10.08.2024
Телеканал NTD

Найбільші в Марокко давньоримські лазні виявили під час розкопок

Найбільші в Марокко давньоримські лазні виявили під час розкопок

Руїни давньоримських громадських лазень розкопали біля столиці Марокко. Термальний комплекс уже назвали найбільшим із подібних, які..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Руїни давньоримських громадських лазень розкопали біля столиці Марокко. Термальний комплекс уже назвали найбільшим із подібних, які виявили в країні. Площа лазень — щонайменше 2000 квадратних метрів.

[Абдельазіз Хіярі, археолог]:

«Це важливі лазні, оздоблені мармуром. Їхні стіни були вкриті фресками. У цих лазнях ми також виявили мармурову статую, що зображує римське божество».

Лазні виявили в комплексі стародавніх руїн Шелла, які внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Їх площа перевищує три квадратні кілометри, тобто вони майже вп’ятеро більші за Помпеї, що в Італії.

Археологи зосередилися на ділянці, яка залишалася абсолютно незайманою з 60-х років минулого століття. Їхньою метою було визначити межі давнього мавритано-римського міста, вивчити його оборонну систему та знайти порт.

[Абдельазіз Хіярі, археолог]:

«У цьому районі ми знайшли кілька будівель, зокрема будинки портового району. Ми також виявили частину стіни, що оточує місто, яку побудували для оборони».

Археологи також знайшли некрополь. Першим відкриттям у ньому стала гробниця у вигляді колумбарію, де зберігали урни з прахом та мощі померлих. Вона стала єдиною такою на околицях.

[Абдельджаліл Бузуггар, директор Національного інституту археології Марокко]:

«Ми склали мапу й точно знаємо, куди нам слід вирушити для розкопок. Це великий крок уперед, який матиме дуже важливі наслідки».

Археологи виявили велику припортову ділянку. Але сам порт поки що не знайшли.

Розкопки планують вести ще 10–15 років. Уряд Марокко виділив на проєкт близько мільйона доларів США.

Науковці вважають, що цей район спочатку заселили фінікійці. А з II до V століття він був ключовим форпостом Римської імперії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Найбільші в Марокко давньоримські лазні виявили під час розкопокУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в Хорватії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: