21.04.2024
Телеканал NTD

Унікальний лісовий заповідник Азербайджану можуть додати до списку ЮНЕСКО

Унікальний лісовий заповідник Азербайджану можуть додати до списку ЮНЕСКО

Ліси Гирканського національного парку простягаються на 850 кілометрів уздовж Каспійського моря: від Талишських гір в Азербайджані..

Дата завантаження: 2024-05-21

video

Ліси Гирканського національного парку простягаються на 850 кілометрів уздовж Каспійського моря: від Талишських гір в Азербайджані до провінції Голестан в Ірані.

99 % цієї території ретельно охороняють, адже це один із найбільших масивів лісу, який не переривають ні поселення, ні пасовища.

Нацпарк заснували у 2004 році. Він славиться природною красою та різноманітністю флори та фауни.

[Хабіб Рагімов, науковець]:

«Зі 160 видів дерев та чагарників, що ростуть у парку, 36 — ендемічні та реліктові».

Тут досі росте шовкова акація, кавказький дуб та інші види дерев.

Ці дерева пережили льодовиковий період завдяки особливому географічному розташуванню парку. Гирканські ліси на півдні підіймаються на висоту 1800–1900 метрів. Вони зупиняють потік континентальних холодних вітрів з Ірану й водночас відгороджують від холодних північних вітрів.

[Хабіб Рагімов, науковець]:

«Гирканські ліси вважають унікальними через ендемічні та рідкісні рослини. Тут трапляються рослини, що дійшли до наших часів із третього льодовикового періоду. Раніше ці рослини були поширені в усій Європі, але після льодовикового періоду залишилися лише тут».

У цих лісах повно диких звірів, таких як леопарди. Раніше вважали, що ці великі кішки в Азербайджані вимерли коло 50 років тому.

Але фотопастки підтвердили, що вони живуть у парку. Їх тут щонайменше п’ять.

І все ж у парку проклали кілька пішохідних стежок.

[турист]:

«Клімат тут значно м’якший, ніж в інших регіонах Азербайджану. Прохолодно. І цю прохолоду зберігають ліси, дерева й листя. Повітря тут настільки чисте, що люди приїжджають сюди відпочити».

У 2020 році Азербайджан подав документи для внесення Гирканських лісів до списку культурної та природної спадщини ЮНЕСКО. Рішення ухвалять на засіданні комітету організації у вересні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Унікальний лісовий заповідник Азербайджану можуть додати до списку ЮНЕСКОЇжу класу люкс хочуть адаптувати для космосуТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніДубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: