10.04.2024
Телеканал NTD

Перші знімки космічного телескопа «Евклід» показали широкому загалу

Перші знімки космічного телескопа «Евклід» показали широкому загалу

Європейські астрономи опублікували перші зображення з недавно запущеного космічного телескопа «Евклід». Завдання лабораторії — розкрити таємниці..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Європейські астрономи опублікували перші зображення з недавно запущеного космічного телескопа «Евклід». Завдання лабораторії — розкрити таємниці темної матерії та темної енергії, які, як уважають, становлять 95 % Усесвіту.

Європейське космічне агентство очолює шестирічну місію в партнерстві з НАСА. Науковці ЄКА кажуть, що ці зображення найчіткіші з усіх раніше отриманих. Вони показали, що телескоп може бачити галактики на відстані до 10 мільярдів світлових років.

Зображення охоплюють чотири ділянки відносно близького Всесвіту. Зокрема, тисячу галактик, які належать масивному скупченню Персея, що розташоване всього за 240 мільйонів світлових років від нас, і понад 100 000 галактик, розкиданих на задньому плані.

Науковці вважають, що величезні, здавалося б, організовані структури, такі як Персей, можуть утворитися лише в тому разі, якщо темна матерія існує.

«Евклід» почне складати тривимірну мапу приблизно третини неба.

[Керол Мундель, науковий директор ЄКА]:

«Він обстежить 36 % неба, тобто все позагалактичне небо, починаючи з 10 мільярдів років космічної історії. Він вимірює форми галактик неймовірно точно. Отже, ми фактично створимо найбільший 3D-каталог Усесвіту».

Діставши нове уявлення про темну енергію та матерію, науковці мають надію ліпше зрозуміти формування та розподіл галактик у так званому космічному павутинні Всесвіту.

[Керол Мундель, науковий директор ЄКА]:

«Кольори теж кажуть нам дещо про фізику, закодовану у світлі. Тобто маємо багато кодів, які треба розшифрувати. Темна матерія і темна енергія також закодовані у формах, структурах та закономірностях, які ми бачитимемо на цих зображеннях “Евкліда” в міру створення огляду».

І хоч місія розрахована на шість років, ЄКА надіється, що пального «Евкліду» вистачить на додаткові шість місяців. Так він зможе протриматися на сонячній орбіті, що за півтора мільйона кілометрів від Землі, трохи довше.

Коротке посилання на цю сторінку:

Перші знімки космічного телескопа «Евклід» показали широкому загалуВ Аргентині розробили замінники дерев для жвавих міських зонГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїНовий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили раніше

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: