10.06.2024
Телеканал NTD

Саміт G20 в Індії несподівано завершився ухваленням спільної декларації

Саміт G20 в Індії несподівано завершився ухваленням спільної декларації

В Індії завершився саміт «Великої двадцятки». Його вважають успішним, оскільки країнам-членам удалося погодити спільну декларацію. На..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

В Індії завершився саміт «Великої двадцятки». Його вважають успішним, оскільки країнам-членам удалося погодити спільну декларацію.

На зустрічі оголосили про новий проєкт, який може скласти конкуренцію китайській програмі «Один пояс — один шлях».

Саміт завершився в неділю, 10 вересня. Проте декларацію узгодили ще напередодні. Це вважають проривом, бо консенсусу не вдавалося досягти на рівні міністрів протягом усього року головування Індії. Зокрема, у пунктах щодо України. Так, раніше проти них виступала Росія та Китай.

Цього разу вдалося знайти прийнятні для всіх формулювання. Так, у підсумковому документі висловили глибоке занепокоєння людськими стражданнями та наслідками воєн у всьому світі загалом. У питанні війни між Росією та Україною учасники послалися на національні позиції та резолюції, ухвалені в Раді Безпеки та Генеральній Асамблеї ООН.

У декларації також висловили стурбованість у зв’язку з глобальною продовольчою та енергетичною безпекою і ланцюжками постачань. У документі закликали до безпечного потоку російського та українського зерна, харчових продуктів та добрив.

Утім, у тексті також уточнили, що з цих питань учасники мають різні точки зору. Водночас президент Туреччини Тайїп Ердоган заявив, що Анкара, Москва та Київ і далі вестимуть переговори щодо відновлення зернової угоди.

Консенсус став особистим політичним успіхом прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді. До саміту ніхто не сподівався, що вдасться домовитись.

У ході засідань Африканський союз, до якого входить 55 держав-членів, визнали постійним членом «Великої двадцятки».

Наступна зустріч G20 відбудеться в Бразилії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Саміт G20 в Індії несподівано завершився ухваленням спільної деклараціїООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівАфіни накрила пилова буря із СахариІзраїль завдав ударів по об’єктах в ІраніНегода залишила без світла сотні тисяч австралійцівГрад з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: