05.04.2024
Телеканал NTD

Спинний імплантат відновив ходу француза з хворобою Паркінсона

Спинний імплантат відновив ходу француза з хворобою Паркінсона

63-річний француз Марк Готьє став першою людиною з хворобою Паркінсона, яка отримала спеціальний імплантат, розроблений у..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

63-річний француз Марк Готьє став першою людиною з хворобою Паркінсона, яка отримала спеціальний імплантат, розроблений у Швейцарії. Пристрій відновив нормальне передавання сигналів м’язам ніг від хребта. Зрештою Марк зміг нормально ходити.

Хворобу Паркінсона в нього діагностували понад 20 років тому. З роками в Марка почалися серйозні проблеми з рухливістю: він став утрачати рівновагу, було завмирання ходи.

Команда дослідників розробила анатомічну мапу спинного мозку пацієнта. Визначила точні місця, звідки надходять сигнали до ніг. Саме в ці місця імплантували електроди. Також йому вживили генератор електричних імпульсів у живіт. Ба більше, на кожній нозі Марк носить датчики руху, які на початку ходьби автоматично вмикають пристрій.

[Марк Готьє, пацієнт із новим імплантатом]:

«Тепер я незалежний. Як бачите, я можу ходити. Мені ще важко говорити, але це вже інша тема. Моє життя змінилося, бо тепер я можу виходити з дому та владнувати справи. Я навіть ходжу пішки на тренування».

Імплантат ще треба досконало протестувати. Але перший успіх дає надію, що його широко застосовуватимуть серед пацієнтів із хворобою Паркінсона, які не можуть нормально рухатися.

[Грегуар Куртін, один із керівників проєкту]:

«Технологія становить собою нейростимулятор, який відправляє точні електричні імпульси в ділянку спинного мозку, що відповідає за контроль м’язів ніг. Причому імпульси доставляються в правильне місце та в правильний час, щоб відтворити природну роботу спинного мозку під час ходьби».

Наступного року імплантат планують вживити шістьом іншим пацієнтам. Як очікують, широке застосування пристрою почнеться у 2026 році.
Коротке посилання на цю сторінку:

Спинний імплантат відновив ходу француза з хворобою ПаркінсонаГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressАртефакти з «Британських Помпеїв» показали на виставці в АнгліїВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїРобот-кур’єр почав доставляти їжу в Токіо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: