10.08.2024
Телеканал NTD

Премію в $1,2 млн отримали за індійську сушарку для овочів на сонячних батареях

Премію в $1,2 млн отримали за індійську сушарку для овочів на сонячних батареях

Сушарку для фруктів та овочів відзначили нагородою в один мільйон фунтів стерлінгів. Це мільйон 200 тисяч..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Сушарку для фруктів та овочів відзначили нагородою в один мільйон фунтів стерлінгів. Це мільйон 200 тисяч доларів. Премію Earthshot Prize заснував принц Вільям та британський телеведучий Девід Аттенборо.

Сушарку на сонячній енергії створила одна індійська компанія. Приводом став парадоксальний факт. В Індії мільйони людей голодують, але продуктів виробляється з надлишком. Річ у тому, що тонни фруктів та овочів пропадають. Дрібним фермерам ніде зберігати врожай. Тому вони продають його за безцін. Якщо не продати, усе згниє.

Компанія скуповує городину та садовину й сушить її за допомогою свого апарата. Те, що отримують, можна зберігати до 12 місяців.

[Нідгі Пант, працівниця компанії ― розробника сушарки]:

«В Індії за традицією сушать овочі та фрукти на сонці, але на це йде від шести до десяти днів. За цей час з’являється безліч мікробів та грибків. Сушарка на сонячних батареях ефективніша».

Сушарка дає змогу завершити процес за 6–8 годин. Водночас зберігається від 80 до 95 відсотків корисних речовин, а мікроби та грибки майже не встигають розмножитися.

Готову продукцію постачають великим міжнародним компаніям. Окрім цього, сільські жителі мають стабільний дохід.

[Гемендра Матгур, інвестор]:

«Компанія налагодила ланцюжок постачання, а також використовує дуже простий метод оброблення, що гарантує високу якість продукції. Це дає змогу отримати гарний прибуток. І найприємніше, що ним діляться з дрібними підприємцями».

Компанія співпрацює з 3000 фермерів й охопила 270 сіл. Премія дасть їй змогу розширити бізнес.

Крім винаходу індійської компанії, нагороди вручили ще за чотири проєкти.
Коротке посилання на цю сторінку:

Премію в $1,2 млн отримали за індійську сушарку для овочів на сонячних батареяхДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 роціЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаВ Аргентині розробили замінники дерев для жвавих міських зонНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуЯрмарок роботів проходить у данському місті Оденсе

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: