10.04.2024
Телеканал NTD

Тисячі разів на день: як сплять пінгвіни, з’ясували під час дослідження

Тисячі разів на день: як сплять пінгвіни, з'ясували під час дослідження

Пінгвіни в Антарктиді виробили незвичну стратегію спання, яку вони використовують, коли вирощують малят. Охорона пташенят від..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Пінгвіни в Антарктиді виробили незвичну стратегію спання, яку вони використовують, коли вирощують малят.

Охорона пташенят від хижаків та інших пінгвінів потребує цілодобової уваги. Саме тому в період розмноження дорослі антарктичні пінгвіни засинають тисячі разів на день, але в середньому лише на чотири секунди за раз.

Проте, за словами вчених, тривалість цих коротких «мікроснів» може досягати 11 годин на день. І, видно, птахам цього достатньо, щоб функціонувати тижнями.

[Он Ен Лі, дослідник]:

«Коли ми спостерігали за пінгвінами в дикій природі, здавалося, що вони зовсім не сплять. Люди сплять по сім-вісім годин щоночі, але пінгвіни, схоже, засинають багато разів. Можливо, це через хижаків, що поблизу, чи інших пінгвінів, які шумлять».

Учені вивчили спання дорослих антарктичних пінгвінів у дикій природі, прикріпивши до них датчики, що вимірюють мозкові хвилі. Науковці збирали дані про 14 диких пінгвінів протягом одинадцяти днів.

[Он Ен Лі, дослідник]:

«Раніше вважали, що мікросон не має жодних функцій, як порівняти зі звичайними періодами сну, і вважали, що це те ж саме, що позбавити сну. Але якщо подивитися на результат дослідження, антарктичні пінгвіни переважно залежать від мікросну».

Дослідники не збирали даних поза сезоном розмноження, але припускають, що в інші пори року пінгвіни засинають на триваліші інтервали.

Учені виявили ще кілька тварин із незвичайною адаптацією щодо сну.

Так, птахи-фрегати під час польоту можуть спати лише половиною мозку. А північні морські слони з родини тюленевих можуть засинати приблизно на десять хвилин, наприклад, під час глибоких занурень.

Утім, дослідники зазначають, що мікросон пінгвінів — це нова крайність, а також дивовижна адаптація, що дає змогу майже постійно бути пильним.
Коротке посилання на цю сторінку:

Тисячі разів на день: як сплять пінгвіни, з’ясували під час дослідженняПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 році

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: