10.10.2024
Телеканал NTD

Два нові енергоблоки збудують на АЕС «Козлодуй» у Болгарії

Два нові енергоблоки збудують на АЕС «Козлодуй» у Болгарії

На атомній станції «Козлодуй» у Болгарії побудують два додаткові реактори — № 7 і № 8...

Дата завантаження: 2024-05-10

video

На атомній станції «Козлодуй» у Болгарії побудують два додаткові реактори — № 7 і № 8. Будівництво сьомого енергоблока коштуватиме 250 мільйонів євро. Завершити проєкт планують до 2033 року.

[Ніколай Денков, прем’єр-міністр Болгарії]:

«У планах — паралельне будівництво двох реакторів».

Енергоблоки вводитимуть в експлуатацію з інтервалом у два-три роки.

[Ніколай Денков, прем’єр-міністр Болгарії]:

«Їх сумарна потужність становитиме 2300 мегаватів. Це значно перевищує 1760 мегаватів потужності чотирьох зупинених енергоблоків атомної станції».

АЕС «Козлодуй» працює з 1974 року. Спочатку експлуатували шість енергоблоків. У 2002 і 2006 роках перші чотири зупинили. Це була умова приєднання до Євросоюзу. Енергоблоки не відповідали сучасним нормам безпеки.

Договір на будівництво уклали з американською компанією. Вона розробила двоконтурний водо-водяний ядерний реактор AP1000. Компанія стверджує, що його будівництво обійдеться дешевше, ніж спорудження інших реакторів третього покоління.

В AP1000 використовуються вже наявні технології. Крім того, зменшено кількість компонентів, зокрема труб, кабелів та електропровідної арматури. Він також займає меншу площу, ніж більшість інших реакторів. Термін служби — 60 років.

Атомна станція «Козлодуй» стоїть на Дунаї за п’ять кілометрів від однойменного міста та за 200 кілометрів від Софії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Два нові енергоблоки збудують на АЕС «Козлодуй» у БолгаріїУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 році«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті ЗемліВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуЯрмарок роботів проходить у данському місті Оденсе

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: