03.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 10 по 15 вересня)

Огляд світових подій (з 10 по 15 вересня)

1. Повінь у Лівії: зниклих безвісти може бути понад 10 тисяч 10 000 зниклих безвісти Повінь..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Повінь у Лівії: зниклих безвісти може бути понад 10 тисяч

10 000 зниклих безвісти

Повінь у Лівії

На сході Лівії в місті Дерна руйнування видно всюди.

Місцева влада каже, що вода прорвала греблі й змила чверть території міста.

Червоний Хрест припускає, що зниклих безвісти в усій країні може бути коло десяти тисяч.

Ураган «Даніель», що пронісся над Середземним морем, налетів на Лівію з дощами й буревієм. Це додало бід країні, якій і так було непереливки через понад десятирічний воєнний конфлікт.

У самій лише Дерні виявили більш як тисячу загиблих. Тепер люди намагаються знайти родичів.

[Тамер Рамадан, представник Червоного Хреста]:

«Наші команди на місцях досі оцінюють збитки. Кількість загиблих величезна. Рахунок ітиме на тисячі».

Дорогою до Дерни видно перекинуті автомобілі, повалені дерева та затоплені будинки. Зі слів місцевих чиновників, тіла людей лежать усюди.

Цей чоловік каже, що повені бувають щороку, але ця була найбільшою. Багато хто втратив житло.

Розлив річки, яка тече з високогір’я на південь, наражає місто на небезпеку. Зазвичай від повеней рятували греблі, які тепер зруйновані.

У Дерну й сусіднє місто Аль-Бадію доставляють гумдопомогу.

Туреччина та інші країни відправили до Лівії рятувальні човни й вантажівки, а ще генератори та їжу.

Воєнний конфлікт розділив Лівію на схід і захід. Міжнародно визнаний уряд, що в Триполі, не контролює східних територій. Та, як уважають, допомогу в Дерні він спрямовує.

2. Десять родичів утратила марокканка через землетрус

Утратила 10 родичів

Марокко

Жителі марокканських сіл, зруйнованих унаслідок землетрусу, намагаються вижити серед руїн. Багато хто втратив не лише майно, а й родичів.

Наприклад, ця 19-річна студентка Іман Аїт Саїд. Коли сталося лихо, вона була в університеті далеко від свого села. Під час землетрусу загинули десять її родичів, серед них і 12-річний брат.

[Іман Аїт Саїд, жителька Марокко]:

«Мій брат був дуже добрим хлопчиком. Усі сусіди його знали й гірко плакали, коли він загинув».

Дівчина каже, що її брат добре навчався в школі, і за два дні до землетрусу приніс додому книжки для навчального року.

А інший родич розповів, як знайшов її брата після лиха.

[Ібрагім Аїт Саїд, житель Марокко]:

«Я дістав його звідси. Він лежав. Коли він спав, на нього впало каміння, цегла й дерев’яні бруси із сусіднього будинку. Через це він і загинув».

Землетрус був силою 6,8 бала за шкалою Ріхтера. Найбільше він зачепив села, що в Атлаських горах. Загальна кількість загиблих наближається до трьох тисяч. Понад 5500 осіб поранено.

Це найсмертоносніший землетрус у Марокко з 1960 року, а також найсильніший із початку минулого століття.

До країни й далі доставляють гуманітарну допомогу. Також тривають пошуково-рятувальні операції. Утім, шансів вижити вже небагато. Експерти кажуть, що в гірських районах будинки зведені з глинобитної цегли й дерева. Такі конструкції під час обвалення рідко залишають кишені з повітрям, у яких можна дочекатися рятувальників.

3. Вашингтон застерігає Пхеньян про неприпустимість продажу зброї Москві

Чи продасть КНДР зброю Росії?

США погрожують санкціями

США стурбовані тим, що Північна Корея підтримує Росію. Про це в середу заявив речник Державного департаменту Метью Міллер.

[Метью Міллер, речник Державного департаменту США]:

«Коли ви бачите, як Кім Чен Ин обіцяє надати повну беззастережну підтримку так званій священній боротьбі Росії за захист її інтересів безпеки, що, звичайно, не є тим, що вона робить зараз в Україні, це, звісно, викликає занепокоєння».

У вівторок до Росії на броньованому поїзді прибув Кім Чен Ин із почтом військових чиновників, які відповідають за ядерну зброю та заводи з виробництва боєприпасів. Також приїхав міністр закордонних справ країни та представники економічних кіл.

Білий дім стверджує, що Північна Корея хоче продати Росії мільйони артилерійських снарядів і ракет, і застерігає її від цього.

Ця комуністична країна вже багато років перебуває під міжнародними санкціями через її ядерну програму.

У США вважають, що за результатами зустрічі Путіна та Кіма Пхеньян може отримати технологію виготовлення зброї, доступ до якої він не міг дістати ось уже як 20 років.

США вже попередили Північну Корею про неприпустимість продажу зброї Росії й сказали, що запровадять додаткові санкції за будь-яке передання зброї між цими двома країнами.

[Метью Міллер, речник Державного департаменту США]:

«Ми вже вжили низку заходів, щоб накласти санкції на організації, які були посередниками в продажі зброї між Північною Кореєю та Росією, і ми без вагань запровадимо додаткові санкції, якщо це буде доцільно».

Велика Британія теж закликала Північну Корею припинити переговори з Росією про зброю і заявила, що візит Кіма показав, наскільки ізольованою стала Москва на світовій арені.

4. Саміт G20 в Індії несподівано завершився ухваленням спільної декларації

Саміт G20 завершився

Нью-Делі, Індія

В Індії завершився саміт «Великої двадцятки». Його вважають успішним, оскільки країнам-членам удалося погодити спільну декларацію.

На зустрічі оголосили про новий проєкт, який може скласти конкуренцію китайській програмі «Один пояс — один шлях».

Саміт завершився в неділю, 10 вересня. Проте декларацію узгодили ще напередодні. Це вважають проривом, бо консенсусу не вдавалося досягти на рівні міністрів протягом усього року головування Індії. Зокрема, у пунктах щодо України. Так, раніше проти них виступала Росія та Китай.

Цього разу вдалося знайти прийнятні для всіх формулювання. Так, у підсумковому документі висловили глибоке занепокоєння людськими стражданнями та наслідками воєн у всьому світі загалом. У питанні війни між Росією та Україною учасники послалися на національні позиції та резолюції, ухвалені в Раді Безпеки та Генеральній Асамблеї ООН.

У декларації також висловили стурбованість у зв’язку з глобальною продовольчою та енергетичною безпекою і ланцюжками постачань. У документі закликали до безпечного потоку російського та українського зерна, харчових продуктів та добрив.

Утім, у тексті також уточнили, що з цих питань учасники мають різні точки зору. Водночас президент Туреччини Тайїп Ердоган заявив, що Анкара, Москва та Київ і далі вестимуть переговори щодо відновлення зернової угоди.

Консенсус став особистим політичним успіхом прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді. До саміту ніхто не сподівався, що вдасться домовитись.

У ході засідань Африканський союз, до якого входить 55 держав-членів, визнали постійним членом «Великої двадцятки».

Наступна зустріч G20 відбудеться в Бразилії.

5. Сербська поліція посилює патрулювання на кордоні з Угорщиною

Посилюють патрулювання на кордоні

Суботиця, Сербія

Сербія відправила додаткові сили поліції на кордон з Угорщиною. Тут точаться справжні війни між злочинними угрупованнями, які борються за сфери впливу. Вони незаконно переправляють мігрантів на угорську територію, звідки можна потрапити до інших країн Євросоюзу. Водночас у прикордонній зоні почастішали конфлікти між мігрантами.

Сербські спецпризначенці за один лише день затримали 370 осіб, які планували нелегально потрапити до ЄС. Причому в районі затримання поліціянти виявили три автомати та гвинтівку.

[Драган Василевич, заступник директора поліції Сербії]:

«Наша мета — відправити мігрантів до центрів прийому, щоб вони перетинали кордон із належними документами. Також ми маємо звести до мінімуму зіткнення між мігрантами».

За даними сербського «Центру захисту біженців», щодня кордон з Угорщиною намагається перетнути 1500 мігрантів. Багато хто платить за таку можливість злочинним угрупованням.

[Радош Джурович, працівник «Центру захисту біженців»]:

«Ідеться про організовану злочинність, яка зараз розростається до величезних масштабів».

Працівники «Центру захисту біженців» кажуть, що угорська влада щодня витісняє назад до Сербії приблизно 700 мігрантів.

[Радош Джурович, працівник «Центру захисту біженців»]:

«Ці люди знову потрапляють до рук злочинців, які вимагають ще більше грошей. У результаті виходить замкнене коло».

Нині в центрах прийому мігрантів у Сербії перебуває понад 3300 осіб. Однак багато шукачів кращого життя залишаються на вулицях великих міст або йдуть до кордону з Угорщиною. Переважно це вихідці з Північної Африки, Азії та Близького Сходу.

6. Нью-Йорк заполонили десятки тисяч мігрантів

Міграційна криза

Нью-Йорк, США

Безхатьки — давня проблема Нью-Йорка. Але нині вона просто-таки величезна. Стільки бездомних тут не було з часів Великої депресії. І головна причина — у потоці мігрантів. З весни минулого року їх прибуло понад 110 тисяч. У притулках місць уже не вистачає. Тисячі людей ночують на вулиці.

[Хуан де ла Крус, працівник благодійної організації]:

«Наприклад, тут, у церкві святого Варфоломія, раніше в середньому ночувало 250–275 осіб. Потім почали прибувати мігранти, і тепер у нас ночує понад 400 людей».

За законом 1981 року, штат Нью-Йорк мусить давати притулок бездомним. Та коли ухвалювали закон, потік мігрантів не був настільки великим. Тепер виникли розбіжності між владою міста Нью-Йорк й адміністрацією Джо Байдена.

Мер Ерік Адамс закликає уряд розв’язати проблему міграційної кризи. Уже зараз дефіцит бюджету сягнув 12 мільярдів доларів. До того ж у місті бракує приміщень, де можна було б розмістити безпритульних.

[Ерік Адамс, мер Нью-Йорка]:

«Я не бачу цьому кінця. Ця проблема зруйнує Нью-Йорк. Вона його знищить. Ми щомісяця приймаємо по 10 000 мігрантів. <…> І всі кажуть, що це проблема Нью-Йорка».

Проблему посилює і те, що мігранти, прибувши до США, не мають права одразу влаштуватися на роботу. Спочатку їм треба дістати дозвіл, а на це йде понад рік. Тож люди не можуть себе забезпечувати й просять допомоги у влади міста.

Така ж ситуація і в деяких інших великих містах США, як-от Бостон і Чикаго.

У США багато хто критикує адміністрацію Байдена через те, що вона, мовляв, нездатна подолати міграційну кризу. За нинішнього президента кордон із Мексикою перейшла рекордна кількість мігрантів. Усе це дуже навантажує місцеві бюджети.

7. Електричні велосипеди та скутери на виставці IAA Mobility в Мюнхені

«Електричний» автосалон

Мюнхен, Німеччина

Велосипедні доріжки в центрі Мюнхена — незвично жваві.

Річ у тім, що в місті проходить автосалон IAA Mobility, під час якого можна протестувати всі велосипеди та інші двоколісні й триколісні транспортні засоби, які на ньому демонструють. Для них з’явилася нова назва — електромобільність.

[Джеймс Аттвуд, редактор журналу Autocar]:

«Ринок електричних велосипедів значно зріс і змінюється дуже швидко. Цікаво, як швидко розвивається розроблення. Спочатку ми бачили багато китайських фірм, які пропонували відносно прості речі, багато звичайних двигунів і деталей. Але останніми роками бере участь більше великих технологічних фірм».

Компанія Bosch не згаяла можливості показати свою новинку. Це Performance Line SX — найлегший електромотор для велосипеда, який будь-коли робив німецький бренд. Він важить трохи більш як два кілограми та призначений для спортивних велосипедів.

А тайванська компанія Gaius Automotive перейшла з електромобілів на вантажні скутери. Її Rapide-3 може проїхати на одному заряді 180 кілометрів. Вартість — 11 тисяч євро.

[Еньлен Чан, представниця компанії Gaius Automotive]:

«Ми знаємо, що триколісні авто можуть легко перекинутися на поворотах на великій швидкості або якщо вони повністю завантажені. Але з нашим стабілізатором транспорт зможе маневрувати та повертати більш плавно й легко».

Для тих, хто віддає перевагу педалям, Fulpra Motors пропонує вантажні велосипеди з вищим корисним навантаженням — 350 кілограмів.

[Джеймс Аттвуд, редактор журналу Autocar]:

«Раніше доводилося крутити педалі ногами. Але тепер є електричний двигун, який трішки допомагає. Це справді змінює методи дизайну велосипедів, а також їхню вантажність».

Ще одна компанія міської мобільності — шведська Stilride. Вона створила легкий електромотоцикл. Його корпус виготовлено з одного складеного листа іржостійкої сталі.

8. Нова лінійка iPhone 15: найкраща в історії камера й титановий корпус

Нові iPhone 15

США

Чотири нові айфони Apple, як і очікували, не зробили жодних серйозних технологічних проривів. Але в найексклюзивнішу модель iPhone 15 Pro Max компанія додала достатньо нововведень, щоб збільшити її вартість на 100 доларів — до 1200.

Ціни решти гаджетів лінійки залишилися на колишньому рівні. Основний iPhone 15 продаватимуть за 800 доларів, iPhone 15 Plus — за 900 доларів, а iPhone 15 Pro — за 1000 доларів.

Одна з найбільших змін — новий спосіб заряджання моделей iPhone 15 і наступних поколінь. Компанія переходить на стандарт USB-C, який уже широко використовують на багатьох пристроях.

Через мандат, який європейські регулятори запровадять у 2024-му, Apple мусить поступово відмовлятися від кабелів з портами Lightning, які вона випустила у 2012 році.

[Тім Баджарін, технологічний аналітик]:

«У Європі вони запроваджують стандарт USB-C. Тож Apple довелося зробити це принаймні для європейців. Але рішення, звісно, було таким: якщо робиш це для Європи, то робиш і для решти світу. Більша частина світу вже перейшла на USB-C. Тож це природний процес».

iPhone 15 Pro і Pro Max оснащено найліпшою камерою в історії компанії та об’єктивом із сімома лінзами. Він має п’ятикратний оптичний зум. Він відстає від десятиразового, що на преміальній моделі Galaxy S22 Ultra від Samsung, але перевищує триразовий, що на айфонах 14 лінійок.

Apple зробила корпус преміуммоделі з металу титану, який, за даними компанії, використовують на деяких космічних кораблях.

Крім нових айфонів, Apple ще показала наступне покоління розумних годинників.

Інвесторів, мабуть, новинки Apple не вразили. Акції компанії впали на майже 2 %.

Тим часом у Франції з ринку відкликають айфони 12-го покоління. На думку агентства з нагляду, вони мають надто великий рівень електромагнітного випромінювання.

Компанію Apple закликали швидко це виправити. Інакше обіцяють відкликати вже продані телефони. Apple заявила, що електромагнітне випромінювання її айфонів — у межах норми.

9. В Австралії будують багатоповерхівку з дерево-полімерних композитів

Дерев’яні багатоповерхівки

Лонсестон, Австралія

Без металоконструкцій і бетону зводять цю багатоповерхівку в австралійському місті Лонсестон. Замість звичних матеріалів використовують дерево-полімерні композити, або коротко ДПК. На будівництво піде 19 мільйонів доларів.

[Майкл Лі, працівник компанії ― розробника будівельних інновацій]:

«Я дуже пишаюся цим будинком, його екологічністю та спеціалізованим способом будівництва. Він має чудовий вигляд».

Штучну деревину роблять зі стружки евкаліптових дерев та мономерів — низькомолекулярних речовин. Виходить матеріал такий же міцний, як бетон чи сталь.

[Майкл Лі, працівник компанії ― розробника будівельних інновацій]:

«Ми використовуємо деревину, призначену для виробництва стружки. Раніше її відправляли до Китаю, де з неї робили папір».

Дослідники з Університету Тасманії десятиліттями вивчали властивості штучної деревини.

[Луїза Волліс, працівниця Університету Тасманії]:

«Ми пройшли період вивчення й перевіряння концепції, а тепер близькі до того, щоб створити конкуренцію на ринку».

ДПК на третину дорожчі за бетон чи сталь. Зате будівництво йде швидше.

[Маркус Перкінс, директор будівельної компанії]:

«Швидкість будівництва нас дуже здивувала. Ми звели п’ять поверхів із дерево-полімерних композитів за три місяці. Будівництво з бетону й сталі тривало б удвічі довше».

Дошки з дерево-полімерних композитів не гниють, не пліснявіють, не деформуються й не тріскаються. Вони екологічні, бо якісні полімери не пахнуть і не виділяють шкідливих летких речовин. Водночас такий матеріал не підтримує горіння. ДПК-дошками облицьовують вологі приміщення, а також із них будують тераси, причали та інші споруди.

10. Італійські виробники пармезану починають чипувати свій сир

Чипувати сир

Італія

Італійські виробники пармезану оголосили війну підробкам. У них на озброєнні — новітні технології. Так, вони почали чипувати головки сиру. Мікросхеми завбільшки з крупинку солі поміщають під кірку.

[Ріккардо Десерті, представник Асоціації виробників пармезану]:

«У головку поміщено ледь помітну малесеньку крупинку, яку можна розшифрувати за допомогою зчитувача, доданого до сирного круга, і яка забезпечуватиме автоматичне та комп’ютеризоване зчитування, гарантуючи ідеальну прочитність за будь-яких умов і в будь-який час».

Пармезан серед сирів підробляють найчастіше у світі. Рішення асоціації його виробників щонайперше спрямоване на дешевші підробки, які не відповідають вимогам.

[Ріккардо Десерті, представник Асоціації виробників пармезану]:

«Часто трапляються підробки, продукти під назвою пармезан, навіть на світових ринках. Але цей продукт не обов’язково є пармезаном».

Нову технологію випробовують на коло 120 тисячах головок сиру. Тепер споживачі зможуть відстежити їх походження. Чип виконуватиме функцію посвідчення особи.

У його код зашифровано дані про місце, місяць та рік вироблення сиру.

11. Гору Фудзі в Японії рятуватимуть від надмірного напливу туристів

Туризм загрожує горі Фудзі

Японія

Довгі черги, переповнені сміттєві кошики та зіпсовані туалети. Не таке очікуєш побачити в країні, яка славиться чистотою і порядком. Тим більше — на Фудзі, священній для японців горі та об’єкті Світової спадщини ЮНЕСКО.

Однак через надмірний наплив туристів ситуація тут саме така. Коли країна знову відкрила кордони після пандемії коронавірусу, сюди ринув потік іноземних відвідувачів.

[Масатаке Ідзумі, місцевий чиновник]:

«Багато хто відвідує гору Фудзі, і ми це цінуємо. Але це призводить до надмірного напливу, проблем із вивезенням сміття, з туалетами. Ситуація критична».

Гору внесли до списку ЮНЕСКО 10 років тому. Тоді ж Японію закликали обмежити кількість відвідувачів. Проте статус лише додав Фудзі популярності. Відтоді туристів дедалі більшало.

Цього літа велику станцію, що біля підніжжя гори, відвідало коло чотирьох мільйонів гостей. Це вдвічі більше, ніж 10 років тому.

Влада каже, що вживатиме радикальних заходів.

[Масатаке Ідзумі, місцевий чиновник]:

«Головна проблема надмірного напливу в тому, що до п’ятої станції на горі можна легко дістатися машиною. Це означає, що нам слід контролювати цей маршрут. Проте траса Субару –- це дорога до Яманасі, яку важко регулювати. Потрібно вжити рішучих заходів і замінити трасу гірською залізницею».

Також серед туристів виник тренд зустрічати на Фудзі світанок. Через це стали значно частіше викликати рятувальників. Лише цього року сталося 60 таких інцидентів.

Уряд уважає, що, якщо не вжити заходів, то туристи розчаруються в цьому напрямку й більше не захочуть відвідувати найзнаменитішу гору Японії.

12. У Мексиці зберігають давню традицію робити фарбу з комах

Барвник із комах

Тепеякак, Мексика

Маєлі Гарсія робить натуральний барвник насиченого червоного кольору з комах. 500 років тому іспанці, які завоювали територію нинішньої Мексики, уважали його майже таким же цінним, як золото й срібло.

[Маєлі Гарсія, виробниця барвника]:

«У Мексиці цей барвник із комах виготовляли ще за доіспанських часів. Наші предки збирали комах кустарним способом. Кошеніль — це паразит кактуса нопаль. Він харчується ним, забираючи поживні речовини».

Народ міштеки, який мешкав у доколумбову епоху на території сучасного мексиканського штату Оахака, розробив метод отримання дорогоцінного пігменту ще за кілька століть до приходу іспанців.

Карміновий колір у корінних народів у давнину був символом статусу. Барвник використовували для фарбування одягу знаті, а також для декорування кераміки, розпису фресок та написання документів.

[Маєлі Гарсія, виробниця барвника]:

«Це складна робота, дуже копітка. Виробництво коштує дорого як з погляду праці, так і з погляду витрат. Це важко, але нас підтримує думка, що якщо ми перестанемо його робити, то виробників поменшає».

Червоний барвник кармін одержують із перемелених крихітних самиць комах. Вони містять кармінову кислоту. Кожну комаху на стадії личинки садять на кактус і залишають на кілька місяців до дозрівання. Потім личинки збирають вручну. Після цього залишають сушитися на сонці.

Теплиця цієї сім’ї стоїть на схід від Мехіко в селі Сан-Франциско-Тепеякак. Вона одна з небагатьох, які виробляють барвник традиційним способом. Потім ремісники фарбують ним килими й тканини.

[Маєлі Гарсія, виробниця барвника]:

«Дедалі більше людей усвідомлюють важливість збереження нашої культури, спадщини предків. Ті, хто фарбує одяг, стали більше розуміти й високо цінувати натуральний барвник. Як і ті, хто шукає якісні вироби. Тому ми не полишаємо виробництво».

Щороку на сімейному підприємстві одержують коло 100 кілограмів барвника.

13. Британець першим у світі без гідрокостюма проплив через всю річку Гудзон

Заплив Гудзоном

Нью-Йорк, США

Ще кілька гребків, і британсько-південноафриканський плавець Льюїс П’ю підіймається на пірс у Нью-Йоркській бухті поряд із Беттері-парком. Так скінчився його одномісячний заплив Гудзоном. 53-річний чоловік першим у світі без гідрокостюма проплив цю річку.

[Льюїс П’ю, плавець]:

«Як я почуваюся? Я змучений. 500 кілометрів уплав — це довгий шлях. Та водночас сповнений натхнення. Ця річка була однією з найбільш забруднених в Америці, якщо не в усьому світі. Але жителі Нью-Йорка сказали, що з них досить, і все змінили».

Заплив почався в озері Сльоза хмар в Адірондакських горах, звідки витікає Гудзон. Спортсмен плив по десять кілометрів на день. Уночі спав. Спочатку річка була мілкою, і нею доводилося бігти. Плавець також обходив греблі та шлюзи.

[Льюїс П’ю, плавець]:

«Які найяскравіші враження? Це природа на початку річки, бобри, стерв’ятники, скопи й білоголові орлани. Я плив униз за течією і час від часу перевертався на спину, і спостерігав, як наді мною пролітає білоголовий орлан. Це дивовижно».

Льюїс каже, що 50 років тому здійснити тривалий заплив Гудзоном було б неможливо. В осадових відкладеннях накопичився великий шар шкідливих речовин, бо в річку десятиліттями скидали промислові відходи та стічні води. У 70-х роках почали контролювати та зменшувати скидання відходів. Одночасно Гудзон почали очищати від осадових відкладень. Ці операції проводять і нині.

[Льюїс П’ю, плавець]:

«Я скажу делегатам в ООН, що якщо жителі Нью-Йорка змогли очистити річку, то, безперечно, решта теж може це зробити».

Льюїс П’ю був першою людиною, яка здійснила запливи на довгі дистанції у всіх океанах світу. Так він закликає людей захищати природу. Десять років тому плавець став першим покровителем океанів ООН.

14. Чому в Бразилії проводять весілля на заході сонця та на світанку

Весілля на заході сонця та на світанку

Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Прекрасний краєвид на найзнаменитіші гори Ріо-де-Жанейро з фортеці Санта-Круз-да-Барра приваблює не лише туристів, а й молодят.

Організатори свята готуються до чергового весілля на заході сонця.

[Джошуа Менезес, наречений]:

«Ми живемо в Сан-Паулу, але обрали Ріо-де-Жанейро. Це найкращий варіант для нашого весілля: на тлі цього чудового пейзажу, що біля Ріо-де-Жанейро, і з краєвидом на Цукрову гору та Христа-Спасителя. Ми хотіли подарувати нашим гостям неймовірні враження від чудового місця».

Усі гості цієї церемонії — із Сан-Паулу. Їм довелося проїхати 400 кілометрів. Наречена пояснює, чому вирішила одружитися саме тут.

[Рафаела Гонсалвес, наречена]:

«Переважно через прекрасний краєвид, а ще тому, що ми любимо море й хотіли зустріти захід сонця. Бог подарував нам чудовий день».

Зазвичай гості весілля залишаються в Ріо на вихідні: проводять час на пляжах і милуються краєвидами.

Ще одне популярне місце для весілля — статуя Христа-Спасителя.

Тут гості збираються на весілля з п’ятої ранку. Молодята проїхали 800 кілометрів, щоб одружитися в цьому місці.

[Кароліна Сілва, наречена]:

«Це унікальний краєвид, унікальне весілля, усе дуже незвичайно. Така енергетика є лише тут».

Весілля треба завершити до 7:30 ранку, коли територію відкриють для туристів. Вінчання за католицькою традицією проводять у крихітній каплиці всередині статуї.

Весілля біля статуї почали проводити у 2015 році. Тренд задав один із місцевих музикантів. Він першим зважився на досвітнє одруження.

15. В Ізраїлі знайшли схованку зі стародавньою зброєю римлян

Схованка з мечами

район Мертвого моря, Ізраїль

Цікава знахідка у віддаленій ізраїльській печері, що біля Мертвого моря. Археологи виявили тут зброю і вважають, що їй майже 2000 років.

[Ейтан Кляйн, археолог]:

«Під час наших досліджень ми виявили в невеликій печері в Юдейській пустелі схованку з чотирма римськими мечами в ніші. Вони дуже добре збереглися».

Фахівці впевнені, що зброю заховали єврейські повстанці. Біля печери також знайшли монету часів повстання Бар-Кохби 132–135 років.

Зі слів представників Управління старожитностей Ізраїлю, три клинки схожі на римські мечі спати. Це двосічні мечі завдовжки до 1 метра. У четвертого — ручка з кільцем. Його датують тим же періодом.

[Ейтан Кляйн, археолог]:

«Ми почали вивчати мечі й тепер розуміємо, що їх виготовили в другому столітті нашої ери. Імовірно, їх сховали в печері єврейські повстанці під час повстання Бар-Кохби. Ми вважаємо, що вони вкрали їх у римської армії чи забрали з поля бою».

Тут також знайшли наконечник римського метального списа пілума. Це рідкісна знахідка.

Римляни контролювали територію Юдеї з I століття до нашої ери до II століття нашої ери. Шимон Бар-Кохба вів партизанську війну з римською армією. Єврейські повстанці переховувалися в районі Мертвого моря в печерах та в заздалегідь підготовлених укриттях.

Повстанці прагнули відновити єврейську державність. Бар-Кохба заснував національний уряд і карбував власні монети. Три роки утримував Єрусалим. Однак у 135 римляни жорстоко придушили повстання.

16. Унікальний палац Ватикану з таємною канцелярією відкрили для відвідувачів

Палац Канчеллерія відчинений

Рим, Італія

Для відвідувачів відчинили палац Канчеллерія в Римі. Він унікальний тим, що його вважають анклавом Ватикану, тобто ним не керує Італія.

Зазвичай його зали приховані від сторонніх очей, бо всередині — один із найтаємніших офісів Святого Престолу — Папська канцелярія.

Палац збудував наприкінці XV століття кардинал Раффаеле Ріаріо. Його дядько, Папа Сікст IV, відомий тим, що замовив будівництво Сикстинської капели.

Зараз в палаці розміщені три найважливіші суди Ватикану: Римська рота, яка ухвалює рішення про анулювання шлюбів, Апостольська сигнатура, яка розглядає внутрішньоцерковні адміністративні справи, та Апостольська пенітенціарія, яка, серед іншого, видає індульгенції, тобто грамоти про відпущення гріхів.

Під час огляду будівлі гості проходять через зали з фресками, позолоченими елементами на стелях та колонами. Вони також відвідують обшиту дерев’яними панелями бібліотеку, де на початку XIX століття Наполеон зберігав імператорські архіви.

У цих залах навчаються юристи, акредитовані Римською ротою. А вкінці можна побачити невелику прикрашену фресками студію з маленьким балконом, що виходить на вулицю дель Пеллегріно.

Екскурсія завершується під землею, де розташована постійна виставка механічних винаходів Леонардо да Вінчі.

17. Показ Carolina Herrera в Нью-Йорку: прагматизм, зручність та казка

Показ Carolina Herrera

Нью-Йорк, США

Дім моди Carolina Herrera показав нову колекцію на Тижні моди в Нью-Йорку.

Він надіється привернути увагу ширшої аудиторії, продемонструвавши найбільшу колекцію у своїй історії.

Вона містить бузкові, жовті й рожеві відтінки з вкрапленнями квіткового принта та горошку.

[Вес Гордон, креативний директор Carolina Herrera]:

«Я дуже пишаюся цією колекцією. У ній — 61 образ. Це найбільша колекція, яку ми показували. Ми справді намагаємося стерти грань між тим, що ошатно, і тим, що повсякденно, створюючи щось на кшталт казкового образу з таких тканин, як бавовна. Є простіші й повсякденніші моделі, приголомшлива вишивка. Ми хочемо показати, що випадок не має значення. Не має значення, формальний це захід чи ні. Головне те, як почуваєшся цієї миті».

Гордон уже 5-й рік креативний директор бренду Carolina Herrera. Його попередниця й сама засновниця бренду Еррера теж була на показі.

[Вес Гордон, креативний директор Carolina Herrera]:

«Сьогоднішня колекція була про красу. Це те, що я намагаюся передавати в кожному вбранні, щоб жінка почувалася кращою версією себе. І в цій колекції — щільна колірна палітра бузкового, рожевого, жовтого, з насиченими білими й чорними кольорами. Це прагматичні та зручні вироби, але водночас казкові, у яких завжди є щось особливе та унікальне».

Показ пройшов у Музеї американського мистецтва Вітні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: