03.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 24 по 29 вересня)

Огляд світових подій (з 24 по 29 вересня)

1. Пожежа на весіллі: в Іраку на святковій вечірці згоріло понад 100 людей Пожежа на весіллі..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Пожежа на весіллі: в Іраку на святковій вечірці згоріло понад 100 людей

Пожежа на весіллі

район Хамданія, Ірак

Страшною трагедією обернулося християнське весілля в Іраку. У залі, де були сотні гостей, спалахнула пожежа. Підтверджено загибель 114 осіб. Ще коло 200 постраждало. Їх відправили до лікарні.

[потерпілий]:

«У залі було 800–900 осіб. Під завалами досі є люди, але вони, мабуть, перетворилися на попіл. Не думаю, що хтось вижив. Решту ми витягли. Серед загиблих усі: чоловіки, жінки та діти».

[Амір, родич потерпілих]:

«Мені зателефонували й сказали, що 22 члени моєї родини дістали опіки. Я приїхав сюди їх шукати. Щойно знайшов, як їх перевели до Мосула, бо вони в критичному стані».

У районі Хамданія провінції Ніневія живуть переважно християни. Він розташований біля Мосула, приблизно за 330 кілометрів від Багдада.

Пожежа почалася близько одинадцятої вечора.

[потерпілий]:

«Молодята збиралися виконати повільний танець і запалили феєрверк. Він влучив у стелю, і та зайнялася. Вогонь охопив увесь зал за кілька секунд».

Іракські ЗМІ повідомляють, що облицювання в приміщенні було з легкозаймистих матеріалів, які в країні заборонені.

Це ще одна з трагедій, які спіткали місцеву християнську громаду за останні два десятиліття. Іракські християни багато років зазнавали нападів ісламістських бойовиків. Ніневійські рівнини шість років тому звільнили від угруповання «Ісламська держава». Деякі міста регіону досі в руїнах, і там немає основних послуг. Багато християн поїхало жити до Європи, Австралії та США.

2. США внесли до «чорного списку» 28 китайських та російських компаній

Санкції за безпілотники
Вашингтон, США

Адміністрація Байдена запровадила нові торгові обмеження щодо 11 китайських та п’яти російських компаній, звинувативши деякі з них у постачанні компонентів безпілотників для російських збройних сил.

Список Міністерства торгівлі покликаний перешкодити американським постачальникам технологій забезпечувати ці 28 компаній.

До «чорного списку» також включили компанії з Пакистану, Фінляндії, Оману, Німеччини та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Дев’ять із цих компаній, ймовірно, брали участь у схемі постачань до Росії деталей для безпілотників через російського оборонного підрядника «Центр спеціальних технологій, раніше внесеного до «чорного списку».

Журналістське розслідування Reuters виявило логістичний слід, що проходить через увесь світ і закінчується в «Центрі спеціальних технологій» у Санкт-Петербурзі на виробничій лінії безпілотників «Орлан».

У ході розслідування з’ясувалося, що китайський експортер Asia Pacific Links був одним із найважливіших постачальників для програми безпілотників.

Він, разом з російською імпортною компанією SMT iLogic, увійшов до попереднього списку санкцій США, складеного в травні.

Керівник відділу експортного контролю Міністерства торгівлі Алан Естевес заявив, що США «без вагань застосують швидкі й рішучі заходи щодо тих, хто підтримує незаконну та аморальну війну Путіна в Україні».

Міністерство стверджує, що шість компаній китайської влади, внесених до «чорного списку», закуповували аерокосмічні деталі для Ірану. Їх використовували для створення безпілотників, які атакували нафтові танкери на Близькому Сході.

Міністр торгівлі США Джина Раймондо заявила, що її відомство включило до списку понад 700 китайських юридичних осіб. Водночас більш як третину з них додали за адміністрації Байдена.

Також Міністерство завершило розроблення обмежень у рамках закону CHIPS and Science Act. Вони заборонять виділяти гроші з фонду обсягом 52 мільярди доларів іноземним державам, таким як Китай і Росія, або будь-яким організаціям, які викликають занепокоєння.

За словами представників Міністерства, це гарантує, що компанії, які отримують державні кошти, не підриватимуть національної безпеки США.

3. ЄС має намір захищати себе в торгівлі з Китаєм

ЄС захищатиме себе

Шанхай, Китай

Євросоюз не має наміру дистанціюватися від Китаю. Але йому треба захистити себе, коли його відкритістю зловживають. Про це заявив віцеголова Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Він прибув до Китаю, щоби спробувати спинити зростання напруженості між ЄС і КНР у питаннях геополітики й торгівлі.

[Валдіс Домбровскіс, віцеголова Єврокомісії]:

«Торік ЄС зареєстрував рекордний обсяг двосторонньої торгівлі з Китаєм на суму 865 мільярдів євро. Але він дуже незбалансований, бо торговельний дефіцит ЄС становить майже 400 мільярдів євро. ЄС також треба захистити себе в ситуаціях, коли відкритістю починають зловживати».

Недавно Єврокомісія заявила, що запровадить мито для захисту європейських виробників електромобілів. Це пов’язано з дешевшим китайським імпортом. На думку європейських економістів, Китай вдається до демпінгу завдяки державному субсидіюванню галузі.

[Валдіс Домбровскіс, віцеголова Єврокомісії]:

«Ми відкриті для конкуренції, зокрема для конкуренції в секторі електромобілів. Але ця конкуренція має бути чесною. Тому ми дивимося на державні субсидії для виробництва електромобілів і на те, як вони впливають на рівні умови гри на ринку ЄС».

Водночас Євросоюз також розглядає деякі інші галузі, у яких на Китай можуть бути накладені мита. Проте деталі цього питання Домбровскіс не розкрив.

4. Проблема інфляції і дірок у бюджеті чекає на переможців виборів у Польщі

Що чекає після виборів?

Польща

Напередодні виборів у Польщі, які відбудуться 15 жовтня, керівна партія «Право і справедливість» та її суперники обіцяють виборцям щедрі витрати на соціальний сектор.

Але тому, хто переможе, доведеться зіткнутися з інфляцією і дірками в державному бюджеті.

«Право і справедливість» уже збільшила витрати на соціальне забезпечення, завдяки яким, як свідчать опитування, поляки менше непокояться через високу інфляцію.

І хоч така підтримка, як уважають, досить скромна, якщо порівняти із Західною Європою, є побоювання, що вона може завадити зниженню інфляції. У лютому вона досягла піка у 18,4 %. Нині спустилася до 10 %. Це вдвічі вище, ніж у єврозоні.

Виборці зазначають, що дивитимуться, які передвиборчі обіцянки виконають партії.

[житель Варшави]:

«Питання в тому, хто переможе на виборах і які передвиборчі обіцянки буде виконано. Якщо у нас є соціальні витрати, мають бути й доходи, правда? Питання в тому, чи це не проявиться у вигляді нових підвищених податків».

[жителька Варшави]:

«З економікою постійно щось відбувається. Дороги будують, лікарні фінансують. Гадаю, що уряд робить дуже багато. І ті, хто думає, що це якась хиба, або що він робить щось не так, помиляються».

В економіці Польщі триває дворічний сплеск іноземних інвестицій, бо компанії користуються її кваліфікованою, але досі відносно дешевою, робочою силою.

Однак рейтингові агентства й аналітики вважають, що обіцянки збільшити соціальні витрати буде важко скасувати. А це може стати ударом по державних фінансах.

Водночас нацбанк Польщі хоче зменшити відсоткову ставку більше, ніж очікували, — на 75 базисних пунктів. А це свідчить про те, що він прагне стимулювати економічне зростання, а не зупинити інфляцію.

Державні доходи можуть опинитися під ще більшим тиском, якщо вибори матимуть непереконливі результати. Це може затримати фінансування від ЄС.

Економісти зазначають, що найімовірнішим сценарієм після виборів стане підвищення податків.

5. Бар’єр біля спірної мілини в Південно-Китайському морі прибрали

Бар’єр прибрали

Філіппіни ― Китай

Філіппіни прибрали трьохсотметровий морський бар’єр, який у вихідні з’явився біля мілини Скарборо в Південно-Китайському морі. Цю операцію схвалив президент.

Бар’єр установив Китай. Він заявляє права на 90 % акваторії моря, де перетинаються виключні економічні зони В’єтнаму, Малайзії, Брунею, Індонезії та Філіппін.

Пекін хотів перекрити доступ до мілини філіппінським рибальським човнам.

[філіппінський рибалка]:

«Скарборо ближче до Філіппін — усього за 160–250 кілометрів, а до Китаю — 800 кілометрів. Чому вони не дозволяють заходити?»

Китай намагається захопити мілину, бо вона має стратегічне значення. Вона розташована біля торгових морських шляхів, якими щорічно провозять товари на 3,4 трильйона доларів.

Суверенітету над мілиною поки не встановили. Але фактично її контролює Пекін, відколи він захопив її у 2012 році.

Міжнародний арбітраж у Гаазі у 2016 році визнав, що претензії Китаю на акваторію Південно-Китайського моря, зокрема на мілину, безпідставні. Але Пекін цього рішення не визнав.

Були побоювання, що він може створити там штучний острів.

Коли у Філіппінах був прокитайський президент Дутерте, філіппінським рибалкам дозволяли працювати коло мілини. Але за нинішнього президента відносини з Пекіном погіршилися.

Між береговою охороною двох країн у спірних зонах уже кілька разів ставалися сутички. Водночас китайський флот більший за філіппінський. Однак США пообіцяли Філіппінам підтримку в разі нападу в будь-якій точці Південно-Китайського моря.

6. Імпічмент Джо Байдена: палата представників провела перше слухання

Перше слухання

США

У Конгресі США відбулися перші слухання у справі про імпічмент президента Джо Байдена. Республіканці, які становлять більшість у палаті представників, розповіли, що членам родини Байденів надходили виплати з-за кордону.

За їхніми словами, президент збрехав про ділові зв’язки своїх родичів, насамперед — сина Гантера. Він також не розмежовував ці зв’язки зі своїми офіційними обов’язками на посаді віцепрезидента з 2009 по 2017 рік.

[Джейсон Сміт, член Конгресу США]:

«Чи то обіди, телефонні дзвінки, зустрічі в Білому домі або ж офіційні закордонні поїздки — Гантер Байден заробляв, організовуючи доступ до Джо Байдена — сімейного бренду. Сім’я Байденів та їхні соратники отримували мільйонні виплати з іноземних джерел, зокрема з Росії, Китаю, України, Румунії».

За словами конгресменів-демократів, їхні опоненти не змогли надати достатньо доказів того, що вигоду отримував особисто Джо Байден.

[Джеймі Раскін, член Конгресу США]:

«Комітет отримав 12 000 сторінок банківських звітів. Ось вони перед нами, надруковані з двох сторін. І на жодній сторінці не вказано ні копійки, яка йде президенту Джо Байдену».

Республіканці кажуть, що мають банківські документи, у яких зазначено, що Гантеру Байдену зробили два грошові перекази з Китаю на домашню адресу Джо Байдена в штаті Делавер. Однак поки що незрозуміло, чи отримав президент ці гроші особисто.

Також неясно, чи наберуть республіканці в палаті представників достатньо голосів для фактичного імпічменту наприкінці розслідування. Вони мають лише невелику перевагу.

Водночас малоймовірно, що сенат, де більшість мають демократи, проголосує за усунення Байдена з посади.

7. Мексика відвозить тисячі мігрантів від південного кордону до інших частин країни

Мігрантів перевозять

Мексика

Мігранти чекають своєї черги на автобуси в мексиканському місті Тапачула. Їх перевозять до інших регіонів країни, звідки ті зможуть подати заяву на здобуття статусу біженця в США.

Так уряд полегшує мігрантам пересування від південного кордону до північного. Останніми днями тут зібралося забагато людей із Центральної і Південної Америки. Щоб перевезти понад 8000 осіб, залучили 189 автобусів та 73 фургони.

[Барбара Чиріно, мігрантка з Венесуели]:

«Нам мають дати вільний доступ до пункту призначення, тобто до кордону США, щоб ми могли його перетнути. Їм слід надіслати автобуси. Тут умови, в яких діти лишатися не можуть. Тут є хворі діти, вагітні жінки».

[Хосе Таварес, мігрант із Венесуели]:

«Нам терміново треба більше автобусів, щоб ми могли дістатися, куди хотіли. Я вдячний за багато чого, чим вони нас тут підтримали».

Водночас на північному кордоні Мексики завертають назад мігрантів, які перетинають річку Ріо-Браво, прямуючи з мексиканського Сьюдад-Хуареса до американського Ель-Пасо.

Американські прикордонники нікого не пропускають. Кажуть іти в офіційні центри й подавати заяви там.

[Едуардо Еміліо Карпіо, мігрант із Венесуели]:

«Національна гвардія Техасу не хоче нас пропускати. Вони навіть не дозволяють узяти сумки, які застрягли на тому березі річки. Сказали, якщо ми перейдемо кордон, вони всіх нас депортують».

[Лейді Даза, мігрантка з Венесуели]:

«Я не вмію плавати, тож річку перетинати складно. Сподіваємось, що нас пропустять. Але нам сказали, що закони змінилися. Більше нікого не пропускають».

Останніми тижнями до Мексики прибуває чимало мігрантів. Це тисне на адміністрацію Джо Байдена, якого звинувачують у нездатності розв’язати міграційну кризу на південному кордоні США.

8. Етнічні вірмени масово тікають із Нагірного Карабаху

Утеча етнічних вірмен

Нагірний Карабах та Вірменія

Це етнічні вірмени, які втекли з Нагірного Карабаху після воєнної операції Азербайджану. Кажуть, що не житимуть під азербайджанським пануванням, і що майже всі 120 тисяч вірмен виїдуть звідти.

Але поки що до вірменського прикордонного міста прибуло трохи більше ніж тисяча осіб. Їм надали притулок у готелі.

[евакуйований]:

«Там страшно бомбили. Спочатку бомбардували кілька годин. Потім уже почали нападати. Діти втекли до школи. Вони прямо мінометом туди стріляли. У нас дітей там і поранено було. Ну й там у підвалах сиділи — чекали, коли миротворці заїдуть».

Евакуйовані кажуть, що багато хто подався до аеропорту Степанакерта, де базуються миротворці. Вони надіються, що звідти їх зможуть вивезти.

Влада Азербайджану каже, що почала операцію проти карабаських сил після нападів на своїх громадян. Президент Ільхам Алієв заявив, що його армія воює проти карабаських бойовиків, і що мирним жителям не зашкодить.

Росія виступила гарантом мирної угоди, яка три роки тому поклала край 44-денній війні в Карабаху. Водночас прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян недавно публічно заявив, що Росія зробила недостатньо для Вірменії, і що його країна перегляне союз із Москвою.

Російські офіційні особи стверджують, що це Пашинян сам погано впорався з кризою.

9. Площа льоду в океані навколо Антарктиди досягла рекордно низького рівня

Площа льоду ― рекордно низька

Антарктида

Рівень морського льоду, яким покритий океан навколо Антарктиди, цієї зими рекордно низький. Про це повідомили в Національному центрі даних зі снігу та льоду США.

Учені побоюються, що ситуація може погіршитися й негативно вплинути на таких тварин, як пінгвіни, що розмножуються й піклуються про малят на морському льоду.

[Аріан Пурич, дослідниця морського льоду]:

«У районі Антарктиди, де є колонії імператорських пінгвінів, морський лід розтанув, перш ніж пташенята пінгвінів були готові плавати. А пташенята плавати не вміють. Вони також мокнуть, коли падають у воду. І всі ці пінгвіни втонули — понад 9000 особин».

Також зниження обсягу льоду означає, що менше сонячного світла відбиватиметься від білої поверхні, і більше поглинатиметься водою.

Найбільше морського льоду в Антарктиці цього року було 10 вересня — 17 мільйонів квадратних кілометрів. Це найнижчий зимовий максимум з 1979 року, коли почали супутникові спостереження.

Перед цим рекордно маленьку площу фіксували в 1986 році. Але вона була на мільйон квадратних кілометрів більша, ніж зараз.

Площа морського льоду досягає максимуму у вересні. Потім лід тане й у лютому чи березні досягає найнижчої точки. Тоді літо в Південній півкулі добігає кінця.

Слід зазначити, що хоча лід в Антарктиді тане, учені поки що не можуть пояснити процеси, які за цим стоять. Так, на тлі потепління клімату його площа має зменшуватися. Але в період із 2007 по 2016 рік вона, навпаки, зростала.

Це свідчить, що на льодовий покрив можуть впливати й інші чинники.

10. 92-річний Руперт Мердок залишає посаду директора Fox Corp. та News Corp.

Руперт Мердок пішов

США

Кар’єра завершилася. 92-річний Руперт Мердок пішов із посади директора Fox Corp. та News Corp. За більш ніж 70 років роботи він створив медіаімперію, яка простягається від Австралії до США.

Тепер News Corp. одноосібно очолить його син Лаклан Мердок. Він також і далі обійматиме посаду голови й генерального директора Fox.

Це називають кінцем епохи.

[Джон Міллер, колишній гендиректор News Corp. Digital]:

«Гадаю, Руперт, можливо, останній із магнатів-засновників у медіабізнесі».

Відхід Мердока зміцнить роль його сина Лаклана як голови медіаімперії, поклавши край питанням спадкоємності в сім’ї.

[Джон Міллер, колишній гендиректор News Corp. Digital]:

«Багато людей хоче бачити, як Лаклан керуватиме самостійно. Гадаю, він буде орієнтований на певні речі, такі як цифрові активи. Також він може стати агресивнішим у питанні злиття та поглинання».

За кілька місяців до виходу на пенсію його батько відмовився від плану об’єднати Fox та News Corp. Водночас він, як і раніше, володіє майже контрольними пакетами акцій обох компаній. Як очікують, його призначать їх почесним головою.

Мердок давно хотів, щоб діти стали його наступниками. Його син Джеймс до 2019 року був гендиректором кінокомпанії «Двадцяте Століття Фокс». Потім компанія продала свої кіно- й телевізійні активи «Діснею» за більш ніж 71 мільярд доларів.

Після цього Джеймс направив доходи від угоди в приватну інвестиційну фірму Lupa Systems. А Лаклана назначили гендиректором нової компанії Fox.

Деякі експерти вважають, що справжня боротьба за вплив в імперії може спалахнути після смерті Руперта Мердока. Так, інші його діти можуть спробувати зменшити вплив Лаклана.

11. Індійські стартапи показали свої розробки на виставці дронів

Виставка дронів

Газіабад, Індія

У небі над індійською військовою авіабазою чути гудіння дронів. Тут, у Газіабаді, влаштували виставку безпілотних літальних апаратів. Участь беруть 75 індійських стартапів. 50 із них проведуть повітряну демонстрацію.

Різні компанії мають різні спеціалізації. Одна з них, приміром, розробила квадрокоптери, які можуть літати групою і діяти узгоджено. Такі апарати знадобляться для воєнних операцій.

[Атул Чаудгарі, директор компанії ― виробника військових дронів]:

«Дрони виконують завдання, коли треба перейти в наступ чи оборону. Вони несуть корисний вантаж, можуть скидати бомби, і їх важко виявити радаром».

Утім, більшість експонатів призначені для роботи в мирних цілях. Їх можна використовувати в сільському господарстві, допомоги рятувальникам та медпрацівникам.

[Сарат Чандра Гудлавеллеті, директор компанії ― виробника цивільних дронів]:

«Дрони можуть допомагати медикам у віддалених районах, наприклад у гірській місцевості на півночі та сході. Також їх можна використовувати за межами Індії, зокрема в Африці».

Торік в Індії обсяг ринку безпілотних літальних апаратів сягнув мільярда доларів США. Аналітики вважають, що в наступні п’ять років він збільшуватиметься на 18 % щороку.

Виробники впевнені, що незабаром дрони стануть звичною частиною життя.

[Анкіт Мехта, директор компанії ― виробника дронів]:

«Вони зіллються з інфраструктурою і будуть усюди. Це стане звичним явищем. Дрони виконуватимуть безліч робіт, які зараз забирають у людей багато сил».

На виставці також показали систему виявлення дронів та інші нові технології. За два дні захід відвідали 5000 осіб.

12. 2000 носорогів випустять у дику природу

Переселення носорогів

Клерксдорп, ПАР

2000 білих носорогів живуть на фермі в ПАР. Її десять років тому заснував бізнесмен, який хотів урятувати тварин від винищення.

[Пітер Фернгед, генеральний директор African Parks]:

«Він придбав тварин у різних частинах Південної Африки та організував дуже успішне розведення».

Але в бізнесмена скінчилися гроші, а покупців на ферму немає. Майбутнє 2000 білих носорогів опинилося під загрозою. А вони ж становлять 15 % загальної кількості цього виду в Африці.

Допомогла некомерційна природоохоронна організація African Parks. Вона отримала гроші на купівлю ділянки площею 7800 гектарів. На них випустять тварин.

Найближчими роками програму з розведення носорогів поступово згорнуть. Одночасно тварин переселятимуть в охоронювані зони усієї Африки. Щорічно переміщатимуть сотні тварин. Це найбільший проєкт відновлення дикої природи на континенті.

[Пітер Фернгед, генеральний директор African Parks]:

«2000 тварин випустять у дику природу, а за десять років на фермі не залишиться жодної тварини».

African Parks керує 22 нацпарками у 12 африканських країнах.

[Лейт Меєр, ветеринар]:

«Сподіваюся, що більшість із них опиняться в районах, де вони зможуть вижити без додаткового харчування, хоча на початкових етапах це може знадобитися для адаптації. Але зрештою вони стануть дикими носорогами й поводитимуться й виживатимуть, як дикі тварини».

Відновлення популяції носорогів корисне довкіллю. Вони підтримуватимуть цілу екосистему. А це збільшить біорізноманіття.

За даними African Parks, у 30-х роках минулого століття в дикій природі було лише 30–40 південних білих носорогів. Завдяки заходам зі збереження, до 2012 року їхня кількість зросла до приблизно 20 тисяч.

Але зі зростанням браконьєрського добування рогів і нелегальної торгівлі тваринами носорогів знову поменшало. Нині їх коло 13 тисяч.

13. Венецію не внесли до списку об’єктів, яким загрожує зникнення

Не додали до списку ЮНЕСКО

Венеція, Італія

Комітет ЮНЕСКО не вніс Венецію до списку об’єктів культурної спадщини, які перебувають під загрозою. Натомість він високо оцінив зусилля влади щодо збереження міста.

[Лазар Елунд Ассомо, директор Центру світової спадщини ЮНЕСКО]:

«Експерти багато років оцінювали ситуацію: не лише вплив зміни клімату, а й надмірного туризму й багатьох інших чинників. Як наслідок, вони рекомендували комітету не додавати місто до списку загрожених об’єктів».

ЮНЕСКО збиралося внести Венецію до списку через негативний вплив на місто туризму, забруднення лагуни круїзними лайнерами та нафтовими танкерами, позапланову забудову, а також зміни клімату, через які почастішали припливи та відливи.

Позитивним моментом визнали те, що адміністрація Венеції схвалила пілотний проєкт платного входу до міста для туристів. Ціна буде п’ять євро.

[Мікеле Зуїн, радник із питань бюджету Венеції]:

«Гадаю, що ми перше велике місто, яке стягує плату за вхід, і яке намагається вжити реальних заходів, щоб розв’язати проблему одноденного туризму. До того ж ми заборонили входити до лагуни великим кораблям, як того просило ЮНЕСКО».

Заборону для великих круїзних суден запровадили два роки тому. Тепер їм не можна проходити повз площу Святого Марка й каналом Джудекка.

Водночас масовий туризм і далі впливає на будні містян. Чисельність гостей нерідко перевищує кількість місцевих жителів. Це тисне на комунальні й транспортні служби й просто заважає людям ходити тротуарами.

Дедалі більше венеційців змушені переїжджати.

[Ремі Ваконь, активіст]:

«Надмірна кількість туристів загрожує містам. Треба вживати заходів, приміром збільшити обсяг орендованого житла».

Водночас Венеція стає дедалі вразливішою до великих повеней. У 2019 році після такого лиха поставили підводні бар’єри вартістю шість мільярдів євро.

До грудня наступного року Італія має надати докладний план подальшого збереження міста. Його обговорять на засіданні Комітету світової спадщини у 2025 році.

14. Давньоримський палац Тиберія знову відкрився після реставрації

Палац Тиберія

Рим, Італія

Палац Тиберія, що в Римі, знову відчинився після реставрації. Він був зачинений майже 50 років. Фахівці мусили зміцнювати всю конструкцію, щоб та не завалилася.

Хоча палац названо ім’ям імператора Тиберія, імовірно, його будували вже його наступники — Калігула, Клавдій та Нерон. Археологи з’ясували, що фундамент палацу закладено в другій половині першого століття нашої ери. А Тиберій помер у 37-му році.

[Альфонсіна Руссо, директор Археологічного парку «Колізей»]:

«Незвичайний фасад палацу, що дивиться на Храм Вести й Римський форум, створили саме для того, щоб уразити уяву людей».

Величний фасад колись прикрашав мармур. Тепер його зразки можна побачити усередині палацу.

[Мартіна Альмонте, археолог]:

«Ми вивчали мармур, щоб зрозуміти, як було прикрашено палац. Ми знайшли зразки, які належать до епохи (імператора) Доміціана. Ми спробували відтворити те, як правитель демонстрував свою владу перед людьми. У цьому палаці все величезне. Колони були величезними. Таких тоді не було в усій імперії».

За середньовіччя палац спорожнів. Поступово будівля перетворилася на руїни. У XVI столітті на території комплексу посадили сади.

Розкопки почалися у XVIII столітті, потім продовжились у XIX. Археологи роблять нові й нові відкриття.

[Альфонсіна Руссо, директор Археологічного парку «Колізей»]:

«Під час карантину ми знайшли простір, який століттями лишався недоторканим. Це дало нам змогу зібрати докупи тринадцять століть історії. Навіть італійський археолог П’єтро Роза, який працював тут за часів Наполеона III, не чіпав цього місця».

Загалом у палаці відреставрували 13 кімнат. Усередині виставлено знайдені під час розкопок археологічні цінності: мармурові статуї, теракотові маски, монети, вироби зі скла й металу та інші.

15. 140-річні малюнки показали, яким було життя європейок в Австралії в XIX столітті

Захопливе життя жінок XIX століття

Гобарт, Австралія

Це єдина фотографія Кейт Мітчелл — європейської поселенки, яка жила на східному узбережжі Тасманії в середині ХІХ століття. Але життя цієї панянки задокументовано якнайліпше.

Кейт залишила по собі безліч малюнків про яскраві події та пригоди. На новій виставці в Музеї образотворчих мистецтв у Гобарті можна побачити збільшені копії цих замальовок, а також ознайомитися з оригінальними малюнками.

[Аніта Гансен, член Королівського товариства Тасманії]:

«Це схоже на те, якби ви нині взяли айфон і сфотографували себе на пікніку чи когось, хто падає з коня, або щось інше захопливе. Такі події відображені в цих малюнках».

На малюнках зображена Кейт та її сестра, а також інші члени сім’ї чи друзі. Вони показують, що життя європейських жінок в Австралії не було таким тихим й усамітненим, як уважали раніше.

[Джейн Гіблін, художниця та куратор виставки]:

«(На цьому малюнку) вона у своїй спідниці переступає з каміння на колоду, яка лежить поперек струмка. Для мене цей малюнок уособлює те, якою була Кейт».

Художниця Джейн Гіблін створила свої малюнки за мотивами тих, що намалювала Кейт.

[Джейн Гіблін, художниця та куратор виставки]:

«Я запозичила ідеї з її робіт, а потім зобразила ті події так, як бачу сама».

Кейт Мітчелл вела життя, повне пригод, і померла молодою. Причиною стала паразитарна інфекція, за якої утворюються кісти. Зараз їх просто видалили б у лікарні. Але тоді жінка померла в муках. Це ще одне історичне свідчення про життя людей тих років.

Сестра Кейт зібрала її малюнки й додала описи. Так виникла книжка про колоніальне життя європейців в Австралії.

16. Хто допомагає «полювати» на трюфелі в Бургундії

«Полювання» на трюфелі

Франція

Собака з кличкою Тайга старанно щось шукає в лісі в Бургундії, що на сході Франції. Щойно починає рити землю, її господар Ніколя діє швидко. Інакше знахідка прямо потрапить у шлунок Тайги. Ця команда полює на трюфелі.

Ніколя й ще майже 30 таких, як він, збирачів цінних грибів працюють на компанію, що належить Тьєррі Безе. Він узявся за цю справу 20 років тому. Але зацікавленість до трюфелів виник значно раніше.

[Тьєррі Безе, власник компанії ― постачальника трюфелів]:

«Уперше я покуштував трюфелі за малих літ, коли ми з дідусем гуляли лісом. Щороку він ішов у ліс рубати дерева. І в нього був пес, який шукав трюфелі».

Трюфелі ростуть під землею поруч із корінням дерев. Ніколя пояснює туристам, як їх діставати.

Трюфелі люблять вапняний ґрунт. У Бургундії саме такий, тож грибів багато. Але без вірного помічника їх не знайти. Шукати трюфелі можна навчити будь-якого собаку. Але є особлива порода.

[Тьєррі Безе, власник компанії ― постачальника трюфелів]:

«Назва цієї породи — лагото-романьоло. І я вирішив завести такого собаку, бо це дуже доброзичливі тварини. Ми були щасливі працювати разом, бо це була справжня дружба».

Лагото-романьоло мають дуже гострий нюх, тому збирачі трюфелів здебільшого заводять саме цю породу. Чим успішніші пошуки, тим більше можна заробити. У Європі найдешевші трюфелі коштують 500 євро за кілограм. Гриби з Бургундії — удвічі дорожчі. Найдорожчі трюфелі продають за 3000 євро за кілограм.

У ресторані, що належить компанії Тьєррі Безе, туристам пропонують покуштувати різноманітні страви з цим делікатесом.

[Діана, туристка зі Швейцарії]:

«Ми любимо трюфелі й намагаємося частіше додавати їх у свої страви. Тому нас цікавило, як їх збирають, і все, що з цим пов’язано».

[Жак, турист із Бельгії]:

«Мені подобаються трюфелі, але я рідко їх їм, бо вони дорогі. Зазвичай це буває в дорогому ресторані. Беру щось із трюфельним соусом чи щось таке».

Утім, поціновувачі трюфелів уважають, що вартість не має відлякувати. Адже купувати кілограм грибів нема потреби. Для вишуканої страви досить і 20 грамів.

 
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: