10.05.2024
Телеканал NTD

Найбільший айсберг на планеті почав дрейфувати вздовж Антарктиди

Найбільший айсберг на планеті почав дрейфувати вздовж Антарктиди

Мегаайсберг, що відколовся від Антарктиди, почав дрейфувати. Його вважають найбільшим у світі. Називається він A23a. Науковці..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Мегаайсберг, що відколовся від Антарктиди, почав дрейфувати. Його вважають найбільшим у світі. Називається він A23a. Науковці з британського дослідницького судна вже зібрали навколо нього зразки морської води.

Площа айсберга — майже 4000 квадратних кілометрів.

Узагалі від шельфового льодовика Фільхнера, що в Західній Антарктиді, він відколовся вже давно — 1986 року. Проте багато років тримався за дно моря Ведделла.

Однак, як показують останні дані, айсберг вагою майже трильйон тонн уже не сидить на мілині. Зараз він швидко дрейфує вздовж північного краю Антарктичного півострова. Цьому сприяє сильний вітер і течія.

Швидкість руху айсберга — 150 кілометрів за місяць. Науковці вважають, що його винесе у відкриті води вже цього року. Це означає, що йому скоро кінець.

Дослідники зазначають, що рухомий айсберг такого розміру побачити можна вкрай рідко. Вони кажуть, що уважно стежитимуть за його траєкторією.

Загалом у Південному морі впродовж року може бути до 100 тисяч айсбергів. Інтерес становлять найбільші з них, бо вони можуть впливати на маршрути суден, а також відображати зміну клімату планети.
Коротке посилання на цю сторінку:

Найбільший айсберг на планеті почав дрейфувати вздовж АнтарктидиНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійРобот-кур’єр почав доставляти їжу в Токіо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: