05.08.2024
Телеканал NTD

У Швеції працює перше у світі переробне підприємство з автоматичним сортуванням текстильних відходів

У Швеції працює перше у світі переробне підприємство з автоматичним сортуванням текстильних відходів

Щороку в Євросоюзі викидають майже шість мільйонів тонн текстилю. Це одинадцять кілограмів на людину. Багато речей..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

Щороку в Євросоюзі викидають майже шість мільйонів тонн текстилю. Це одинадцять кілограмів на людину. Багато речей можна використовувати як вторсировину. Але тут починаються складнощі. Для перероблення годиться не все, отже відходи треба сортувати. За таких обсягів це дуже важке завдання.

Знайти вихід змогли у Швеції. На переробному заводі в Мальме працює перша у світі установка, яка автоматично сортує текстиль.

Машина рівномірно розподіляє відходи конвеєрними стрічками. Після цього речі потрапляють під ближнє інфрачервоне випромінювання та проходять спектроскопічний аналіз.

[Анна Вілен, працівниця переробного заводу]:

«Такий же метод застосовують для сортування пластику. Інфрачервоні промені просвічують тканину, і машина визначає склад волокна».

Потім стиснене повітря здуває річ на потрібну стрічку. Після сортування текстиль упаковують і відправляють на перероблення.

Установка може розпізнавати три типи тканин одночасно. За рік тут сортують 24 тисячі тонн текстилю. Це майже третина того, що за такий самий період викидають у Швеції.

[Анна Вілен, працівниця переробного заводу]:

«Це перше таке підприємство, але абсолютно точно не останнє. Європі знадобиться набагато більше заводів з автоматизованим сортуванням».

У Європі текстильні відходи переважно спалюють або відправляють на звалище. Раніше країни ЄС домовилися заборонити знищення непроданих текстильних товарів. Також, на думку експертів, треба відмовитися від так званої швидкої моди.

[Ельзе Скольд, доцент Данської королівської академії мистецтв]:

«Часто перероблення текстилю прирівнюють до економіки замкнутого циклу. Але для цього потрібен якісний текстиль, якісна продукція, яку можна неодноразово переробляти, чого ми не робимо. Зараз ми переробляємо текстиль дуже низької якості й перетворюємо його на нову низькоякісну тканину, а це безглуздо».

Фахівці також кажуть, що змішані тканини поки що не підходять для перероблення. Зазвичай вторсировиною стає бавовна, льон, шерсть і поліестер.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Швеції працює перше у світі переробне підприємство з автоматичним сортуванням текстильних відходівВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті ЗемліЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимуму«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: