27.06.2024
Телеканал NTD

Фірми «швидкої моди» готуються до нового закону про перероблення відходів у ЄС

Фірми «швидкої моди» готуються до нового закону про перероблення відходів у ЄС

На складі на околиці Барселони сортують футболки, джинси та сукні з великих пакунків ношеного одягу. Це..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

На складі на околиці Барселони сортують футболки, джинси та сукні з великих пакунків ношеного одягу. Це маленький крок до розв’язання європейської проблеми швидкої моди.

Сортувальний центр існує вже рік. Він належить компанії з перероблення одягу Moda Re — гілці благодійної іспанської організації Caritas.

Moda Re планує відкривати нові підприємства в Барселоні, Більбао та Валенсії.

На цю барселонську фабрику одяг надходить більш ніж із 7000 кошиків для пожертвувань у супермаркетах і магазинах. Інфрачервоні машини визначають склад волокон одягу, щоб прискорити сортування, яке переважно виконують вручну.

Однак наразі менш як половина одягу, який отримує Moda Re, вирушає на перероблення на інші підприємства. З цього обсягу лише п’яту частину перетворюють на волокна. Та за 3–4 роки цю кількість хочуть збільшити до 70 %.

[робітниця фабрики]:

«Не можна постійно створювати новий одяг. Ми можемо брати викинутий одяг і використовувати його, щоб робити новий».

Водночас майже все, що виробляють з отриманої сировини — це продукція нижчої якості, така як рушники. Коло половини відправляють для перепродажу до африканських країн.

У січні 2025 року в ЄС набуває чинності закон, який вимагає від держав-членів відокремлювати текстильні вироби від інших відходів.

Перероблення Moda Re відповідає цій стратегії. Вона полягає в тому, щоб не продавати старий одяг, а створювати з нього щось нове.

У відповідь на новий закон деякі іспанські представництва великих виробників одягу створили некомерційну асоціацію з управління відходами.

За даними ООН, у 2022 році ЄС експортував 1,4 мільйона тонн використаного текстилю. Це вдвічі більше, ніж 2000 року. Не весь цей одяг використовують повторно, а експорт використаного одягу з Європи до Африки призводить до забруднення довкілля. Те, що не вдається продати там, зрештою опиняється на звалищах.
Коротке посилання на цю сторінку:

Фірми «швидкої моди» готуються до нового закону про перероблення відходів у ЄСАвстралійські шахтарі роблять асани, щоб позбутися стресуМіські ферми рятують мексиканське місто від злочинностіМертва риба заповнила береги лагуни в МексиціПекін розкритикував західних дипломатів за вшанування пам’яті загиблих під час бійні на ТяньаньменьЯк харчові відходи допомагають фермерам у ДубаїМайже третина людей у світі недостатньо рухаєтьсяБританський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язківКНДР запустила кулі з екскрементами на територію Південної КореїЖителі Барселони протестують проти туризму

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: