвищують родючість ґрунту, збагачуючи його азотом. Усе це дає змогу зробити сільське господарство екологічним.

[Джекі Гарвіс міністр сільського господарства Західної Австралії]:

«Ми знаємо, що це конкурент сої, але я думаю, що це інший ринок. Це ринок для людей, які шукають екологічно чистий продукт».

У штаті Західна Австралія вирощують близько 75 % світового обсягу люпину. Науковці та уряд бачать у цьому великий потенціал.
Коротке посилання на цю сторінку:

Люпин може замінити сою як екологічно чистий рослинний білок100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуЯдерні відходи загрожують родючій долині в Центральній АзіїОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Мер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіБоснійський хлопчик — єдиний учень у своїй школіМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: