27.03.2024
Телеканал NTD

Перший позашляховик на сонячних батареях проїхав 1000 кілометрів по Марокко

Перший позашляховик на сонячних батареях проїхав 1000 кілометрів по Марокко

Позашляховик, який працює на сонячній енергії, успішно пройшов випробування в Марокко. Автомобіль під назвою Stella Terra..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Позашляховик, який працює на сонячній енергії, успішно пройшов випробування в Марокко. Автомобіль під назвою Stella Terra збудували студенти Технічного університету Ейндговена, що в Нідерландах. Вони стверджують, що це перший у світі позашляховик на сонячних батареях.

Двомісна машина з аеродинамічним профілем розганяється до 145 кілометрів за годину. Важить 1200 кілограмів. Студенти спроєктували майже всі деталі від підвіски до інвертора для сонячних панелей.

[Брітт ван Гюлст, фінансовий керівник проєкту]:

«Stella Terra досить надійна, щоб пересуватися не лише шляхами з твердим покриттям, а й по бездоріжжю. Сонячного дня машина може проїхати 630 кілометрів».

Позашляховик уже випробували в Нідерландах. Але в Марокко ландшафт різноманітніший. Stella Terra проїхала 1000 кілометрів висохлими річищами, лісами, гірською місцевістю й пісками.

[Брітт ван Гюлст, фінансовий керівник проєкту]:

«Ми ґрунтовно протестували Stella Terra. Подорож розпочалася з півночі Марокко. Ми проїхали понад тисячу кілометрів різною місцевістю і завершили шлях у Сахарі».

Весь цей час позашляховик працював на енергії сонця. Найсерйознішим ремонтом стала заміна кермової тяги. В іншому автомобіль показав себе добре. Причому на команду чекав і приємний сюрприз. Виявилося, що інвертор для сонячних панелей перетворює енергію сонця на електрику значно ефективніше, ніж очікували. Як наслідок, Stella Terra споживала енергії на 30 % менше.

Студенти кажуть, що хочуть випередити сучасний ринок на п’ять-десять років і цим надихнути виробників будувати інноваційні автомобілі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: