20.07.2024
Телеканал NTD

У Лондоні п’ять бобрів будують греблі та захищають місто від повеней

У Лондоні п'ять бобрів будують греблі та захищають місто від повеней

Родина з п'яти бобрів успішно захищає лондонське боро Ілінг від повеней. Трьох дорослих гризунів та двох..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Родина з п’яти бобрів успішно захищає лондонське боро Ілінг від повеней. Трьох дорослих гризунів та двох дитинчат привезли сюди із Шотландії торік у жовтні. Вони швидко освоїлись і за перші п’ять місяців побудували п’ять гребель.

У жовтні тут пройшли два дуже рясні дощі. Один місцевий парк підтопило. Вода текла зливовою каналізацією бурхливим потоком.

[Шон Маккормак, ветеринар]:

«На Різдво, лише за кілька місяців після появи бобрів, налетів схожий шторм, але вода в зливовій каналізації просто текла (невеликим струмком). Бобри сповільнили цей потік. Нас здивувало, що за такий короткий час вони зменшили ризик повені».

Раніше бобри жили в усій Великій Британії, але 400 років тому зникли. Їх винищили мисливці. Залишилися ці гризуни лише в Шотландії та графстві Девон. Зараз тварин поступово повертають у колишні домівки.

Дослідники вивчають, як бобри впливають на річкову систему. На думку фахівців, ці природні інженери можуть запобігати повеням.

[Шон Маккормак, ветеринар]:

«Бобри стримують повені. Вони створюють звивисті шляхи — з’являються водно-болотні угіддя, що мають складну структуру. Тому під час зливи воді треба багато часу, щоби пройти через цю систему, просочитися через кожну боброву греблю або її обійти. І це позбавляє потік сили, бо вода розливається великою територією, а не тече глибоким річищем».

У цьому місці бобри валять переважно верби та берези.

[Надя Мірошниченко, волонтерка]:

«Це копія черепа бобра. Й одна з найдивовижніших особливостей цих гризунів — зуби. Різці спереду покриті твердою емаллю, а позаду м’якший дентин. Він стирається швидше за емаль. Бобри загострюють ці зуби, коли гризуть кору, деревину та все інше».

За бобрами стежать за допомогою фотопасток і приладів нічного бачення. Територія, де мешкає родина, обгороджена. Ветеринари вважають, що вже цього літа в бобрів можуть народитися малята.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Лондоні п’ять бобрів будують греблі та захищають місто від повенейУ Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську фермуКомпанія Samsung показала свої новітні гаджети, зокрема годинник та перстеньНешкідливе пальне з повітря та води випробовують на болідах «Формули-1»Вчені з’ясували, які дахи ефективніше захищають місто від спекиШеф-кухар із травмованою ногою працює в «підвішеному» станіНапрочуд повний скелет динозавра показали в ДаніїДослідниця на каяку допомагає контролювати здоров’я канадських річокДівчинка з ПАР знайшла метеорит одразу після його падінняБразильський стартап показав свій перший повномасштабний прототип аеротаксі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: