19.09.2024
Телеканал NTD

ООН: чужорідні види тварин і рослин завдають збитків на $423 млрд на рік

ООН: чужорідні види тварин і рослин завдають збитків на $423 млрд на рік

Поширення інвазивних видів у всьому світі призводить до економічної шкоди, яка що десять років збільшується вчетверо...

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Поширення інвазивних видів у всьому світі призводить до економічної шкоди, яка що десять років збільшується вчетверо. Таку статистику наводить ООН. Організація оцінила збитки, завдані з 1970 року.

Дослідження чотири роки проводила команда з 86 експертів із 49 країн. Вона вивчила глобальний вплив коло 37 тисяч видів-паразитів. Згідно з висновками, нині витрати на боротьбу з «непроханими гостями» становлять щонайменше 423 мільярди доларів на рік. Водночас інвазивні види стають головною причиною вимирання 60 % видів рослин і тварин.

[Гелен Рой, представниця ООН]:

«Ми змогли документально підтвердити, що інвазивні чужорідні види є серйозною загрозою не лише для біорізноманіття, а й для якості нашого життя загалом. Нині зареєстровано коло 37 тисяч чужорідних видів. І ця проблема лише посилюватиметься».

Інвазивні види — це рослини чи тварини, які потрапляють на нову територію, часто внаслідок діяльності людей. Опинившись у новому середовищі, без звичайних для них паразитів і хижаків, вони часто швидко розмножуються. Як наслідок, вони можуть придушувати чи повністю витісняти місцеві види, а також призводити до зменшення природного біорізноманіття.

[Гелен Рой, представниця ООН]:

«Наприклад, є певні прісноводні мідії, які можуть настільки розмножитися, що забивають труби, блокують інфраструктуру. Деякі рослини також можуть, наприклад, впливати на навігацію водними каналами. Іноді це може стати проблемою великих компаній чи місцевих громад».

Інвазивні види також часто стають переносниками збудників захворювань, що призводять до вимирання унікальних тварин і рослин.
Коротке посилання на цю сторінку:

ООН: чужорідні види тварин і рослин завдають збитків на $423 млрд на рікНирки — у центрі нової кризи в НепаліМарокко: лазні закриті, води немаєГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиЇжу класу люкс хочуть адаптувати для космосуВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життяУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніЕксміністра Казахстану засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружиниСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немає

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: