27.12.2024
Телеканал NTD

«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в Японії

«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в Японії

«Скелет панди» — так прозвали японці цю морську істоту. Комусь вона може здатися кумедною, а комусь..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

«Скелет панди» — так прозвали японці цю морську істоту. Комусь вона може здатися кумедною, а комусь — моторошною. Але науковці бачать у ній привід для цікавих досліджень. Цей вид раніше був невідомим.

Морська істота належить до роду клавеліни класу асцидії. Мешкають «скелети панди» серед коралових рифів біля острова Кумедзіма, що в префектурі Окінава.

Дослідник Наохіро Хасегава дізнався про «скелети панди» з інтернету кілька років тому. Побачив фотографію в соцмережі.

[Наохіро Хасегава, працівник Університету Хоккайдо]:

«Форма тіла цієї асцидії дещо відрізняється від відомих у Японії її видів. До того ми знали десять. І коли я побачив фотографії, одразу зрозумів, що це, певно, рідкісний вид, бо відрізняється від інших».

Асцидії — це хордові тварини. Але органи, властиві хордовим, з’являються в них лише на стадії личинки. Дорослі особини схожі на роздутий мішок. «Скелети панди» — не виняток.

[Наохіро Хасегава, працівник Університету Хоккайдо]:

«Білі частини, які схожі на кістки — це кровоносні судини. Вони проходять горизонтально через зябра асцидій. Чорні плями на голові, що нагадують очі та ніс панди, це просто візерунок. Поки що ми не знаємо, для чого він».

Незвичайні морські істоти вельми зацікавили людей. Тепер на острові Кумедзіма побільшало туристів. Ті, хто здає в прокат спорядження для дайвінгу, дуже раді.

[Сюдеї Терай, власник компанії з прокату спорядження для дайвінгу]:

«Ми завжди розміщуємо фотографії та відео в інтернеті. Ці асцидії не неживі. Вони рухаються, ніби гойдаються. Тому в нас побільшало клієнтів. Вони кажуть: “Це цікаво. Хочу сам побачити, як вони ворушаться”».

На думку японських учених, серед рифів біля Окінави можна знайти ще багато невідомих науці істот.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: