03.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 3 по 8 вересня)

Огляд світових подій (з 3 по 8 вересня)

1. Ракетний удар по ринку в Костянтинівці зафіксували відеокамери Ракетний удар Костянтинівка, Україна 6 вересня, приблизно..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Ракетний удар по ринку в Костянтинівці зафіксували відеокамери

Ракетний удар

Костянтинівка, Україна

6 вересня, приблизно о другій годині дня російська армія обстріляла ракетами місто Костянтинівку Донецької області. Одна з них влучила в центральний ринок міста. Унаслідок удару загинуло 17 людей, серед них одна дитина. Поранено понад 30 осіб.

Усім потерпілим надали невідкладну медичну допомогу.

Через обстріл сталася пожежа на площі коло 300 квадратних метрів. Її загасили.

За попередніми даними, пошкоджено 20 магазинів, лінії електропередачі, адмінбудівля та 5-й поверх житлового будинку. Ущент згоріло кілька легкових автомобілів і 8 торговельних об’єктів.

Президент Володимир Зеленський засудив напад і сказав, що удар був відповіддю на успішне просування українських військ у районі Бахмута.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Коли відбуваються ті чи інші позитивні наступальні кроки українських сил оборони, у тому напрямку росіяни завжди б’ють по цивільних людях і цивільних об’єктах, куди дістають тими чи іншими видами ракет або артилерії».

Місто Костянтинівка розташоване приблизно за 30 кілометрів від Бахмута, де впродовж багатьох місяців тривають запеклі бої.

2. Повені в Бразилії та Європі: кількість загиблих зростає

Жертв дедалі більше

Великі повені

У Бразилії, а ще в Туреччині, Греції та Іспанії зростає кількість загиблих від повеней.

На південні штати Бразилії налетів позатропічний циклон. Загиблих уже понад 35. Найбільше постраждав штат Ріу-Гранді-ду-Сул. Особливо місто Мусун. Тут тривають пошуково-рятувальні роботи.

[Домінгес Фонтану, житель Мусуна]:

«Коли вода почала прибувати, я побіг на узвишшя. Треба було втікати. Якщо залишишся — загинеш. На півдні багато хто загинув».

Дощі ще йтимуть, і в штаті діє попередження про небезпеку виникнення повеней.

Цього року в Бразилії це вже не перше таке лихо. Раніше понад 50 осіб загинуло внаслідок повеней та зсувів у штаті Сан-Паулу.

До Європи лихо приніс шторм «Даніель». Це кадри з Туреччини. Раптова повінь виникла в північно-західному регіоні. У Стамбулі, а також у сусідньому Киркларелі повідомляють про сімох загиблих. Ще одну людину шукають.

По той бік кордону, у Болгарії, загинуло двоє. Тут дощ лив понад 20 годин. На березі автомобілі й туристичні фургони змивало в море. Люди загинули в портовому місті Царево. Понад 60 осіб устигли евакуювати.

[Пламен Петров, лікар]:

«Ми рятували людей з автопричепів, коли вода несла їх у море. Фургони плавали затокою, як човни».

А це Іспанія. У центральній частині країни випала рекордна кількість опадів. Постраждали регіони Мадрид, Толедо, Кастилія-ла-Манча, Каталонія і Валенсія. Загиблих як мінімум троє. Ще три зникли безвісти.

[Віктор, житель Вільяманти]:

«Люди приголомшені. Вони не вірять, що це сталося. Багато хто працює, допомагає. Тут є банк харчів для волонтерів і тих, хто ночує в евакуаційному центрі».

Повені були й у центральній Греції.

[Неїл Маршалл, житель Макрініци]:

«Учора був найбільший шторм, який я будь-коли бачив. Я бачив мусонні зливи в Бангладеш, тайфуни в Гонконгу, але цей був найстрашнішим».

У Греції повені й зсуви зруйнували мости та іншу інфраструктуру. Чотирьох людей уважають зниклими безвісти.

3. Глобальну напруженість і кризу в М’янмі обговорили на саміті АСЕАН в Індонезії

Саміт АСЕАН

Джакарта, Індонезія

Зростання глобальної напруженості та криза в М’янмі стали головними темами Східноазійського форуму. Його проводять в останній день саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії в Джакарті.

Виступаючи на відкритті, президент Індонезії закликав лідерів розрядити напруженість і не починати нових конфліктів і воєн.

[Джоко Відодо, президент Індонезії]:

«Водночас ми несемо відповідальність за те, щоб охолодити напруження, що зростає, і створити простір для діалогів».

Президент Бангладеш Мохаммад Шахабуддін закликав міжнародну спільноту знайти довгострокове рішення конфлікту в М’янмі, через який сотні тисяч біженців рохінджа опинилися в його країні.

Шахабуддін також заявив, що затримки з репатріацією біженців і недостатній обсяг гуманітарної допомоги можуть поставити під загрозу безпеку всього регіону.

[Мохаммад Шахабуддін, президент Бангладеш]:

«Ми закликаємо міжнародну спільноту негайно вжити заходів у зв’язку з цим вельми невідкладним питанням».

Саміт АСЕАН відкрився у столиці Індонезії 5 вересня. До асоціації входить 10 держав: Бруней, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд та Філіппіни. Учасники обговорили питання інтеграції та розширення співробітництва, а також низку регіональних тем.

Пройшли супутні зустрічі з представниками запрошених держав. Так, до Індонезії приїхав прем’єр-міністр Японії, президент Південної Кореї, а також Генеральний секретар ООН.

Прибув і прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді. Незабаром він повернеться до Делі, щоб підготуватися до саміту «Великої двадцятки», який відбудеться 9–10 вересня.

4. Генерал Олігі Нгема склав присягу як тимчасовий президент Габону

Інавгурація тимчасового президента

Габон

У Габоні після держперевороту пройшла інавгурація тимчасового президента. Генерал Бріс Олігі Нгема, який очолив повстання, склав присягу.

[Бріс Олігі Нгема, тимчасовий президент Габону]:

«Як метеорит у темряві ночі, сили оборони й безпеки нашої країни взяли на себе кермо влади. Ми виразили протест проти перевороту на дільницях голосування, проти обурливо упередженого виборчого процесу».

Військовики захопили владу 30 серпня за кілька хвилин після оголошення, що Алі Бонго переміг у президентських виборах і залишиться на третій термін.

Військовики анулювали результати голосування, а також заявили, що вибори сфальсифіковано.

Прихильники перевороту в Габоні надіються, що військовики зможуть щось змінити.

[жителька Габону]:

«Ми очікуємо від генерала Олігі того, що він дотримуватиметься своїх зобов’язань, усіх обіцянок, які він щойно дав населенню, бо насправді ми на нього покладаємося. Ми повністю йому довіряємо».

[житель Габону]:

«Перші сигнали, які нам дав генерал Олігі, показують, що він той, кому ми можемо довіряти. Ми збираємося йти за ним. Він сказав, що ми працюватимемо разом».

Утім, на міжнародній арені переворот у Габоні загалом осудили. Так, Африканський союз скасував членство країни в організації, доки вона не повернеться до конституційного порядку.

5. Ще заразніший: новий штам коронавірусу — еріс поширюється в Китаї

Новий штам коронавірусу

Китай

У Китаї і далі зростає кількість хворих на COVID-19. У країні поширюється новий штам EG.5, який назвали «еріс». Імунітет до попередніх версій на нього, схоже, не діє.

Із середини серпня багато хто в усьому Китаї почав писати в інтернеті, що вони чи їхні близькі знову підхопили коронавірус.

За даними місцевих лікарів, випадки зараження зараз реєструють щодня. Водночас надходять пацієнти, які захворіли вдруге чи навіть утретє.

Люди скаржаться на важкі симптоми, як-от біль у нирках.

Лікарі кажуть, що нині ПЛР-тестування майже не проводять, а хворих лікують, як від застуди. Водночас, з їхніх слів, цей вірус заразніший.

А користувачі соцмереж пишуть, що він стає ще й смертоноснішим.

На COVID захворюють і в США. В останні тижні випадків побільшало.

Одночасно вчені стежать за новим штамом, що дуже мутував. Вони вважають, що поки рано казати, що новий варіант небезпечний для життя.

Еріс уважають нащадком омікрону, який виявили в листопаді 2021 року. Згідно з недавніми повідомленнями, він спричиняє біль у тілі, температуру й симптоми, які часто важко пов’язати з коронавірусом.

Є побоювання, що мутації можуть зробити його заразнішим. На початок серпня еріс виявили більш ніж у 50 країнах.

Припускають, що новий штам може обходити захист вакцин. Однак лікарі стверджують, що нині це єдиний спосіб захисту.

6. Прохачів притулку в Канаді побільшало, попри закриття сухопутного кордону

Кількість біженців зростає

Торонто, Канада

У цій церкві в Торонто весь простір зайняли мігранти. Живуть тут уже кілька місяців, чекаючи розгляду їхніх заяв про надання притулку.

[Едді Джумба, пастор]:

«Це дуже порушує розпорядок, бо будь-яка церква існує завдяки тому, що приходять люди».

Торік понад 39 тисяч мігрантів нелегально перетнуло кордон Канади. Влада країни заявила, що не може впоратися з таким потоком. Тож Канада й США внесли поправки до угоди від 2004 року, і тепер мігранти мусять просити притулок у першій із двох країн, до якої потраплять, і якщо відповідь негативна, то в другій країні вже не можна подавати заяву про надання статусу біженця. Раніше закон стосувався лише офіційних пунктів переходу кордону, а тепер його дія поширюється на весь сухопутний кордон завдовжки 6500 кілометрів.

Нові заходи допомогли зупинити потік нелегалів. Але прохачів притулку побільшало. Вони отримують візи, купують квитки на літак і так потрапляють до Канади. Потім подають заяву до міграційної служби. Та вже не справляється. У липні кількість звернень зросла до 12 тисяч. У березні було десять тисяч. Як наслідок, сотні мігрантів мусять жити на вулиці.

Суданці Хані Бахіт пощастило трохи більше. Її прихистила церква.

[Хана Бахіт, біженка із Судану]:

«Я була впевнена, що знайду місце, де можна зупинитися. І думки такої не було, що опинюся на вулиці».

У Канаді давно охоче приймають мігрантів. Торік схвальну відповідь отримало понад 60 % прохачів притулку. На думку експертів, саме це приваблює нових мігрантів.

7. НАСА готується зустрічати капсулу зі зразками ґрунту астероїда Бенну

Повернення OSIRIS-REx

НАСА чекає зразків ґрунту з астероїда

НАСА готується до повернення на Землю міжпланетної станції з астероїда Бенну. Вона подолає шлях 320 мільйонів кілометрів і стільки ж назад.

Станція OSIRIS-REx досягла Бенну у 2018 році. Пробула там до травня 2021 року. А потім розпочала своє дворічне повернення на Землю.

Вона виявила на астероїді сліди молекул водню й кисню — складові води. На думку вчених, це свідчить про потенційну наявність життя на кам’янистій поверхні астероїда.

[Данте Лауретта, головний дослідник місії OSIRIS-REx]:

«Ми шукаємо ключ до розгадки того, чому Земля є живим світом, цією рідкісною перлиною в космічному просторі, де є океани».

За даними НАСА, космічний корабель несе коло 250 грамів породи, зібраної на Бенну у 2020 році.

Згідно з вебсайтом НАСА, він увійде в атмосферу Землі 24 вересня о 8:42 за тихоокеанським часом. Цієї миті його швидкість перевищуватиме 44 тисячі кілометрів за годину. Потім космічний корабель викине капсулу зі зразками астероїда, яка має приземлитися у віддаленому районі штату Юта.

8. Які новинки показали на автовиставці IAA Mobility в Мюнхені

Новинки IAA Mobility

Мюнхен, Німеччина

Іспанський автобренд CUPRA показав на виставці IAA Mobility в Мюнхені концепт-кар DarkRebel. Його дизайн повністю оригінальний, але є багато схожого із серійниками CUPRA.

DarkRebel відрізняється футуристичним виглядом і потужною передньою частиною. Він має великі колісні диски незвичайної форми, а задні ліхтарі об’єднано в єдиний елемент.

В інтер’єрі в усьому простежується мінімалізм. Можна відзначити лише перегонові сидіння, розділені перегородкою, і есподібне перегонове кермо.

Генеральний директор CUPRA вважає, що назва DarkRebel, тобто «темний бунт», каже сама за себе.

[Вейн Гріффітс, генеральний директор CUPRA]:

«Це не бунт заради бунту. Це автомобіль, який має ідею і дизайн, яких раніше ніхто не бачив».

А китайський автовиробник BYD демонструє свої автомобілі Seal та Seal U. Для цих повністю електричних моделей це європейський дебют.

Компанія — найбільший виробник електромобілів у Китаї. За продажами в країні вона перевершила «Теслу».

Seal U надійде у продаж у Європі 2024 року. BYD позиціонує його як конкурента Tesla Model Y та Volkswagen ID.4.

[Майкл Шу, гендиректор BYD]:

«BYD щойно стала першою компанією у світі, яка випустила п’ять мільйонів автомобілів на нових джерелах енергії».

Тим часом німецький автовиробник Opel теж сміливо дивиться вперед. Він демонструє новий електричний концепт-кар Experimental.

Яскравий обтічний силует автомобіля має підвищити аеродинаміку, а новий 4D-візор у передній частині обладнано лідаром, радарними датчиками та набором камер, завдяки чому бічні дзеркала більше не потрібні.

Усередині концепт-кара немає екранів чи кнопок. Натомість використовують проєкційну технологію, а також штучний інтелект і голосове управління.

[Флоріан Гюттль, виконавчий директор Opel]:

«Opel Experimental — справді багато в чому дороговказ для нашого бренду. Його створено виключно на електричній платформі. Це напрямок, у якому ми рухатимемося з 2025 року».

Міжнародна автомобільна виставка в Мюнхені проходить із 5 по 8 вересня.

9. Виставка IFA в Берліні: економні пральні машини й телевізори

Виставка IFA

Берлін, Німеччина

Рай для геймерів. Вигнутий екран Samsung дає можливість ще більше зануритися в рух перегоновою трасою.

Це один із високотехнологічних гаджетів, які бренд електроніки показав на IFA Berlin — одній із найбільших у Європі виставці побутової електроніки.

За кількістю продажів південнокорейський виробник лідирує серед телевізійних брендів уже 17 років. Це його найбільший екран — його діагональ 98 дюймів. Він оснащений новітньою технологією QLED 8K.

[Бенджамін Браун, директор із маркетингу Samsung у Європі]:

«Але ми також знаємо, що 71 % людей шукають спосіб, як споживати менше енергії. Тому, щоб допомогти заощаджувати гроші, ми використовуємо штучний інтелект у всій нашій техніці».

Компанія також дедалі більше проникає на кухні. Так, щоб перевірити вміст холодильника, його вже не треба відчиняти — усе з’явиться на екрані.

Кухонну побутову техніку демонструє також Electrolux. Її індукційні плити вчетверо стійкіші до подряпин, ніж звичайні.

[Міхаель Гейслер, генеральний директор Electrolux Group]:

«Крім того, її вдвічі легше чистити, як порівняти зі звичайною індукційною плитою».

А її лінійка під назвою Ecoline — це прилади, які споживають менше енергії та води.

[Міхаель Гейслер, генеральний директор Electrolux Group]:

«Нині це найенергоощадніша пральна машина на ринку».

Експерти кажуть, що пандемія коронавірусу змусила бренди переосмислити ринок і виводити нові економніші продукти. Це пов’язано з кризою вартості життя, що виникла в багатьох країнах.

IFA Berlin засновано в 1924 році. Захід триває п’ять днів.

10. У пакистанських селах зводять будинки, які не бояться стихійного лиха

Інноваційні будинки

Вішрам, Пакистан

Пакистанка похилого віку Чампа та її сини вже пів року живуть у нових будинках. Вони нагадують традиційні, але тільки зовні. За простим дизайном приховано інноваційні технології.

Торік під час руйнівних повеней Чампа втратила житло. Її будинок, як і хати інших селян, був глинобитним.

[Чампа Бай, жителька села Вішрам]:

«Наш дім стояв тут же, але його змило водою. Усе завалилося й перетворилося на уламки».

Новий дім Чампі та її синам допомогла збудувати благодійна організація, яку заснувала Ясмін Ларі — перша в Пакистані жінка-архітектор. Вона спроєктувала будинок, який здатний витримати рясний дощ, вітер і навіть повені.

Каркас такого будинку роблять із бамбука. Його встановлюють на фундамент і потім зводять стіни з глини та вапна. Вони не пропускають воду. Дахи вкриті соломою та брезентом. На будівництво треба менш як сто доларів.

[Ясмін Ларі, архітектор]:

«Раніше люди зводили добрі будинки. Я просто це поліпшую, переймаючи їхній досвід і створюючи зручні житла, стійкіші до стихійних лих».

Чампа вже успішно пережила ще одну повінь. Новий будинок вистояв.

[Чампа Бай, жителька села Вішрам]:

«Я дуже рада. Будинок гарний. Я не боюся, що він завалиться. Він витримає будь-який дощ чи бурю».

Звісно, ці будинки й критикують.

[Номан Ахмед, професор архітектури]:

«Можливо, такий будинок підходить для сільської місцевості. Але він навряд чи годиться для передмість і міст. Ще один недолік: такий дім у його нинішньому вигляді може бути лише одноповерховим».

У тім, благодійна організація поставила вже 55 тисяч таких будинків. 4500 із них звели після торішніх повеней. Загалом заплановано забезпечити житлом 350 тисяч сімей.

11. «Дзвінки щастя» за $2: як нігерієць допомагає людям

«Дзвінок щастя»

Лагос, Нігерія

Нігерійці Ніколас і Синтія сьогодні поєднали свої долі. А їхнє весілля відбулося завдяки «дзвінку щастя». І коштував він менш ніж два долари.

Ніколас мав труднощі з роботою і грішми. Синтія підтримувала коханого, як могла. Чоловік вирішив віддячити їй, замовивши «дзвінок щастя» на День святого Валентина.

[Синтія Анаквуе, наречена]:

«Коли мені зателефонували, я відчула себе особливою — найбільш коханою дівчиною на світі. Я була щасливою, і настрій поліпшився. Це допомогло зрозуміти, що Ніколас по-справжньому мене кохає».

Цей сервіс створили друзі Чуквума Езех та Стенлі Мбелу. Почалося все під час пандемії. Чуквума розмістив у соцмережах свій номер телефону й пропонував безплатно зателефонувати кожному, кому важко, і підтримати.

[Чуквума Езех, засновник сервісу]:

«Я затіяв це заради розваги, але під час першого ж дзвінка жінка, з якою я говорив, заплакала від радості. Це дуже мене здивувало. Я зрозумів, що такі дзвінки особливі, і вирішив цим зайнятися».

Пізніше дзвінки стали платними. Але ціна досить символічна. Чуквума й Стенлі вітають людей від імені клієнтів, перепрошують чи освідчуються в коханні. Допомагають закоханим чи родичам помиритися після сварки й відновити стосунки. Можна замовити і дзвінок для себе. Тоді й самого клієнта підбадьорять у скрутну хвилину.

[Чуквума Езех, засновник сервісу]:

«Потім люди кажуть: “Ти допоміг мені вийти заміж”. “Ти допоміг помиритися з чоловіком”, — або з батьком. І це надихає продавати “дзвінки щастя”».

У компанії вже понад 50 співробітників. Вони працюють віддалено. Сервіс доступний 15 мовами.

[Ніколас Анаквуе, наречений]:

«Гадаю, цей сервіс унікальний. Ця робота заслуговує похвали».

З 2020 року працівники компанії зробили понад 30 тисяч дзвінків. Кожну розмову записують і відправляють клієнтам, щоб ті могли зберегти її на згадку.

Торік Чуквума й Стенлі організували святкову зустріч для 2000 осіб. На заході всі грали в ігри, веселилися й згадували дитинство. У майбутньому компанія розшириться. Сервіс перетвориться на своєрідну платформу, де можна буде пройти сеанси психотерапії, замовити консультацію спеціаліста чи мати підтримку постійного наставника.

12. Австралія: хоровий спів допомагає позбутися самотності

Хоровий спів проти самотності

Джилонг, Австралія

Заняття з хорових співів проходять в австралійському місті Джилонг уже десять років. Зазвичай збирається приблизно 70 осіб різного віку. Для учасників спів — це спосіб спілкування.

[Мішель Лім, працівниця організації Ending Loneliness Together]:

«Кожен із нас може відчути себе самотнім, і дуже важливо, щоб ми пом’якшували наслідки самотності, установлюючи соціальні зв’язки, хай би де ми були».

Джессіка Вокер має синдром Аспергера. У неї порушення психічного розвитку, що ускладнює спілкування. Для неї цей колектив став другою сім’єю.

[Джессіка Вокер, відвідувачка занять]:

«Мені тут дуже подобається: мені подобається виходити зі своєї шкаралупи, мені подобається бути собою. Тут мені легко бути собою, а зовні, у суспільстві, відчуваю тиск від необхідності бути як усі. Але я не така, як усі, і цим пишаюся».

Рорі Вілсон приєднався до хору коло десяти років тому. До того він кілька разів пережив інсульт. Нині приходить щотижня.

[Рорі Вілсон, відвідувач занять]:

«Я приходжу сюди щопонеділка й одразу відчуваю, що настрій поліпшується. Нетерпляче чекаю, коли знову прийду».

Хор допомагає людям похилого віку спілкуватися одне з одним. Але вікових обмежень немає. Анастасія вперше прийшла в дев’ять років.

[Анастасія Ворден, відвідувачка занять]:

«Я виросла, не знаючи, що таке сім’я. Але коли я приходила на хор, тут у мене була своя бабуся, свої тітка й дядько, і це дивовижне почуття».

За даними досліджень, кожен четвертий австралієць страждає від самотності. За десять років хор добре вплинув на багатьох учасників.

[Кім Діллон, диригент хору]:

«Дехто мені каже, що це єдине, заради чого вони можуть вийти з дому, і часто це єдине, що зупиняло їх від самогубства. Раніше вони не мали почуття спільності. А тут вони почуваються частиною сім’ї, можуть зробити свій внесок і відчувають свою причетність».

Відомо, що спів — гарний спосіб зняти стрес і гармонізувати емоційний стан. Він добре впливає на мозок, нервову систему, знімає втому.

13. Вхід до Венеції незабаром стане платним

Туристи платитимуть

Венеція, Італія

Уже наступного року потрапити до Венеції на екскурсію можна буде лише за гроші. Місто планує почати стягувати плату з туристів у розмірі 5 євро на день. Так хочуть урегулювати кількість охочих покататися на гондолах і побачити старовинну архітектуру.

Поки що плату запроваджують тимчасово. Це буде експеримент. Він триватиме 30 днів. Плату хочуть стягувати у вихідні та святкові дні. Платити доведеться всім гостям віком 14 років і більше.

План уперше почали обговорювати ще 2019 року. Та коли почалася пандемія, його відклали. Тепер він знову став актуальним, адже в місто знову ринули туристи. Причому часто їх щоденна кількість перевищує чисельність населення Венеції, яке становить 50 тисяч осіб.

Туристи заповнюють вулиці міста, магазини, кав’ярні й ресторани, через що венеційці стали нарікати, що вести нормальне життя просто неможливо.

Нагадаємо, два роки тому до портів Венеції також заборонили заходити великим круїзним лайнерам, зокрема проходити через канал Джудекка й пропливати перед центральною площею Венеції Сан-Марко.

Заборону запровадили, щоб захистити природу й художню цілісність Венеції, адже судна шкодили фундаментам будівель та екології.

Заборону накладено на кораблі місткістю понад 25 тисяч тонн, завдовжки більш як 180 метрів чи заввишки понад 35 метрів.

14. Сербія: як фермер допомагає здичавілим коням

Як здичавіли коні

Сербія

Табун здичавілих коней живе на горі Столові, що на південному заході Сербії. Це нащадки тварин, яких пів століття тому привозили влітку на гірські пасовища, щоб зекономити корм.

[Славолюб Ніколич, фермер]:

«Це почалося 50 років тому. Їх привозили щороку. Згодом стали залишати на літо й зиму. Коні жеребилися. Вони витривалі. Розмножувалися. І так тривало роками».

Коні здичавіли й тепер блукають горами. Вони належать до боснійської породи, а ще є помісь з угорською породою ноніус. Вони відрізняються міцним здоров’ям.

Узимку фермер підгодовує коней кукурудзою, морквою та яблуками, а влітку поливає водою. Приїздить раз на тиждень чи раз на місяць — залежно від погоди.

[Славолюб Ніколич, фермер]:

«Улітку простіше, а взимку дещо важче. Та коні знають, що робити, тож проблем немає. Вони риють копитами землю (у пошуках трави), ховаються в ущелинах і місцях, захищених від вітру. Вони знають місцевість, кожен схил, кожен камінь.

Коні живуть довго — коло 35 років. Умирають або через напад хижаків, або від старості.

Тварин уже пробували повернути в долину, та зазвичай вони тікають і повертаються в гори. Але якщо туристи пригостять їх морквою чи яблуком, вони не відмовляться.

Останніми роками через модернізацію сільського господарства коней у Сербії розводять менше. 1975 року в країні було 290 тисяч коней, а 2021-го їх лишилося приблизно 14 тисяч.

15. Німецькі археологи шукають старожитності за допомогою собак

Собаки допомагають археологам

Нойфарн-бай-Фрайзінг, Німеччина

Спеціально навчених собак привезли на розкопки, що за 25 кілометрів від Мюнхена. Вони допомагатимуть археологам знайти кістки віком до трьох тисяч років.

[Біргіт Анценберг, археолог]:

«Ми стоїмо на території, яка була заселена в залізному віці, у період Галльштатту, тобто в ранній кельтський період. Імовірно, це поселення того часу. Крім того, тут проходить римська дорога».

Це собаки з команди Archaeo Dogs. Створив її ентузіаст Дітмар Кропель. Вони можуть знаходити і свіжі, і старі останки, що лежать на глибині до 14 метрів.

Навчають псів коло двох років. Собаки не помиляються більш ніж у 90 % випадків.

[Дітмар Кропель, засновник Archaeo Dogs]:

«Ми зустрічаємося на місці розкопок, а потім перший собака довільно шукає на обмеженій території. Він може йти ліворуч, праворуч — туди, куди вважає за потрібне. І цей пошук дає нам певні дані».

Команда допомагає археологам на добровільних засадах. Для неї це гарне тренування.

Собак випускають по черзі.

[Дітмар Кропель, засновник Archaeo Dogs]:

«Ось і Боня тут відзначився. Без гавкоту, але сів і показав, що тут є запах кісток. Це може бути залишковий запах із поховальних камер. Й ось ми беремо іншого собаку, але не повідомляємо кінологу результат Боні, а перевіряємо його».

Собаки працюють не лише з археологами. Вони також допомагають поліції розкривати так звані «холодні справи».

16. Унікальний лісовий заповідник Азербайджану можуть додати до списку ЮНЕСКО

Гирканський нацпарк

Чи додадуть його до списку ЮНЕСКО?

Ліси Гирканського національного парку простягаються на 850 кілометрів уздовж Каспійського моря: від Талишських гір в Азербайджані до провінції Голестан в Ірані.

99 % цієї території ретельно охороняють, адже це один із найбільших масивів лісу, який не переривають ні поселення, ні пасовища.

Нацпарк заснували у 2004 році. Він славиться природною красою та різноманітністю флори та фауни.

[Хабіб Рагімов, науковець]:

«Зі 160 видів дерев та чагарників, що ростуть у парку, 36 — ендемічні та реліктові».

Тут досі росте шовкова акація, кавказький дуб та інші види дерев.

Ці дерева пережили льодовиковий період завдяки особливому географічному розташуванню парку. Гирканські ліси на півдні підіймаються на висоту 1800–1900 метрів. Вони зупиняють потік континентальних холодних вітрів з Ірану й водночас відгороджують від холодних північних вітрів.

[Хабіб Рагімов, науковець]:

«Гирканські ліси вважають унікальними через ендемічні та рідкісні рослини. Тут трапляються рослини, що дійшли до наших часів із третього льодовикового періоду. Раніше ці рослини були поширені в усій Європі, але після льодовикового періоду залишилися лише тут».

У цих лісах повно диких звірів, таких як леопарди. Раніше вважали, що ці великі кішки в Азербайджані вимерли коло 50 років тому.

Але фотопастки підтвердили, що вони живуть у парку. Їх тут щонайменше п’ять.

І все ж у парку проклали кілька пішохідних стежок.

[турист]:

«Клімат тут значно м’якший, ніж в інших регіонах Азербайджану. Прохолодно. І цю прохолоду зберігають ліси, дерева й листя. Повітря тут настільки чисте, що люди приїжджають сюди відпочити».

У 2020 році Азербайджан подав документи для внесення Гирканських лісів до списку культурної та природної спадщини ЮНЕСКО. Рішення ухвалять на засіданні комітету організації у вересні.

17. Масштабний парад Фалуньгун пройшов вулицями Парижа

Парад Фалуньгун

Париж, Франція

Золотий дракон, танці китайських левів та оркестр.

Сотні прихильників китайської духовної практики Фалуньгун, також відомої як Фалунь Дафа, ідуть парадом вулицями Парижа.

Фалуньгун займаються мільйони людей у всьому світі. Нещодавно практикувальники з 30 країн з’їхалися до столиці Франції, щоб розповісти про красу духовного вдосконалення.

Головні принципи цієї школи — Істина, Доброта й Терпіння. Багато хто каже, що вони змінили їхнє життя.

[Масіх Аріані, учасник параду з Канади]:

«Раніше я був злим, легко “вибухав”. Але, дізнавшись про принципи Істина, Доброта й Терпіння й про Фалунь Дафа, я щиро зрозумів, що треба завжди проявляти милосердя до людей, думати про інших, завжди бути терплячим».

Ця учасниця параду з Чехії розповідає, як практика допомогла їй розв’язувати конфліктні ситуації.

[Анахіта Пасдар, учасниця параду з Чехії]:

«Треба стати кращою і справді дивитися всередину себе в пошуках проблем, дивитися, де я сама помилилася, замість того, щоб осуджувати інших».

Фалуньгун має п’ять комплексів плавних медитативних вправ, а також вчення, яке наголошує на підвищенні моральності.

[Дорін Коппер, учасниця параду з Іспанії]:

«Я помітила, що поліпшилося не лише моє здоров’я. Фалуньгун допоміг мені стати здоровішою, але також добре позначився на роботі».

[Павло Клюз, учасник параду з Польщі]:

«Фалунь Дафа заспокоїв мій розум, дарував умиротворення й відповіді на багато запитань, які я не міг знайти більше ніде. На запитання про сенс буття».

А ця частина параду — про репресії в Китаї. 1999 року компартія КНР під керівництвом тогочасного лідера Цзян Цземіня почала масштабне переслідування прихильників Фалуньгун. Сталося це після того, як практикувальників стало більше, ніж членів компартії.

Під час репресій величезна кількість цих людей загинула від тортур, жорстокого поводження й насильницького вирізання органів.

[перехожа]:

«Мене просто вразило те, що відбувається в Китаї. І я рада, що дізналася про це більше».

Нині Фалунь Дафа займається понад 100 мільйонів осіб у всьому світі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: