03.08.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 17 по 22 вересня)

Огляд світових подій (з 17 по 22 вересня)

1. Влада Нагірного Карабаху припинила вогонь і пішла на мир з Азербайджаном Бойові дії припинилися Нагірний..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Влада Нагірного Карабаху припинила вогонь і пішла на мир з Азербайджаном

Бойові дії припинилися

Нагірний Карабах

У Нагірному Карабасі припинилися бойові дії. Влада невизнаної республіки заявила, що домовилася з Азербайджаном про повне припинення вогню. У Баку це підтвердили.

За даними влади Нагірного Карабаху, під час короткої воєнної ескалації загинуло принаймні сім цивільних, зокрема двоє дітей. Поранено 35 людей. Загалом загинуло 30 осіб, 200 поранено. Скільки загиблих і поранених серед азербайджанських військовиків поки не відомо.

З регіону евакуювали 2000 цивільних. Половина з них — діти.

Керівництво Нагірно-Карабаської Республіки погодилося на всі умови Азербайджану. У відповідь азербайджанська влада заявила про готовність призупинити бої, які назвала антитерористичною операцією локального значення. Раніше вона заявила, що приводом стали «військові провокації» Вірменії.

[Анар Ейвазов, представник міноборони Азербайджану]:

«Підрозділи збройних сил Вірменії, розташовані в Карабаському регіоні Азербайджанської Республіки, та незаконні збройні формування вірмен складають зброю, залишають бойові позиції та військові посади й повністю роззброюються».

За умовами Баку, армія оборони Нагірного Карабаху також має вивести з регіону важку техніку.

Також сторони домовилися провести зустріч й обговорити питання реінтеграції, гарантування прав та безпеки вірмен Нагірного Карабаху.

[Ільхам Алієв, президент Азербайджану]:

«Усі права (карабаських вірмен) буде забезпечено. Право на освіту, культуру та релігію. Також буде забезпечено муніципальні та виборчі права».

Водночас прем’єр-міністр Вірменії знову заявив, що вірменських військ у Нагірному Карабасі не було. Він ще сказав, що Вірменія не брала участі в обговоренні та укладенні тексту угоди про припинення вогню.

[Нікол Пашинян, прем’єр-міністр Вірменії]:

«Якщо миротворці запропонували укласти мирну угоду, значить, вони повністю і без будь-яких застережень узяли на себе відповідальність за безпеку вірмен у Нагірному Карабасі».

Зі слів Пашиняна, Вірменія і далі стежитиме за ситуацією в Нагірному Карабасі. Водночас у Єревані демонстранти вимагають захистити карабаських вірмен.

2. Володимир Зеленський: ООН у глухому куті щодо агресій

78-ма Генасамблея ООН

Виступ Зеленського

«Вето в руках агресора — ось те, що загнало ООН у глухий кут», — заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи в середу на засіданні Ради Безпеки ООН.

За його словами, усі дії ООН, які могли б зупинити агресію, розбиваються об привілеї Росії. Тому, на його думку, ООН потребує реформування.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Застосування права вето — ось що вимагає реформи, і це може стати ключовою реформою, яка поверне силу Статуту ООН».

Також голова держави назвав дві умови, які має бути виконано для повного припинення бойових дій в Україні: це виведення всіх російських військ з усієї території України в кордонах 1991 року та повернення повного контролю над усім державним кордоном і виключною економічною зоною в Чорному й Азовському морях і в Керченській протоці.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Власне, лише виконання таких двох пунктів матиме результат: чесне, надійне та повне припинення бойових дій».

Водночас Володимир Зеленський закликав держави долучатися до української формули миру.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Кожна держава може проявити своє лідерство в рамках того чи іншого або кількох, або всіх пунктів формули миру».

Нагадаємо,19–25 вересня в Нью-Йорку проходить 78-ма сесія Генасамблеї ООН.

3. Потік мігрантів, які прямують до кордону США, різко збільшився

Наплив мігрантів
Мексика

Тисячі мігрантів перетнули кордон США за останні дні. Водночас дедалі більше шукачів ліпшого життя прибуває до прикордонних міст Мексики автобусами й вантажними поїздами.

Від напливу мігрантів потерпає Сан-Дієго, що в Каліфорнії, а ще Ель-Пасо та Ігл-Пасс, які в Техасі. Так, в Ігл-Пассі, де живе 28 тисяч осіб, цього тижня оголосили надзвичайну ситуацію. Туди за два дні прибуло 6000 мігрантів.

Також цього тижня мексиканська залізниця припинила рух вантажних поїздів на півночі країни. Причиною стало те, що мігранти забираються на дахи вагонів або їдуть між вагонами, і багато хто травмується.

У травні президент США Джо Байден розгорнув нову жорсткішу міграційну політику, щоб запобігти незаконним переходам кордону. Вона передбачає депортацію нелегалів та п’ятирічну заборону на повторний в’їзд. На якийсь час це подіяло.

[Енріке Лусеро, директор міграційної служби в Тіхуані]:

«У червні та липні ситуація була спокійною, але наприкінці серпня мігранти знову почали прибувати. Їхнє походження стало різноманітнішим».

Зі слів експертів, США не мають достатньо можливостей для оформлення документів на кордоні. Також бракує ресурсів, щоб затримувати та депортувати нелегалів.

Як наслідок, людей просто пропускають до США, видавши повістку до суду з призначеною датою. Це стимулює новий потік мігрантів. Вони сміливо перетинають мексиканський кордон, переходять убрід річку Ріо-Гранде й стають у чергу біля КПП США.

[мігрант із Венесуели]:

«До нас дійшли чутки, що тих, хто дістався кордону, впускають до США. Ми також хочемо спробувати туди потрапити. Ми вирушили в таку ризиковану подорож, бо у Венесуелі криза. Ми ліпше загинемо в дорозі, ніж помремо з голоду там».

Водночас адміністрація Байдена звинувачує Конгрес США в тому, що він довгий час не міг домовитися про зміни в імміграційній системі. Тепер вона просить законодавців виділити чотири мільярди доларів на розв’язання проблем на кордоні.

4. Спалах смертельно небезпечного вірусу Ніпа зареєстрували в Індії

Спалах вірусу Ніпа

штат Керала, Індія

Спалах смертельно небезпечного вірусу Ніпа намагаються локалізувати в Індії. Хвороба вже забрала життя двох людей у штаті Керала, що на південному заході країни.

Після п’ятого випадку зараження вірусом влада закрила школи, виші й державні установи в окрузі Кожикоде. Там під наглядом лікарів перебуває двоє дорослих і дитина. Медики також відстежують контакти заражених.

[Віна Джордж, міністр охорони здоров’я штату Керала]:

«Ми вирішили взяти аналізи в усіх, хто контактував із першим померлим, який утратив життя 30 серпня. Це буде зроблено. До того ж у лікарнях, де лікуються інфіковані пацієнти, необхідно збирати медичну комісію. І кожні 12 годин вона має надсилати медичний висновок до департаменту охорони здоров’я».

Вірус Ніпа зазвичай поширюється серед деяких видів кажанів, що харчуються фруктами. Він може передаватися іншим тваринам, а також людям. До симптомів належить висока температура, головний біль, кашель і затьмарення розуму. Симптомів може й не бути.

Наразі проти хвороби немає ні вакцин, ні ліків. Медики проводять лише симптоматичне лікування. Від 50 до 75 відсотків заражених помирають. У тих, хто вижив, можуть траплятися судомні напади.

Уперше захворювання виявили 1998 року в Малайзії. Пізніше спалахи реєстрували в Сінгапурі, Індії та Бангладеш. Загалом уже померло понад 700 осіб.

5. Європейський бізнес стурбований розмитими законами про захист цифрових даних у Китаї

Закони про захист цифрових даних

Єврокомісія звернулася до Китаю

Компанії Євросоюзу стурбовані законами Китаю про захист цифрових даних. Про це заявила віцепрезидент Єврокомісії Вєра Йоурова.

[Вєра Йоурова, віцепрезидент Єврокомісії]:

«По-перше, у законах нечіткі формулювання. Немає визначень того, що вважається важливими даними. Незрозуміло, які труднощі з погляду закону можуть виникнути в компаній під час передання даних за межі країни».

До того ж оформлення документів для роботи іноземних компаній забирає багато часу. Кінцевий строк розгляду — 45 днів. Але, зі слів віцепрезидента Єврокомісії, процес триває значно довше.

У липні Китай вніс зміни до закону про боротьбу зі шпигунством, зокрема заборонив передавати будь-яку інформацію, пов’язану з нацбезпекою. Він ще розширив визначення того, що вважається шпигунством. Але формулювання розмиті, і це непокоїть європейських бізнесменів.

ЄС і Китай провели перший за три роки діалог із цифрових питань. Йоурова висловила зауваження владі КНР, надіючись зменшити проблеми європейських компаній.

[Вєра Йоурова, віцепрезидент Єврокомісії]:

«Ми запропонуємо китайській владі створити інформаційну лінію, яка допоможе європейському бізнесові розібратися в законодавстві КНР та уникнути можливих порушень».

Без чітких визначень фірми можуть ненароком порушити закон. Це призведе до штрафів та збоїв у бізнес-операціях. Експерти зазначають, що відсутність прозорості в китайському законодавстві може відлякати іноземних інвесторів.

6. У Марокко військовики цілодобово готують їжу для тих, хто вижив після землетрусу

Життя в наметах

Амізміз, Марокко

Їжу й тимчасовий притулок надають марокканські військовики тим, хто втратив житло після землетрусу. Містечко Амізміз — серед найбільш постраждалих.

У цьому наметовому таборі мешкає понад 1500 осіб. Солдати цілодобово готують їм їжу. Першими обслуговують жінок і дітей, потім — чоловіків.

[Джаммо Аджаміль, жителька Амізміза]:

«Військовики дають нам ліки, цікавляться, чи ніхто не захворів, і за потреби нас лікують. Вони приходять навіть уночі, щоб дізнатися, чи все гаразд і чи не треба нам чогось».

Землетрус магнітудою 6,8 стався в регіоні Марракеш — Сафі 8 вересня. Епіцентр був в Атлаських горах. Найбільше постраждали невеликі міста й села в провінції Ель-Хауз. Загалом загинуло майже 3000 осіб, понад 5500 травмувалося.

Рятувальники ще шукають тих, хто вижив, але операція переходить на другу стадію, коли зосереджуються на підтримці потерпілих. Людей забезпечують тимчасовим житлом, їжею, водою та ліками.

А в цьому таборі в Амізмізі роблять майданчик для дітей. Його з власної волі будують робітники місцевої компанії з видобутку фосфатів.

[Фатіма Захра, жителька Амізміза]:

«Я дуже рада, що вони роблять це для нас. Дуже рада, що зможу погратися».

Батьки надіються, що ігровий майданчик допоможе дітям забути пережите під час стихійного лиха. Цей землетрус став найсмертоноснішим у Марокко з 1960 року та найсильнішим за останні 120 років.

Влада країни обіцяє виплатити по 3000 доларів кожній постраждалій сім’ї. Також людей забезпечать тимчасовим житлом.

7. «Мертва зона» утворилася в Сіамській затоці біля берегів Таїланду через планктон

«Мертва зона» в Сіамській затоці

Чонбурі, Таїланд

Рибалка Сучат Буават уже 20 років вирощує мідії в Сіамській затоці біля східного узбережжя Таїланду. Має десять ферм. Але цього року вони збиткові — уже втратив 14 тисяч доларів.

[Сучат Буават, власник ферм із вирощування мідій]:

«Збитки, мабуть, досягли ста відсотків. Бачите, вони просто падають, коли їх тряснеш. Живих немає. Усе загинуло. Устриці теж».

Загалом на цьому узбережжі 260 ферм. За даними Асоціації рибалок провінції Чонбурі, 80 % господарств мають збитки.

До проблем призвело розростання планктону. Наразі він покриває чверть акваторії Сіамської затоки. Цю ділянку вчені називають «мертвою зоною». Дрібні організми, що дрейфують у воді, затуляють світло й не дають циркулювати кисню.

[Тануспонг Покаваніч, морський біолог]:

«Планктон поглинає всі поживні речовини. До того ж організми гинуть через брак світла й опускаються на дно, де розкладаються. Через це кисню теж стає менше. Це називається евтрофікацією. Таке явище призводить до загибелі величезної кількості риби».

Учені взяли проби води й провели лабораторні аналізи. Вони показали, що в затоці розростаються колонії ночесвіток. Така ж «мертва зона» виникла в Сіамській затоці 2020 року, коли Тихий океан нагрівся через кліматичний феномен Ель-Ніньйо. Цього року це явище повторилося.

[Тануспонг Покаваніч, морський біолог]:

«Тепер усі згодні з тим, що феномен Ель-Ніньйо, що виник десь далеко в Тихому океані, уплинув на Таїланд. Ель-Ніньйо призводить до посухи й підвищення температури моря».

Водночас морські біологи ще не знайшли чіткого зв’язку між Ель-Ніньйо та розростанням планктону в Сіамській затоці. Кажуть, що це може бути просто збіг.

8. Мумії імовірних іншопланетян просвітили на томографі

Дослідження останків імовірних прибульців

Мехіко, Мексика

Мексиканські лікарі провели лабораторні дослідження двох мумій, імовірно позаземного походження. Минулого тижня їх показав парламенту Мексики журналіст й уфолог Хайме Моссан. Під присягою він заявив, що останки належать іншопланетянам.

Зараз мумії досліджують співробітники Науково-дослідного інституту медичних наук міністерства військово-морського флоту Мексики.

[Хосе де Хесус Сальсе Бенітес, директор інституту]:

«Спочатку ми зробили комп’ютерну томографію, далі простий рентген, а потім рентгеноскопію. Під час трьох досліджень ми вивчали структуру кістяків. Нам вдалося визначити, що це цілісні скелети, а не зібрані з різних елементів».

Зі слів науковців, черепи природно приєднані до шийних хребців і немає жодних ознак того, що черепну коробку зібрали з різних кісток. Дослідники також побачили всередині однієї мумії щось схоже на яйця з ембріонами. Крім того, виявили імплантати з кадмію та осмію.

Мумії знайдено у 2017 році в Перу. Вони невеликі. Вони мають подовжені голови та по три пальці на руках. Моссан сказав, що вік однієї мумії — 700 років, другої — 1800. Уфолог також стверджує, що дослідники з Національного автономного університету Мексики вивчили їхню ДНК. Як з’ясувалося, вона не збігається з ДНК людей.

Демонстрацію незвичайних останків розкритикували деякі науковці, назвавши це фальсифікацією. До того ж виникли запитання в уряду Перу. Він дивується, як удалося вивезти мумії з країни, не повідомивши владу.

У зв’язку з цим у Перу почали кримінальне розслідування. Моссан заявив, що не вчинив нічого незаконного й свого часу все розкриє.

9. Застосунок «Привіт, тракторе» допомагає фермерам обробляти поля

«Привіт, тракторе»

Застосунок допомагає фермерам

Власник парку тракторів Пітер Мунгай щойно отримав повідомлення від фермера, якому треба зорати поле.

Запит надійшов через застосунок «Привіт, тракторе». Пітеру треба лише дати розпорядження водієві та показати, де ферма.

Цю програму розробили в Кенії. Вона пов’язує власників сільгосптехніки з фермерами. Для країни це актуально, бо приблизно 60 % населення працює в аграрному секторі.

Водночас більшість фермерів досі обробляють поля вручну.

Ця програма за невелику плату знаходить вільний трактор. Тобто невеликим господарствам не треба купувати техніку.

Самуель користується застосунком уже два роки. Каже, що той допомагає робити все оперативно, приміром засівати до сезону дощів.

[Самуель Макарія, фермер]:

«Коли їм телефонуєш, роботу виконують швидко, засіюєш вчасно. І збираєш також вчасно. Це збільшує врожайність. Раніше коли шукали трактори, то це забирало час. Коли знаходили, починалися дощі. А садити треба в сухий сезон. Тож доводилося чекати, доки дощі закінчаться».

На тракторах є датчики, які дають змогу відстежувати їх розташування. Так власник точно знає, яку площу обробили.

Це важливо, коли справа доходить до сплати.

Водночас цей застосунок, який створили в Кенії у 2014 році, зараз доступний у 18 країнах Африки та Азії.

10. Бразилець вивів породу гігантських півнів

Гігантські півні

Формоса, Бразилія

Ось таких гігантських півнів та курей вирощує бразильський агроном Рубенс Брас. Цю породу вивів 20 років тому. Хотів поліпшити генетику свійських птахів у Бразилії. Тоді це було просто хобі, а тепер перетворилося на успішний бізнес.

[Рубенс Брас, птахівник]:

«Зріст цього півня сягає 116 сантиметрів. Птаха виведено природним шляхом».

А ось такі на вигляд курчата, які вилупилися напередодні.

Рубенс, щоб вивести нову породу, схрещував бійцівських півнів із сільськими курми, яких не тримають у клітках. Уважає таких птахів витривалішими та здоровішими.

[Рубенс Брас, птахівник]:

«Ми працюємо над поліпшенням генетики цих птахів та повертаємо їх у сільську систему виробництва».

Бразилець відкрив компанію, яка спеціалізується на селекції, розведенні та продажу птахів. На фермі вирощують два види: гігантських індійських півнів канелас амарелас і гігантських індійських півнів урубус.

Дорослий птах коштує 4000 доларів. Також можна купити запліднені яйця й вивести пернатих самостійно. 12 яєць коштують 70 доларів.

Деякі клієнти купують гігантських півнів як домашніх вихованців. Та здебільшого їх вирощують для отримання м’яса. Нині в усій Бразилії цих птахів розводять 20 тисяч птахівників.

На фермі Рубенса мешкає приблизно 300 птахів. Продажі поки що сповільнилися. У Бразилії діє заборона на перевезення через спалах пташиного грипу. Коли її скасують, птахівник постачатиме гігантських півнів до ресторанів азійської кухні штату Сан-Паулу. Він також подав заяву на офіційне визнання нової породи курей.

11. Як дівчина з нетрів Мумбая стала відомою моделлю

Модель із нетрів

Мумбай, Індія

Маліша Гарва — 15-річний підліток із нетрів Мумбая. Випадкова зустріч змінила її життя. Вона стала інтернет-сенсацією та моделлю.

[Маліша Гарва, 15-річна модель]:

«Раніше я жила в нетрях, а тепер матиму гарний дім. Я орендую великий будинок для своєї сім’ї».

Три роки тому актор і хореограф Роберт Гоффман їздив Індією, зокрема відвідав нетрі Мумбая. Актор розмістив у мережі ролик про те, як Маліша вчила його мові гінді, а також про те, що вона росте без матері, а батько, виховуючи двох дітей, перебивається випадковими заробітками.

Завдяки цьому дівчина стала популярною. Її фотографії з’явилися на обкладинці відомого журналу для жінок. Один індійський косметичний бренд класу люкс обрав Малішу обличчям своєї кампанії, присвяченій молодим індійкам.

[Маліша Гарва, 15-річна модель]:

«Зараз я вчусь у 10-му класі. Через навчання мушу скасовувати багато фотосесій. Але після 12 класу почну постійно працювати моделлю».

[батько Маліши]:

«Я просто сподіваюся й молюся, щоб наші діти не зіткнулися з такими обставинами, які випали на мою долю. Молюся, щоб вона стала успішною».

Успіх Маліши в модельному бізнесі ілюструє погляди на ідеал краси в країні, де панує культ світлої шкіри.

За останніми підрахунками, на її сторінку в соцмережі підписалося понад 367 000 осіб.

12. Відома шведська меблева компанія зробила подарунок королю до 50-річчя його правління

Подарунок королю

Стокгольм, Швеція

Шведський король Чарльз XVI Густав відсвяткував 50-річчя свого правління. До ювілею знаменита меблева компанія створила класичне крісло в стилі епохи, коли монарха коронували. Його виставили в парку в Стокгольмі.

[Йоган Ейдемо, менеджер із дизайну]:

«Ми любимо свята, і мали час, тому вирішили взятися за справу. Так з’явилося це крісло. Ми подумали: “Він зійшов на трон у 70-ті роки, тож чому б не зробити продукт у стилі 70-х? І чому крісло не може уособлювати трон?»

Крісло під назвою «Міла» з’явилося в магазинах у 70-тих роках минулого століття.

[Йоган Ейдемо, менеджер із дизайну]:

«Дизайнер для своїх моделей черпав натхнення в сидіннях старовинних автомобілів. Ви можете це помітити. Ми подумали, що це гарна ідея з огляду на те, що король цікавиться автомобілями».

Нову варіацію крісла назвали «Дівлінг». Тканину для оббивки створили саме для цієї моделі. На дизайн надихнула олімпійська шведська форма 1972 року.

[Йоган Ейдемо, менеджер із дизайну]:

«Там були корони. Тепер вони перетворилися на серця, які ще більше виражають любов».

Лише на одному з крісел — королівський знак. Його подарують королю.

З нагоди святкування 50-річного правління короля Швеції в столиці пройшли урочисті заходи, зокрема салют і вечеря за участю голів інших держав.

13. У 1000-літній церкві створили вітраж зі сценами про COVID-19

Вітраж про пандемію коронавірусу

Вітлсфорд, Велика Британія

Тисячолітній ювілей відсвяткувала церква Святої Марії в британському селі Вітлсфорд. До цієї дати її прикрасили новим вітражем. Він унікальний тим, що присвячений періоду пандемії коронавірусу.

Ідея виникла під час карантину, коли почали готуватися до ювілею. Місцеві жителі вирішили увічнити тих, хто допомагав одне одному в найскладніші місяці пандемії.

На вітражі зображені люди, ізольовані у своїх будинках, а також сусіди, які доставляють покупки.

[Олівія Коулз, вікарій церкви]:

«Дуже багато людей пережило важкі часи, страждаючи від самотності, тривоги, депресії та хвороб. Це було жахливо, але були й позитивні сторони. Так, у цей період люди знову усвідомили, що важливі добрі стосунки, турбота одне про одного».

Створив вітраж художник Бенджамін Фінн. Працював по десять годин на день під час локдаунів. Спочатку він намалював ескіз. Потім вирізав усі деталі зі скла та зібрав їх, як пазл. Далі вітраж помістили у свинцеву раму.

[Бенджамін Фінн, художник]:

«Спочатку мені було дуже важко уявити, як я це робитиму. Але насправді все вдалося, бо ідея чудова. Питання було в тому, як реалізувати це в конкретних умовах. До того ж вікно досить велике, тому мені довелося заповнити великий простір».

Місцеві жителі кажуть, що тема вітража сповнює надією.

[Клайв Філліпс, працівник Національної служби охорони здоров’я]:

«Гадаю, що в людях проявилося все найліпше. Звісно, це наша робота, але люди ходили до сусідів, стежили, щоб у них була їжа, просто махали рукою через вікно. Люди були разом. І ми думали не лише про себе».

Попередній вітраж у церкві встановили 1922 року. Тоді село пережило пандемію грипу.

[Аласдер Коулз, невролог]:

«Попри те, що тут показано дуже докладні сцени пандемії, ми хотіли, щоб люди дивилися на це вікно й, коли їм важко, черпали універсальне послання надії».

Вітраж зробили на приватні пожертвування. На нього зібрали понад 30 тисяч доларів.

14. «Прийшов, побачив і спіткав свою погибель»: виставка про життя Цезаря відкрилася в Амстердамі

Нова виставка про життя Юлія Цезаря

Амстердам, Нідерланди

«Прийшов, побачив, переміг». Ця фраза Юлія Цезаря стала крилатою. Полководець приєднав до Риму величезні території. Багато хто знає його і як талановитого політика. Але деякі аспекти його життя лишаються в тіні.

На новій виставці в Амстердамі оповідають повнішу історію: від сходження Юлія Цезаря на вершину влади до раптового падіння, коли на засіданні сенату його вбили змовники. Назва експозиції символічна: «Прийшов, побачив і спіткав свою погибель».

[Анабелль Бірні, директор музею]:

«Пам’ять про Цезаря можна побачити в найрізноманітніших проявах. Як-от у “Палаці Цезарів” у Лас-Вегасі, у назві салату “Цезар” або в коміксах. Але ви ніде не побачите його цілісного образу».

Виставка містить дев’ять частин. Загалом експонатів — 150. Вони показують головні події життя Цезаря. Гості дізнаються про політичний підйом і воєнні перемоги, а також що він був непоганим літератором. Його твори прості і ясні, тому їх уважають класикою давньоримської літератури.

[Наташа Віман, куратор виставки]:

«Останніми роками ми бачимо значний прогрес у створенні 3D-реконструкцій. Тепер є можливість показати археологічні комплекси в зацифрованому вигляді. Це дає змогу по-новому подивитися на події минулого. До того ж старі історії, переказані по-новому, стають цікавішими».

Юлій Цезар — не єдиний римський політик, який став жертвою замаху. Але його смерть стала найвідомішою в політичній історії. Організатори виставки вважають, що особистість Цезаря цікава й тепер — через 2000 років по його смерті.

Виставка триватиме до 20 травня наступного року.

15. Турецький дизайнер Бора Аксу повертається до свого коріння

Показ мод

Лондон, Велика Британія

Дизайнер Бора Аксу черпав натхнення для нової весняно-літньої колекції у своєму турецькому корінні. Він показав романтичні жіночі сукні й костюми на Тижні моди в Лондоні.

[Бора Аксу, дизайнер]:

«Я хотів повернутися до свого коріння. Мої мама й бабуся — усі в’язали. Вони в’язали гачком укривала, сукні та багато інших речей. Це було звичайною справою. Коли минає час, забуваєш про це, але потім справді цінуєш це ремесло й ці речі».

Дизайнер показав вбрання з набивних тканин. В’язані сукні зі складними деталями, бантами, рюшами чи мереживом.

Квіткові візерунки нагадують стиль османських палаців. Дизайнер використав чорнильно-сині, нюдові, чорні та блідо-рожеві відтінки.

[Бора Аксу, дизайнер]:

«В’язані речі мені допомагали створювати мої мама й тітка. Я впевнений, що їм не терпиться побачити, які вони на вигляд. Вони ще не бачили. Вони збираються подивитися показ».

Попри те, що в Лондоні не так багато іменитих дизайнерів, як в інших центрах моди — Нью-Йорку, Мілані чи Парижі — британську столицю вважають центром творчості талановитих початківців.

[Бора Аксу, дизайнер]:

«Я люблю Лондон, бо Лондон — це майданчик, на якому можна бути індивідуальністю, бути вірним собі та проявляти свою творчість без спроб загнати себе в межі трендів».

Щорічний сезон показів колекцій весна-літо розпочався в Нью-Йорку, а потім перемістився до Лондона. Тут пройде показ Burberry, JW Anderson, Erdem, Molly Goddard та інших брендів.

16. Октоберфест: грандіозний костюмований парад пройшов у Мюнхені

Парад на фестивалі Октоберфест

Мюнхен, Німеччина

Сотні баварців одягли національні костюми, щоб узяти участь у грандіозному параді в Мюнхені. Тут проходить знаменитий фестиваль Октоберфест. Це найбільше народне гуляння у світі.

Костюмована процесія за традицією стартує від Максимілеанеуму — історичної будівлі, де засідає парламент Баварії. Колона рухається через центр Мюнхена до лугу Терези. Загалом учасники проходять сім кілометрів.

Цього року в колоні йде 9500 осіб. Здебільшого це баварці. Ще 700 учасників приїхали з Австрії, Італії, Швейцарії, Хорватії та Сербії. Усі демонструють національний одяг, але в центрі уваги, звісно, баварське вбрання.

За звичаєм раніше чоловіки носили короткі шкіряні штани — ледергозе, картату сорочку, вовняні шкарпетки й тірольський капелюх. Наряд альпійських селянок називається дірндль. Верхня частина — це блуза з корсажем, нижня — спідниця зі строкатої тканини. Доповнює вбрання невеликий фартух.

[глядач]:

«Це дуже особлива можливість — бачити людей у національних костюмах, маршувальні оркестри й коней. Це дуже особлива й унікальна подія».

[глядачка]:

«Мені подобаються всі ці традиційні костюми, які демонструють різні професії».

[туристка з Китаю]:

«Мені сподобалася ця культура. Це дуже відрізняється від Китаю, тому я хочу все побачити й узяти участь у всіх заходах».

Уперше Октоберфест пройшов 12 жовтня 1810 року. Його влаштували з нагоди весілля баварського кронпринца Людвіга та принцеси Терези. Через дев’ять років Октоберфест почала проводити міська рада Мюнхена. Фестиваль скасовували лише під час воєн та пандемії коронавірусу.

17. Усіх кольорів і розмірів: виставка орхідей відкрилася в Колумбії

Виставка орхідей

Богота, Колумбія

У Колумбії відкрилася 20-та щорічна виставка орхідей. Цього разу вона має статус міжнародної, адже її почесним гостем стала Мексика.

Місцеві жителі й туристи приходять до Ботанічного саду Боготи.

Тут цвітуть сотні рослин.

[Ліліана Пердомо, директор Ботанічного саду Боготи]:

«Маємо понад 1000 рослин із різних регіонів Колумбії, а ще з Мексики. Вони виставлені на огляд звичайних відвідувачів, колекціонерів та любителів орхідей. Усі можуть милуватися різними кольорами, формами та розмірами».

Цими днями в ботсаді повно відвідувачів.

[Клара Гарсон, відвідувачка]:

«Коли я побачила рекламу виставки, то сказала собі, що не можу її пропустити. Удома маю орхідеї. Хочу взяти ще одну».

[Кім Кінг, відвідувачка]:

«Неймовірно, чудово. Стільки видів. І вони приїхали з найрізноманітніших місць».

Орхідею вважають символом Колумбії. За даними фахівців Ботанічного саду, у країні росте 4270 видів цієї квітки. Це більше, ніж у будь-якій іншій країні.

18. 100 такс узяли участь у «Забігу сосисок»

Змагання «сосисок»

Цинциннаті, США

«Забіг сосисок» влаштували в місті Цинциннаті в штаті Огайо, США. Учасники — хвацькі такси. Вони змагаються за звання найшвидшої. Загалом тут 100 собак.

Англійською такс іноді жартівливо називають wiener-dog (вайнер-дог), що перекладається як собака-сосиска. Звідси й кумедні вбрання.

Такси в костюмах булочок для хот-догів мчать перегоновою доріжкою. У кожному забігу бере участь по десять чотирилапих спортсменів. Їм треба подолати коло 22 метрів до своїх господарів. Потім змагаються переможці кожного з десяти забігів. Усіх собак підбадьорюють глядачі.

Цього року перемогла трирічна такса з кличкою Рубі. Вона отримала річний запас собачого корму.

[господиня Рубі]:

«Ми вважаємо, що Рубі готувалася до цього все своє життя. Ми завжди знали, що вона дуже швидка: любить грати в м’яч. І сьогодні ми випробували це на практиці. Вона обожнює ганятися за тенісними м’ячиками, і сьогодні їй це допомогло».

Змагання відбулося в межах фестивалю Октоберфест, який присвячено німецькій культурі. Такси почали брати участь у перегонах в Австралії у 70-х роках минулого століття. Це доброзичливі, сміливі й віддані собаки із сильним характером.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: