10.06.2024
Телеканал NTD

Біологічних роботів створили з клітин людини

Біологічних роботів створили з клітин людини

Цей крихітний біологічний робот називається «антробот». І складається він не з дротів та мікросхем, а з..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Цей крихітний біологічний робот називається «антробот». І складається він не з дротів та мікросхем, а з клітин людської трахеї. Проте діє як машина.

[Гізен Гюмюшкая, розробниця]:

«Антроботи — це перші повністю живі біологічні роботи, що складаються з клітин людини».

Дослідники кажуть, що ці роботи вже показали, що можуть здійснювати лікувальний вплив на інші клітини. Колись їх можна буде використовувати для загоєння ран або виявлення пухлин.

Гізен Гюмюшкая — член дослідницької групи Anthrobots Університету Тафтса, що в Бостоні. Вона пояснює, як створюють таких роботів.

[Гізен Гюмюшкая, розробниця]:

«Подібно до того, як крихітне посаджене насіння розвивається й виростає в рослину, кожен із цих біологічних роботів також розвивається з насіння: єдиної людської клітини, посадженої в позаклітинний матрикс, у цю багатоклітинну рухому машину».

Маленькі волоски, які називають війками, допомагають клітинним роботам пересуватися.

[Гізен Гюмюшкая, розробниця]:

«У нашій статті ми показали, що антроботи можуть проходити крізь шар пошкоджених нервових клітин людини й відновлювати нерви впродовж трьох днів».

Є надія, що такі клітинні механізми використовуватимуть для відновлення ушкоджень спинного мозку чи нервів сітківки, розпізнавання ракових клітин або доставляння ліків у потрібне місце.

Дослідники кажуть, що таких роботів створили без генетичної модифікації. Вони мають таку саму генетичну структуру, як і людина-донор, лише з іншою біологічною архітектурою.
Коротке посилання на цю сторінку:

Біологічних роботів створили з клітин людиниВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілівДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимуму

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: