19.09.2024
Телеканал NTD

У Мексиці зберігають давню традицію робити фарбу з комах

У Мексиці зберігають давню традицію робити фарбу з комах

Маєлі Гарсія робить натуральний барвник насиченого червоного кольору з комах. 500 років тому іспанці, які завоювали..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Маєлі Гарсія робить натуральний барвник насиченого червоного кольору з комах. 500 років тому іспанці, які завоювали територію нинішньої Мексики, уважали його майже таким же цінним, як золото й срібло.

[Маєлі Гарсія, виробниця барвника]:

«У Мексиці цей барвник із комах виготовляли ще за доіспанських часів. Наші предки збирали комах кустарним способом. Кошеніль — це паразит кактуса нопаль. Він харчується ним, забираючи поживні речовини».

Народ міштеки, який мешкав у доколумбову епоху на території сучасного мексиканського штату Оахака, розробив метод отримання дорогоцінного пігменту ще за кілька століть до приходу іспанців.

Карміновий колір у корінних народів у давнину був символом статусу. Барвник використовували для фарбування одягу знаті, а також для декорування кераміки, розпису фресок та написання документів.

[Маєлі Гарсія, виробниця барвника]:

«Це складна робота, дуже копітка. Виробництво коштує дорого як з погляду праці, так і з погляду витрат. Це важко, але нас підтримує думка, що якщо ми перестанемо його робити, то виробників поменшає».

Червоний барвник кармін одержують із перемелених крихітних самиць комах. Вони містять кармінову кислоту. Кожну комаху на стадії личинки садять на кактус і залишають на кілька місяців до дозрівання. Потім личинки збирають вручну, зазвичай за допомогою маленького пензлика. Після цього залишають сушитися на сонці.

Теплиця цієї сім’ї стоїть на схід від Мехіко в селі Сан-Франциско-Тепеякак. Вона одна з небагатьох, які виробляють барвник традиційним способом. Потім ремісники фарбують ним килими й тканини.

[Маєлі Гарсія, виробниця барвника]:

«Дедалі більше людей усвідомлюють важливість збереження нашої культури, спадщини предків. Ті, хто фарбує одяг, стали більше розуміти й високо цінувати натуральний барвник. Як і ті, хто шукає якісні вироби. Тому ми не полишаємо виробництво».

Щороку на сімейному підприємстві одержують коло 100 кілограмів барвника.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Мексиці зберігають давню традицію робити фарбу з комахВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямНауковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостереженьБританський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язківЕксміністра Казахстану засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружиниПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООННайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніМедзаклади Південної Кореї гостро потребують лікарів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: